Pogledali smo Poor Things: Filmski hit Yorgosa Lanthimosa konačno je stigao u domaće bioskope
Pogledali smo Poor Things: Filmski hit Yorgosa Lanthimosa konačno je stigao u domaće bioskope

Pogledali smo Poor Things: Filmski hit Yorgosa Lanthimosa konačno je stigao u domaće bioskope

O filmu Poor Things se priča otkad se pre nekoliko meseci pojavio u svetskim bioskopima. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji gde je osvojio i glavnu nagradu – prestižnog Zlatnog lava. Na ovogodišnjoj dodeli Oskara biće jedan od vodećih filmova – nominovan je u čak 11 kategorija. U Srbiji je premijerno prikazan na Festivalu autorskog filma gde je jedan od retkih koji je uživao i dodatne projekcije. Rasprodate sale ukazivale su na samo jednu stvar – reditelj Yorgos Lanthimos stvorio je novi hit. Sada, u to smo se i uverili. Nakon završenog filmskog maratona Yorgosovih filmova, Poor Things se pojavio u pravo vreme i zaista, film je kao stvoren za velike ekrane. Ovo su naši (spoiler free) utisci.

Moderno viđenje Frankensteina

Yorgos Lanthimos je poslednjih godina definitivno pronašao svoj stil i u istom mu je sve udobnije. Nakon što su filmovi The Killing of a Sacred Deer i The Favourite stekli veliku popularnost, grčki reditelj se nakon pet godina i nekoliko kratkih filmova vratio dugometražnom i to sa ostvarenjem Poor Things. Film predstavlja i drugu saradnju Oskarom-nominovanog reditelja i Oskarovke Emme Stone, koja u ovoj modernoj interpretaciji Frankensteina nosi glavnu ulogu (jadnog) stvorenja, Belle Baxter.

Bella Baxter je žena vraćena u život zahvaljujući izvanrednom i ekscentričnom naučniku i doktoru Godwinu Baxteru, kojeg glumi Willem Dafoe. Međutim, u želji da istraži svetska prostranstva i proširi svoje vidike, Bella napušta svog tvorca i otpočinje borbu za svoju slobodu sa Duncanom Wedderburnom, opscenim advokatom kojeg tumači Mark Ruffalo. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bella postaje nepokolebljiva u nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Kako to obično biva u filmovima grčkog reditelja, nadrealni motivi iskorišćeni su kako bi podstakli filozofska promatranja različitih društvenih apsurda i psiholoških fenomena. Iako neosporivo crpi inspiraciju iz čuvenog romana o Frankensteinu, Lanthimos priči dodaje nove i apsolutno originalne elemente.

Be free, Bella Baxter

Film Poor Things gotovo da može da se podeli na dva (ili više delova) – pre i posle. Radi poštovanja spoiler-free prirode ovog teksta, nećemo odati gde se ta polovina dogodi, niti na koji način. Ipak, bioskopskoj publici dali bismo jedan savet, a to je strpljenje. Naime, Poor Things nije film koji (u početku) ima mnogo smisla. Na momente, on je gotovo odbojan i suviše uvrnut. Bez obzira na to, on ima poentu – i do nje će doći, samo mu dajte šansu.

Bella Baxter je od prvog kadra intrigantan lik. Ko je ona, kako se našla tu gde jeste – i šta joj je? Upoznajući je, saznajemo da je ona gotovo eksperimentalno ljudsko biće, kreirano u operacionoj sali hirurga Godwina Baxtera (Dafoe). Određene flashback scene prikazuju Bellu u drukčijem izdanju i ništa od onoga što vidimo nema preteranog smisla. (Nova) Bella uči da hoda i govori i to čini impresivnom brzinom. Ona je napredna i ima snažan karakter.

Sa druge strane, Godwina to ne oduševljava. Iako ponosan na brzinu njenog učenja, on brine da je njen karakter suviše snažan za ostanak na jednom mestu. Bellin napredak sve je očigledniji – i teži za kontrolisanje – kada postane svesna svog tela i seksualnosti. Ubrzo, postaje jasno da je njena jedina želja da ode i vidi svet. Za svoju avanturu kao saputnika bira Godwinovog prijatelja, Duncana Wedderburna (Ruffalo), u kog Godwin ima poverenja.

Uvrnuto i fantastično

Bella i Duncan deluju kao dobar duo, makar na početku. Njihova interesovanja su slična, kao i intenzitet naizgled nepresušne strasti. Ipak, držati korak sa Bellom je teško. Njen dečiji i naivni pogled na svet izvor je brojnih komičnih situacija, ali i ona sama je duhovita i neposredna. Ipak, šarmantni intenzitet njene energije i želje ubrzo menja Duncanovu perspektivu na njihov odnos – i nju samu.

Fantastično snimljen i montiran, Poor Things je rapsodija boja i zvukova i pravi emotivni rolerkoster. Potrebno je i zasebno pohvaliti kostim Holly Waddington, kao i muziku Jerskina Fendrixa bez kojih film ne bi bio isti. Lanthimosov recept uvrnutosti je nikad jači i Emma Stone imala je težak glumački zadatak, ali (zbog toga) možda i najsnažniju ulogu u dosadašnjoj karijeri. Svakako, Poor Things je i izrazito feministički film, mada smo sigurni da bi sama Bella rekla: nisam sigurna šta je to feminizam, ali – isprobaću ga. Ako sumnjate u to da je život zabava, ovaj film uveriće vas u to da jeste – samo je potrebno malo (Yorgosove) ludosti.

Foto: Instagram @poorthingsfilm

Učitati još
Zatvori