Biografski film o slavnoj književnici Ingeborg Bachmann stiže u domaće bioskope
Biografski film o slavnoj književnici Ingeborg Bachmann stiže u domaće bioskope

Biografski film o slavnoj književnici Ingeborg Bachmann stiže u domaće bioskope

Dugoočekivani film Sofie Coppole Priscilla (konačno) je stigao u domaće bioskope. A sada nam stiže još jedan film vredan pažnje. Reč je o biografskom filmu Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju (Ingeborg Bachmann – Journey Into the Desert) Margarethe von Trotta, koji donosi priču o jednoj od najuglednijih nemačkih književnica 20. veka. 

U filmu, snimanom u šest zemalja na četiri jezika, naslovnu ulogu tumači Vicky Krieps. Ona je jedna od najtraženijih evropskih glumica danas koju je domaća publika upoznala u Fantomskoj niti, a zavolela kao caricu Sisi u Korsetu koji je imao regionalnu premijeru na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Njenog partnera, književnika Maksa Fisha, tumači Ronald Zehrfeld. On je poznat po saradnji sa Christianom Petzold u Barbari i Feniksu i hit seriji Vavilon Berlin.

Tragična sudbina Ingeborg Bahman

Austrijanka tragične sudbine, Ingeborg Bahman (1926 – 1973) bila je jedan od prvih ženskih glasova u posleratnoj Nemačkoj. Zalagala se za slobodu izbora i istinsku emancipaciju od patrijarhalnog društva: ličnu, političku i duhovnu.

Iako je imala buran privatni život – bila je u vezama sa britanskim vojnikom Jackom Hemesom,. Potom i sa pesnikom Paulom Celanom. Zatim i političarem Henrijem Kissingerom. Rediteljka i scenaristkinja Margaretha von Trotta fokusirala se na njen turbulentan odnos sa švajcarskim piscem Maxom Frischom, osvrnuvši se i na njeno duboko prijateljstvo sa kompozitorom Hansom Wernerom Henzem (Bazil Ajdenbenc) i piscem Adolfom Opelom (Tobijas Reš), sa kojim je putovala u Egipat, da iskusi pustinju i pronađe put ka sebi i svom pisanju.

Ingeborgin monolog

„Zaljubila sam se u njene stihove još u školi. Kada me je producent pitao da napravim film o njoj, momentalno sam se upecala. Samo je trebalo da izaberem koji period njenog života želim da opišem. Odlučila sam se za četiri godine, s kraja pedesetih i početka šezdesetih, koje je provela sa Maxom Frischom”, poručila je rediteljka i scenaristkinja Margaretha von Trotta povodom domaće premijere filma na 30. Palićkom festivalu. Svetska premijera bila je u zvaničnoj selekciji 73. Berlinskog filmskog festivala.

„Ingeborg je bila ispred svog vremena, zahtevala je ličnu nezavisnost u doba kada su žene još uvek morale biti potčinjene svojim muževima, ali u svemu tome nije izgubila ni trunku senzitivnosti”, rekla je Fon Trota, dodavši da nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nekoj vrsti Ingeborginog monologa.

Slavna književnica je najnoviji lik iz galerije jakih žena kojima se Margaretha von Trotta (82), jedna od najznačajnijih predstavnika novog nemačkog filma, bavila u svojim ostvarenjima, poput Roze Luksemburg, Hane Arent ili Hildegard Bingenske.

„U filmu o Ingeborg me je zanimalo i da istražim kako je izgledao život dvoje pisaca i da li je među njima bilo previše nadmetanja i suparništva. Ingeborg je odbijala brak ali je, uprkos tome, očekivala od svog muškarca da je zaštiti. Pošto sam i ja dugo bila u braku sa Folkerom Šlendorfom, bilo mi je zanimljivo da, kroz film, uporedim našu i njihovu vezu”, otkrila je Fon Trota.

Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju film će od 18. aprila biti na repertoaru bioskopa Cineplexx Ušće, Tuckwood, DKC, Art bioskopa Kolarac, UK Parobrod, Kulturnog centra Novog Sada, Centra za kulturu Požarevac (20. 4) i Leskovačkog kulturnog centra (22 – 24. 4).

Foto: Anna Krieps, Wolfgang Ennenbach, Five Stars, Promo

Učitati još
Zatvori