Kinds of Kindness: Šta možemo da očekujemo dok čekamo film? (bez spoilera)
Kinds of Kindness: Šta možemo da očekujemo dok čekamo film? (bez spoilera)

Kinds of Kindness: Šta možemo da očekujemo
dok čekamo film? (bez spoilera)

Kinds of Kindness je novi film proslavljenog reditelja Yorgosa Lanthimosa koji je proteklih godina doživeo pravu ekspanziju u Holivudu. Nakon premijere 17. maja na Filmskom festivalu u Kanu, Jesse Plemons dobio je Zlatnu palmu za najboljeg glumca.

Još uvek je neizvesno kada će se film pojaviti u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Festivalski život je tek počeo te ga očekujemo i ove godine u Sarajevu. Ipak, za Journal smo doznali šta možemo da očekujemo od novog Lanthimosa, naravno bez spoilera.

Ista kreativna ekipa

Grčki reditelj je filmofilima poznat još iz ere evropskog autorskog filma iz koje pamtimo filmove Dogtooth (Očnjak) i Attenberg grčke rediteljke Athine Rachel Tsangari u kome glumi. Očnjak je postigao ogroman međunarodni uspeh posle premijere na festivalu u Kanu 2009. godine i bio je grčki predstavnik za Najbolji strani film na 83. dodeli Oskara.

Da podsetimo, 2009. godine na Sarajevo Film Festivalu imali smo prilike da ga upoznamo i pričamo sa autorom. Film Očnjak tada je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Srce Sarajeva za glavnu glumicu koje su podelile Angeliki Papoulia i Mary Tsoni.

U procesu pisanja Lanthimos je blisko sarađivao sa ranijim scenaristom Efthimisom Filippouom (Dogtooth, Alps, The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) za koga kaže da imaju sličan senzibilitet.

Možemo da nadograđujemo ideje jedan drugom, ako jedan smisli priču, drugi pronađe elemente da je učini interesantnijom i kompleksnijom. Veoma dobro funkcionišemo i zato nastavljamo da radimo zajedno.
– Yorgos Lanthimos

Vrhunska glumačka postava

Oskarima nagrađena Emma Stone je nova muza Yorgosa Lanthimosa i o tome smo već pisali u martu kada je novi film zvanično najavljen. Pored nje glavne uloge tumače Willem Dafoe i Margaret Qualley koji su igrali i u Poor Things. U Kinds of Kindness briljiraju i Jesse Plemons, Hong Chau, Joe Alwyn i Mamoudou Athie. U manjoj ulozi pojavljuje se i Hunter Schafer koju smo zavoleli u seriji Euphoria.

Tri priče sa istim protagonistima

Novi film Yorgosa Lanthimosa se sastoji iz tri priče – neko će reći triptih neko antologija, odnosno zbirka. Film traje 2 sata i 45 minuta tako da odvojite vreme – nije se štedelo. Zanimljivo je da glavni glumci igraju u sve tri priče različite likove što doprinosi mentalnoj gimnastici i apsurdnom karakteru filma.

U prvoj priči pratimo zaposlenog koji se bori da povrati svoje ja dok mu šef koga obožava diktira život. U drugoj policajac konačno nalazi svoju izgubljenu ženu da bi shvatio da to uopšte i nije ona. Treća priča prati dvoje pripadnika kulta u potrazi za misterioznom ženom kako bi ispunili misteriozno proročanstvo.

kinds of kindness yorgos jorgos lanthimos marija ratković film kan kanski festival premijera
Emma Stone je postala muza Yorgosa Lanthimosa, foto: imdb

Kada film ima samo jednu priču, publika može da se uživi aktivnije jer postoji vreme da se promisli o tome šta se dešava i razume se sopstvenom logikom. Kod antologije, sve što ste mislili o prvoj priči unosite u sledeću. Kompleksnije je i ima više uživljavanja. Različiti ljudi uočavaju različite teme, što gradi priču na veoma interesantan način. – Yorgos Lanthimos  

Nastavak apsurdnih tragično komičnih zapleta

Do sada, svaki film Yorgosa Lanthimosa pratili smo na ivici sedišta i sa povremenim preklapanjem očiju. Tako će biti i ovaj put. Grčki reditelj je otključao novu logiku kinematografije u kojoj se nasilje pojavljuje stalno i svuda, logikom koja podseća na dečije igre. Time je i teže, donosi nam sve ono što teško podnosimo evocirajući potpuno očekivani osećaj besmisla.

Kada gledate bilo koji Lanthimosov film pripremite se na scene sakaćenja, sudara i scena koje uključuju životinje na najrazličitije načine. Očekujemo posebno interesantan tretman pasa u ovom filmu. Kao i mnoge instagram fanove – intrigira nas rečenica:

“I must admit, dad, the dogs treated us pretty well.”

Ne želimo da spoilujemo, ali važno je da znate sve pre nego što se odlučite da odete u bioskop. I ne – ovo nije upozorenje za decu i tinejdžere (koji su navikli na horore) neke od nas odraslih gledaju filmove sa šakama preko očiju. Ili ušiju, u slučaju Lanthimosa. Ali gledamo!

Soundtrack koji ćemo obožavati

Viralna promocija i TikTok challenge

Filmovi Yorgosa Lanthimosa najčešće imaju i neobičan pristup marketingu. The Lobster je imao popularni kviz za jedno od pitanja kojima se film bavi. U koju životinju bismo voleli da se pretvorimo ako ostanemo zauvek sami? Naravno da smo svi popunili kviz, koji nažalost više nije dostupan online.

Kinds of Kindness donosi izazov na mrežama. Digitalni kreatori prave trejlere svih svojih omiljenih filmova po ugledu na zapaljive najave za Kinds of Kindness. Kako bi izgledali Magnolia, Matrix, Burn After Reading ili neki drugi film, najavljeni kao Kinds of Kindness? Okušajte se u pravljenju najave, ili pogledajte šta su do sada fanovi kreirali. Zabavno je! Pogledajte kako izgledaju Challengers!

Photo: IMDB, youtube, Searchlight Pictures

Učitati još
Zatvori