Marlon Brando: U Jugoslovensku kinoteku stiže retrospektiva filmova legendarnog glumca – a mi se osvrćemo na njegovu bogatu karijeru
Marlon Brando: U Jugoslovensku kinoteku stiže retrospektiva filmova legendarnog glumca – a mi se osvrćemo na njegovu bogatu karijeru

Marlon Brando: U Jugoslovensku kinoteku stiže retrospektiva filmova legendarnog glumca – a mi se osvrćemo na njegovu bogatu karijeru

Marlon Brando legendarni je holivudski glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji. Teško je izdvojiti zlatnu eru njegovih filmova, budući da je, na primer, film A Streetcar Named Desire snimljen 1951, a The Godfather 1972. godine. Slavni glumac bi 3. aprila proslavio stoti rođendan, te je tim povodom Jugoslovenska kinoteka napravila retrospektivu najboljih Brandovih filmova, koja će trajati čak osam dana, tačnije od 14. do 22. aprila.

Marlon Brando

Genij Marlona Branda nije jednostavno pretočiti u reči – pored glumačkog talenta, Brando je bio poznat i po buntovništvu i kontroverzama tokom duge karijere. Glumačke početke stvorio je u pozorištu, vodeći se Stanislavski metodom, koja podrazumeva metodski stil glume.

Prvi film, The Men, snimio je sa 26 godina. Slava je glumcu ubrzo došla – godinu dana nakon debitanskog filma The Men, Brando je snimio A Streetcar Named Desire koji i danas važi za jedan od najboljih filmova svih vremena. Ovim filmom Brando je pokazao drukčiji stil glume naspram brojnih glumaca tog vremena. Takođe, njegov fizički izgled i stil bili su veliki razlog zašto je u Holivudu brzo uspeo. Kožna jakna i bajkerski stil najviše su došli do izražaja u filmu The Wild One iz 1953.

Usledili su filmovi On the Waterfront (za koji je Marlon dobio prvog Oskara), Sayonara i mnogi drugi. Šezdesetih godina, snimio je čak 13 filmova.

The man, the myth, the legend

Godina 1972. bila je velika za Branda. Tada je glumac imao 48 godina i mnogi u Holivudu smatrali su da je njegovo zlatno doba prošlo – ali ne i Francis Ford Coppola. Coppola je za glavnu ulogu čuvenog Vita Corleona, Kuma, izabrao upravo Branda. Glumac je za ovu izvanrednu ulogu nagrađen i drugim Oskarom za Najbolju glavnu mušku ulogu. Ipak, odbio je da isti i prihvati.

Na ceremoniji se nije pojavio, a kada je proglašeno njegovo ime, na binu je izašla Sacheen Littlefeather, glumica i članica indijanskog plemena. Poruka koju je Brando time poslao glasila je – pripadnici indijanskog plemena u Holivudu nisu dobro tretirani. Dok su određene kolege podržale ovaj primer Brandove borbe za pravdu, mediji su postupak okarakterisali kao vid eksploatacije, budući da je najviše kritike na kraju bilo upućeno upravo Sacheen, a ne Brandu.

Film koji je iste usledio bio je Last Tango in Parispun novih kontroverzi. Ipak, i za ovo ostvarenje Marlon je dobio pohvalu od Akademije, te je bio i nominovan za Oskara, ali je izgubio od Jacka Lemmona.

Nakon nekoliko manje uspešnih filmova, 1979. pojavio se film Apocalypse Now. Iako je glumac pred kamerom bio ukupno svega nekoliko minuta, njegova uloga Colonela Kurtza ostaje zapamćena kao jedna od najboljih. Njegov poslednji film, The Score, snimljen je 2001. godine, a kadrove je delio sa Edwardom Nortonom i Robertom De Niro.

Filmovi na repertoaru

U Jugoslovenskoj kinoteci, povodom stogodišnjice rođenja Marlona Branda priređen je ciklus sa čak 17 filmova. Tako će od 14. do 22. aprila biti prikazani svi gorepomenuti filmovi – The Godfather, Apocalypse Now, ali i Viva Zapata! iz 1952, The Young Lions iz 1958, The Missouri Breaks iz 1976. – i mnogi drugi.

Marlon Brando
Marlon Brando / Last Tango in Paris / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Foto: Profimedia / IMDb / Instagram @jugoslovenskakinoteka

Učitati još
Zatvori