Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smeši joj se i Oskar
Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smeši joj se i Oskar

Lily Gladstone dokaz je da za veliku priliku nikad nije kasno – smeši joj se i Oskar

Novi projekt renomiranog reditelja Martina Scorsesea je vestern Killers of the Flower Moon, filmski naslov u kojem je snage ponovno udružio s miljenikom Holivuda Leonardom DiCaprijem. Glumačka ekipa upotpunjena je velikanima velikog platna, poput Roberta DeNira, Brandona Fraisera, Jesseja Plemonsa i Johna Lithgowa.

Ipak, promotivna kampanja filma u prvi je plan, potpuno opravdano, gurnula glavno žensko lice. Lily Gladstone trenutno slovi za nebrušeni holivudski dijamant i talenat o kojem ćemo nesumnjivo slušati u narednim mesecima. Potvrdila je to i nagrada za najbolju dramsku glumicu osvojena na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa. Time je postala i najizglednija kandidatkinja za osvajanje Oskara u istoj kategoriji.

Lily Gladstone

Killers of the Flower Moon

Podsetimo, film Killers of the Flower Moon ekranizacija je istoimenog romana Davida Granna koji prati rešavanje misteriozne smrti članova plemena Osage, u čiju je istragu svojevremeno bio uključen i FBI. Tokom 1920-ih prava na zemlju na kojoj su pronađene rezerve nafte Osage su učinili najbogatijom populacijom po glavi stanovnika na svetu, no u spomenutom bogatstvu nikada sustigli uživati jer su se našli na meti belog čoveka.

DiCaprio i Gladstone za ovo su priliku utelovili supružnike Burkhart iz stvarnog života, međurasni par koji je u rezervatu živio upravo u vreme velikih promena.

Lilly Gladstone
Lilly Gladstone

Prava osoba za pravu ulogu

U poslednje vreme, casting odluke velikih studija neretko izazovu negativne reakcije (setimo se samo slučaja Mala sirena). No, ovoga puta svedočili win-win situaciji. Baš poput lika kojeg tumači, Lily Gladson je također članica indijanskog plemena, a odrasla je u rezervatu u Montani. Sopstveno iskustvo uspešno je pretočila u ovu glumačku rolu pa ne čudi što su mnogi u startu bili uvereni kako joj ne gine nominacija za Oskara, po mnogima najprestižniju glumačku nagradu.

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak kako je za Gladstone velika glumačka prilika stigla u 36. godini. Uprkos pređašnjim prodornim ulogama, naročito u hvaljenom filmu Kelly Reichardt Certain Women iz 2016, te  TV seriji Reservation Dogs iz 2021, tek je projekat o kojem pišemo bacio svetlo na nen dosadašnji rad.

Lily Gladstone

Autentično svoja

Lily Gladstone sjajan je primer slike novog, reformiranog Holivuda. Da li je on zaista nov i reformiran relevantno je pitanje, no neminovno je kako se sjajno uklapa u novu sliku. Ipak, Lily ostaje autentično svoja, s ili bez Holivuda. Ujedno, pokazuje nam i kako doista nikad nije kasno – prilika života može doći i onda kada mislite da je gotovo. Osim u filmu Killers of the Flower Moon trenutno je možemo gledati i u poslednjoj sezoni serije Billions. Nen nadolazeći projekat je miniserija Under the Bridge, naslov koji obrađuje potresno ubijstvo tinejdžerke Reene Virk.

 

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori