Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u maju?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u maju?

Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u maju?

Za sve pasionirane ljubitelje sedme umetnosti mesec maj značajan je s gledišta kulture prvenstveno zbog 76. izdanja Filmskog festivala u Kanu – na kojem će biti prikazan novi kratkometražni film Pedra Almodovara na engleskom jeziku Strange Way of Life. Osim Kanskog festivala, do kraja meseca očekuju nas i brojne filmske premijere, kako na velikom platnu, tako i na popularnim streaming servisima – a mi u filmski podsetnik upisujemo one najvažnije.

Filmski podsetnik: Maj

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Od pojavljivanja prvog dela, sada već kultne Marvelove franšize Guardians of the Galaxy, prošlo je skoro deset godina. Filmska adaptacija popularnih stripova izdvojila se prvenstveno zbog neobične ekipe superheroja, a ujedno i zbog zaraznog humora. Nakon uspešnog nastavka iz 2017. godine, originalna družina Čuvara galaksije pojavila se u brojnim Marvelovim ostvarenjima, a prva nedelja maja donosi dugoočekivani treći nastavak. Režiser James Gunn poslednji put okupio je Petera Quilla, Draxa, Groota i Rocketa, kako bi zaštitili Svemir od novih predatora. Pored povratka Gamore, treći deo Čuvara galaksije sa sobom donosi mešavinu emotivnih i melanholičnih elemenata, koji će samim tim dublje istražiti poreklo glavnih junaka. Vodeće uloge tumače: Chris Pratt, Zoe Saldana, Will Poulter i Elizabeth Debicki. Svetska premijera filma zakazana je za 5. maj.

The Mother

Akcioni triler The Mother premijerno stiže na streaming platformu Netflix 12. maja, a glavnu ulogu tumači latino diva Jennifer Lopez. Popularna pevačica u ovom ostvarenju pojavljuje se kao hladnokrvna osvetnica, koja je spremna da žrtvuje sopstveni život ne bi li spasla otetu ćerku. Režiju potpisuje Niki Caro, čiji je najuspešniji film North Country s Charlize Teron pre desetak godina pokupio mnoge prestižne filmske nagrade. Pored Jennifer Lopez vodeće uloge u filmu The Mother imaju Gael García Bernal i Omari Hardwick, a kroz dve nedelje proverićemo je li ovo filmsko ostvarenje opravdalo visoka očekivanja publike.

Hypnotic

Odbrojavanje do premijere Hypnotica zvanično otpočinje, a novo ostvarenje Roberta Rodrigueza pred bioskopsku publiku stiže 12. maja. Ukoliko ste pre svega ovako važan datum notirali, prelazimo na sinopsis samog filma, koji već na prvi pogled obećava nezaboravno filmsko iskustvo. U centralnom zapletu nalazi se detektiv Danny Rourke, koji svim silama nastoji da pronađe najmanji trag do svoje nestale ćerke Minnie. Ubrzo saznaje da je njegova nestala ćerka na neki neobjašnjiv način povezana s nizom pljački koje predvodi misteriozni čovek s hipnotičkim moćima. Ovo saznanje vodi detektiva u slepu ulicu, te on odlučuje da se za pomoć obrati kod vidovnjakinje Diane Cruz.

Međutim, ova odluka uvodi detektiva u mračne kutke ljudskog uma, evidentno preteći da u potpunosti izbriše jasnu granicu između iluzornog i stvarnog. Robert Rodriguez se tokom tridesetogodišnje filmske karijere često igrao žanrovskim oblicima – a novi film suvereno dokazuje da od Rodrigueza naprosto treba očekivati nešto sasvim neočekivano. Glavne uloge u filmu Hypnotic tumače Ben Affleck, Alice Braga i Kelly Frye.

Love Again

Ljubitelji romantičnih komedija verovatno nestrpljivo iščekuju premijeru filma Love Again u kojem glavne uloge tumače Priyanka Chopra Jonas i Sam Heughan. Film je nastao na osnovu bestseler romana Text for You i u središtu radnje nalazi se životni put mlade devojke Mire Ray, koja pokušava da se oporavi nakon iznenadne smrti verenika.

Kako bi ublažila teške trenutke, ona dolazi na neobičnu ideju da svakodnevno šalje romantične poruke na njegov stari broj telefona. Međutim, nije ni slutila da je upravo isti broj nakon smrti njenog verenika dospeo u vlasništvo perspektivnog novinara Roba Burnsa. Čudan splet okolnosti spaja potpune neznance i pruža im šansu da ponovo vole. Film po sinopsisu podseća na popularne romantične komedije s kraja devedesetih i nesumnjivo će postati pravi hit na bioskopskim repertoarima širom sveta. Pored Priyanke u filmu se pojavljuje i pevačica Celine Dion, a Love Again u domaće bioskope stiže 18. maja.

Fast X

Popularna akciona franšiza Fast & Furious stigla je do jubilarnog desetog nastavka, a uz dobro znanu glumačku ekipu, koju predvodi Vin Diesel, publika može očekivati još mnogo novih likova. Radnja filma Fast X usko je povezana s petim delom – jer upravo je u jednoj od ključnih scena Fast &Furious 5 ubijen brazilski narkobos Hernan Reyes. Međutim, Dominic nije ni slutio da je Reyesov sin Dante bio svedok prilikom ovog ubistva. Sada vođen surovim nagonom Dante udara na Dominicovu porodicu, rešen da  jednom zasvagda osveti smrt svog oca. Uslediće uzbudljiva potera od Los Angelesa, sve do Antarktika – a ostaje  da vidimo kakav će to akcioni spektakl prirediti Dominic, Mia i Letty. U filmu Fast X brojne uloge repriziraće Michelle Rodriguez, Ludacris, Charlize Teron, Jordana Brewster i Jason Statham. Od novih imena pojavljuju se Jason Momoa, Brie Larson, a film u domaće bioskope stiže 18. maja.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori