Top 10: Filmovi sa raspletima koje nismo očekivali
Top 10: Filmovi sa raspletima koje nismo očekivali

Top 10: Filmovi sa raspletima
koje nismo očekivali

Svaka osoba ima određene preferencije kada su u pitanju filmovi. Jedni vole komedije, drugi psihološke trilere, a treći natprirodne misterije. Ipak, kao glavna karakteristika dobrih filmova izdvaja se mogućnost da drže pažnju tokom svog višečasovnog trajanja, te da u svakom momentu postoji faktor iznenađenja koji celokupno iskustvo gledanja čini boljim. Upravo plot twist predstavlja nam glavni paramater za još jednu must-watch listu i filmski maraton sa filmovima koje (ukoliko već niste) definitivno morate bar jednom da pogledate. Spoiler alert: Nećete se pokajati.

01. Shutter Island (2010)


Istražitelji Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) i Chuck Aule (Mark Ruffalo) odlaze na izolovano ostrvo u čijem središtu je smeštena psihijatrijska bolnica. Njihov glavni zadatak je da istraže misteriozni nestanak jedne od pacijentkinja kojoj se izgubio svaki trag. Beg, koji se na prvi pogled čini nemogućom misijom, otvoriće niz različitih pitanja i nedoumica. Ipak, oni tokom svog boravka saznaju da se na ovoj lokaciji vrše različiti eksperimenti koji će ostaviti veliki uticaj na psihu prvog istražitelja, koji počinje da sanja neobične snove.

imdb

02. Incendies (2010)


Kanadska drama objedinila je prošlost i sadašnjost na dve kulturološki različite lokacije. Nakon što je deci ostavila svojevrsni testament i pismo od kojih je jedno adresirano na ime njihovog oca, a drugo brata, Jeanne (Mélissa Désormeaux-Poulin) i njen brat blizanac Simon (Maxim Gaudette) kreću da sastavljaju deliće slagalice. Međutim, glavnu poteškoću na tom putu predstavlja činjenica da oni do smrti majke nisu znali da dve osobe za kojima tragaju postoje.

imdb

03. The Prestige (2006)


Kolege i mađioničari Alfred (Christian Bale) i Robert (Hugh Jackman) postaju neprijatelji nakon smrti Alfredove žene. Od tog momenta, njih dvoje se razdvajaju i svaki kreće svojim putem. U međuvremenu, Robert pokušava da reši misteriozni trik pod nazivom The Transported Man koji omogućuje prvom mađioničaru da se transportuje sa jednog na drugi kraj bine. U tom procesu, on šalje svoju asistentkinju da špijunira Alfreda i na taj način dođe do saznanja o tajni njegove metode. Ipak, tek tada počinje jedan od mnogobrojnih zapleta.

imdb

04. Knives Out (2019)


Nakon što su se okupili kako bi proslavili rođendan poznatog pisca, članovi njegove porodice narednog dana saznaju da je mrtav. Upravo tada na scenu stupa privatni detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) koji je anonimno angažovan. Svaki član ima teorije po pitanju toga ko je ubio njihovog voljenog oca i dedu, a tokom istrage saznajemo da svako od njih ima određene tajne, a isto tako i skrivene motive.

imdb

05. Get Out (2017)


Nakon nekoliko meseci veze, Chris (Daniel Kaluuya) odlučuje da je konačno došlo vreme da upozna roditelje svoje devojke Rose (Allison Williams). Ovaj događaj Chris je dugo odlagao, smatrajući da ga njeni roditelji neće prihvatiti. Par odlazi iz Bruklina u drugi deo Njujorka i nešto što na samom početku deluje kao svakidašnje porodično okupljanje ubrzo dobija potpuno neočekivani obrt.

imdb

06. Fight Club (1999)


Film baziran na istoimenom romanu u svom središtu ima anonimnog naratora nezadovoljnog svojim životnim stilom, kom doktor ne želi da prepiše lek za nesanicu. On mu kao alternativu predlaže da poseti jednu terapijsku grupu na kojoj će se uveriti šta predstavlja prava bol. Nakon što mu je san regulisan, on počinje da izmišlja nove bolesti kako bi mogao da posećuje druge terapijske grupe. Jednog dana upoznaje prodavca sapuna sa kojim formira mračni projekat pod nazivom Borilački klub.

imdb

07. A Simple Favor (2018)


Stephanie Smothers (Anna Kendrick) i Emily Nelson (Blake Lively) majke su čiji sinovi idu zajedno u školu. Samo nekoliko dana nakon što su se zbližile, Emily nestaje bez ikakvog traga. Stephanie na sve načine pokušava da reši ovu misteriju, čineći to uz sva raspoloživa sredstva. Između ostalog, ona angažuje digitalnu publiku koja svakodnevno prati njene vlogove koji se tiču roditeljstva. Istražujući njenu prošlost, Stephanie dolazi do odgovora kojima se definitivno nije nadala.

imdb

08. The Invisible Guest (2016)


Španska misterija koja je pokrenula lavinu pozitvinih komentara jedan je od glavnih razloga zbog kojih je došlo do sve češćeg pominjanja kinematografije ove zemlje. Nakon što je pušten iz zatvora kao glavni osumnjičeni za ubistvo svoje devojke, biznismen Adrián Doria (Mario Casas) angažuje advokata. Sa obzirom na to da imaju samo nekoliko sati da pripreme odbranu, advokat ga prisiljava da mu što pre ispriča čitavu istinu. Upravo tada dolazi do otkrivanja različitih dešavanja koja su prethodila glavnom događaju, a Adrián sve vreme tvrdi da je u potpunosti nevin.

imdb

09. Arrival (2016)


Lingvistkinja Louise Banks (Amy Adams) deo je tima koji istražuje i proučava dvanaest vanzemaljskih letelica pozicioniranih na različitim lokacijama širom planete. U Sjedinjenim Američkim Državama, upravo ona je zadužena za komunikaciju sa neobičnim bićima koji su imenovani kao heptapods i koji su karakteristični po nesvakidašnjem načinu interakcije sa ljudima.

imdb

10. The Menu (2022)


Nekolicina ljudi okuplja se u eksluzivnom restoranu smeštenom na izolovanom ostrvu. Tu ih dočekuje popularni šef kuhinje koji pažljivo odabranim gostima priređuje večeru za pamćenje. Ipak, među gostima se našao i parazit bez zvanične pozivnice – Margot (Anya Taylor-Joy). Njeno prisustvo poremetiće glavnog šefa koji je navikao na perfekcionizam i tada počinje da se otkriva prava pozadina ove intimne, tajne večere. 

imdb

Foto: IMDb / Instagram @the.moodw

Učitati još
Zatvori