Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u junu?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u junu?

Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u junu?

Mesec jun donosi mnogobrojne premijere na repertoarima domaćih bioskopa, a za njima svakako ne zaostaju ni popularni striming servisi. To znači samo jedno – vreme je za još jedan filmski podsetnik, i uz to štrikliramo must see filmove, koji nam predstoje do kraja meseca.

Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u junu?

Maggie Moore(s)

Crna komedija Maggie Moore(s) vodi gledaoce na neobično putovanje kroz naizgled idiličan gradić u Arizoni. Nakon što ovo mirno mesto postane poprište  zločina, u kojem na identičan način i gotovo istovremeno bivaju ubijene dve žene s istim imenom, lokalni šerif Jordan Sanders kreće u potragu za potencijalnim ubicama. Mnogobrojne situacije koje potom slede, razmotaće postepeno zamršeno klupko gradskih prevara i neočekivano preusmeriti istragu – a uz sve to svakako ne izostaju ni raznovrsni komični obrti. Vodeće uloge tumače Jon Hamm i popularna komičarka Tina Fey. Premijera je zakazana za 12. jun na Filmskom festivalu Tribeca, a do kraja meseca film stiže i u domaće bioskope.

Elemental

Ovogodišnji 76. po redu Kanski festival svečano je zatvoren uz premijeru animiranog filma Elemental. Ostvarenje namenjeno svim generacijama ponelo je ujedno mnogobrojne pozitivne kritike nakon  premijere, a početak prikazivanja u domaćim bioskopima očekuje se 15. juna. Ova avanturistička animacija nastala je kao proizvod Disney i Pixar saradnje i prati stanovnike izmaštane metropole Elemental.

Elemental je poseban po tome što u njemu poput ljudi zajedno žive osnovni elementi Univerzuma – vatra, voda, zemlja i vazduh – a zaplet nastaje u trenutku kad otpočne zabranjeno prijateljstvo između devojčice Ember, koja u sebi otelovljuje vatru, i dečaka Wadea, koji sa druge strane predstavlja vodu.

Extraction 2

Netflixov najpopularniji film iz 2020. godine Extraction dobio je dugoočekivani nastavak, a Chris Hemsworth ponoviće ulogu akcionog junaka Tylera Rakea. Drugi deo takođe je snimljen na osnovu grafičke novele Ciudad, i prati plaćenog operativca Tylera, koji prihvata riskantnu misiju spašavanja otetih članova porodice vodećeg gruzijskog gangstera. Pored Chrisa Hemswortha glavne uloge tumače Olga Kurylenko (koja se proslavila 2008. godine kao fatalna Bond devojka u filmskoj franšizi o najpopularnijem tajnom agentu 007), Daniel Bernhardt i Justin Howell. Režiju i scenario potpisuju Sam Hargrave i Joe Russo, a svetska premijera uslediće 16. juna na striming platformi Netflix.

Kandahar 

Kandahar je akcioni triler nastao u režiji Rica Romana Waugha. Gerard Butler u ovom ostvarenju tumači lik prikrivenog CIA operativca Toma Harrisa, koji nakon neuspele misije protiv talibana, biva primoran da uz pomoć lokalnog prevodioca Kahila napusti Avganistan. Film je delimično zasnovan na iskustvima bivšeg vojnog obaveštajca Mitchella LaFortune, i u domaće bioskope stiže 22. juna.

God Is a Bullet

Popularni režiser Nick Cassavetes nakon desetogodišnje pauze ponovo se latio filmske kamere i na oduševljenje brojnih poštovalaca konačno najavio film intrigantnog naziva – God Is a Bullet. Reč je o mračnom trileru koji u fokus stavlja bivšeg detektiva Boba Hightowera, koji nakon što mu je žena ubijena pokušava da se infiltrira unutar kulta   kako bi spasao svoju ćerku. Radnja je utemeljena po istinitom događaju, a režiser je okupio ekipu glumaca s holivudske A-liste, počevši od Nikolaja Coster-Waldaua, Jamiea Foxxa i Karla Guzmana, sve do Maikae Monroe i January Jones. Premijera je zakazana za 23. jun.

Sheroes

Prvi dani leta donose nam verovatno najzabavniji film, a reč je o komediji s primesama akcije – Sheroes. Radnja je fokusirana na četiri nerazdvojne prijateljice, koje po prvi put dolaze na Tajland radi zabave, međutim, sve kreće po zlu nakon što jedna od njih postane meta lokalnog narko kartela. Ezra, Diamond, Ryder udružuju se kako bi spasle najbolju prijateljicu Daisy, pritom svesno rizikujući sopstvene živote. Glavne uloge tumače Wallis Day, Isabelle Fuhrman i Sasha Luss (nekadašnji top model i zaštitno lice modne kuće Balmain). Režiju i scenario potpisuje Jordan Gertner, a svetska premijera filma  zakazana je za 23. jun.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Holivudski glumac Harrison Ford svetsku popularnost stekao je 1981. godine zahvaljujući sada već kultnom ostvarenju Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark. Film je kasnije postao uspešna franšiza, i tačno petnaest godina nakon četvrtog dela na bioskopska platna stiže  dugoočekivani peti deo avanturističke sage. Indiana Jones and the Dial od Destiny  prvobitno je prikazan van takmičarske konkurencije na Filmskom festivalu u Kanu 18. maja, a Harrison Ford je nakon premijere dobio  počasnu Zlatnu palmu. Radnja filma smeštena je u periodu važnih istorijskih zbivanja, a na osnovu fotografija i trailera možemo očekivati dosad neviđen filmski spektakl. U tom smeru vodi nas i impresivna ekipa glumaca, koju osim neizostavnog Forda čine još i Phoebe Waller-Bridge, Boyd Holbrook, Antonio Banderas i Thomas Kretschmann. Režiju potpisuje James Mangold, dok je premijera zakazana za 29. jun.

Foto: Instagram, IMDB

Učitati još
Zatvori