Motovun Film Festival nagrađuje Bogdana Diklića za doprinos filmskoj umetnosti – saznali smo detalje
Motovun Film Festival nagrađuje Bogdana Diklića za doprinos filmskoj umetnosti – saznali smo detalje

Motovun Film Festival nagrađuje Bogdana Diklića za doprinos filmskoj umetnosti – saznali smo detalje

Motovun Film Festival, poznat i kao Cinehill, održaće se u Gorskom kotaru od 24. do 28. jula. Tim povodom biće nagrađen legendarni glumac, Bogdan Diklić, za svoj doprinos filmskoj umetnosti. Ovogodišnji Cinehill će se, takođe, prvi put u potpunosti održati u njegovom novom domu, Gorskom kotaru. Prigodna partija useljenja biće obeležena nagrađivanjem upravo prvog gosta Festivala – Bogdana Diklića.

bogdan diklić
bogdan diklić / maratonci trče počasni krug

Bogdan Diklić

Bogdan Diklić rođen je 1953. godine u Bjelovaru, gde je proveo detinjstvo i rano školovanje. Studije je završio u Beogradu, koji je vremenom postao njegov drugi dom.

O Diklićevom bogatom glumačkom doprinosu napisana je i monografija, pod naslovom Bogdan Diklić: Iz snova u život, iz pera velikog filmskog kritičara i istoričara Petra Volka. Njegova filmografija bogata je klasičnim ostvarenjima i naširoko popularnim filmovima i serijama. U pedeset godina zavidne karijere ovaj svestrani pozorišni, filmski i TV glumac ostvario je više od 200 uloga u nekim od najpopularnijih regionalnih filmova, serija i predstava.

Prvu veću ulogu ostvario je u kultnoj seriji Grlom u jagode, 1976. Širu slavu stekao je ulogom u kultnom filmu Nacionalna klasa 1978. godine. Potom su usledile uloge u još danas omiljenim klasicima kao što su Maratonci trče počasni krug i Variola vera. Poznat je i po ulogama u filmovima U raljama životaBalkanski špijun, Mi nismo anđeli i mnogim drugim. Na Motovun Film Festivalu Diklić je došao povodom crne komedije Bure baruta 1998. Došavši nekoliko dana ranije, Diklić je bio tu kada je festival napravio svoje prve korake na mestu koje će postati svima omiljeno filmsko brdo.

Bogdan Diklić
Bogdan Diklić / Gori vatra

Gluma je osvrt na proteklo vreme koje je, naizgled, mrtvo. Upravo gluma i filmovi pokazuju da vreme koje je prošlo nije mrtvo i da se kroz umetnost može prepoznati. – Bogdan Diklić

Bogdan Diklić
Bogdan Diklić / MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Motovun Film Festival

Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat festivalske nagrade 50 godina. Ona se tradicionalno dodeljuje ličnostima koje su sa svojom karijerom dugom pola veka zauvek ostavili traga u istoriji filmske umetnosti. Tako je ovo značajna nagrada za Festival, koji ove godine obeležava svoje 26. izdanje.

Nagrada 50 godina biće dodeljena u saradnji sa Društvom hrvatskih filmskih redatelja, u sklopu 26. izdanja Cinehilla. Isto će se održati u Gorskom kotaru od 24. do 28. jula.

Bogdan Diklić
Bogdan Diklić

Foto: Motovun Film Festival

Učitati još
Zatvori