Must-watch: Filmovi o ženama koje su režirale žene
Must-watch: Filmovi o ženama koje su režirale žene

Must-watch: Filmovi o ženama koje
su režirale žene

Iako tokom čitave godine donosimo priče o uspesima žena u različitim segmentima društvenog života, u martu naročito to tradicionalno negujemo. Upravo zbog toga, pažnju u potpunosti usmeravamo ka ženskim pričama, te usponima, padovima i putevima koje su žene morale preći. Istaknutih ženskih ličnosti koje su menjale svet je mnogo, a o pojedinima [ bilo istorijske ili fiktivne ] su snimljeni i filmovi.

Ovaj put, rubriku filmski maraton posvećujemo upravo ženama, uz jedan dodatni parametar – žene koje su režiseri. U toj jednačini dobijamo filmove o ženama koje su režirale žene, a ukoliko ih već niste pogledali – ovaj mesec je pravo vreme za to.

Frida

Little Women (2019) • r. Greta Gerwig

Greta Gerwig je rediteljka koja se u kratkom roku nametnula kao vodeće ime u svetu filma. Iako se u poslednjih nekoliko meseci ne prestaje pričati o filmu Barbie, njena adaptacija klasika Little Women iz 2019. godine ostvarila je značajan uspeh – kako na dodelama nagrada, tako i među publikom. Između ostalog, genijalnu glumačku ekipu čine Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet i Meryl Streep.

Suffragette (2015) • r. Sarah Gavron

Film Suffragette je istorijska drama o britanskim sufražetkinjama i njihovom pokretu, te borbi za, pre svega, pravo glasa. U filmu se pojavljuju poznate glumice kao što su Meryl Streep, Helena Bonham Carter i Carey Mulligan, a njihove uloge podsetile su nas na vremena rane feminističke borbe.

A League of Their Own (1992) • r. Penny Marshall

Film A League Of Their Own je komedija iz 1992. godine, a glavne zvezde su Tom Hanks, Geena Davis, Lori Petty, te Madonna i Rosie O’Donnell. Hanks glumi bivšeg bejzbol igrača koji postaje trener ženskog bejzbol tima u kom su sportistkinje spremne na sve što je potrebno kako bi izbegle propast lige. Neki likovi su inspirisani stvarnim osobama, a film donosi pogled na žene u sportu i njihovu upornost da potpuno izmene određene obrasce.

Frida (2002) • r. Julie Taymor

Frida predstavlja biografski film o životu umetnice Fride Kahlo, čiji lik i delo je na filmskom platnu oživela glumica Salma Hayek. U filmu su prikazani događaji kako iz njenog privatnog, tako i profesionalnog života. Pored toga, obrađena je tematika koja se tiče velike ljubavi velikih ljudi, te velike umetnosti koja je proizišla iz toga.

Moxie (2021) • r. Amy Poehler

Film Moxie je projekat komičarke Amy Poehler sa nekim novim glumačkim imenima. Radnja prati šesnaestogodišnjakinju koja je inspirisana punk mladošću svoje majke, a kojoj je dosta patrijarhalnog sistema u školi. Stoga je odlučna u tome da promeni taj status quo. Jednom kada podeli letke po celoj školi, spontano će se naći u središtu feminističkog kluba Moxie.

*Članak je preuzet sa portala Journal.hr.

Foto: Youtube / IMDb

Učitati još
Zatvori