Počeo je 80. Filmski festival u Veneciji – izdvajamo pet filmova koji su vredni pažnje
Počeo je 80. Filmski festival u Veneciji – izdvajamo pet filmova koji su vredni pažnje

Počeo je 80. Filmski festival u Veneciji – izdvajamo pet filmova koji su vredni pažnje

Jubilarno, 80. izdanje Filmskog festivala u Veneciji počelo je 30. avgusta i trajeće do 9. septembra, zbog čega ga smatramo uvertirom za jesenje festivale, dok će italijanski grad postati pravo igralište za kinofilsko uzbuđenje. Štrajk u Hollywood-u je, očekivano ostavio trag, te je film Challengers otkazan, a mnogi glumci i glumice neće prisustvovati festivalu. Uprkos tome, Filmski festival u Veneciji ostaje jedan od najbitnijih događaja u svetu filma.

Ovo legendarno okupljanje filmskih entuzijasta, stvaratelja i poznatih lica obećava da će zadovoljiti svačije apetite, kako ljubitelje art-house filmova, pa tako i blockbustera, i to sve začinjeno prstohvatom čarolije Venecije. Kanali i trgovi će postati platno za prikazivanje raznovrsne kolekcije filmova od najpoznatihijih režisera kao što su Wes Anderson, Sofia Coppola, David Fincher i Michael Mann. Jubilarno 80. izdanje nudi raznovrstan i bogat filmski program, od kojih će neki biti i kandidati za ovogodišnjeg Oskara. Takođe uoči zvaničnog otvaranja festivala biće prikazan film Orsona Wellesa – Portrait of Gina. Ovim putem će se odati počast Gini Lollobrigidi, italijanskoj glumici i ikoni, koja je preminula u januaru ove godine. Takođe, biće prikazan i film The Wayward Wife, u kojem glavnu ulogu tumači Lolobrigida. Ovo ostvarenje je Venecija proglasila jednim od najboljih izvođenja u njenoj karijeri.

A Journal vam donosi neke od najatraktivnijih naslova koji će ove godine biti prikazani u Palazzo Del Cinemi.

Maestro

Nakon što je uspešno debitovao kao režiser A Star is Born filma, Bradley Cooper se ponovo našao u tim vodama. Ovaj predstojeći biografski film, u kom režiju potpisuje Bradley Cooper, a produkciju Martin Scorsese, Steven Spielberg, i Todd Phillips, će se prikazati 2. septembra u Veneciji. Priča prati život legendarnog pijaniste, kompozitora i dirigenta Leonarda Bernsteina kojeg igra Bradley Cooper. Poseban fokus je stavljen na njegov brak sa glumicom Feliciom Montealegrom, čiju ulogu tumači Carey Mulligan. Sa datom glumačkom postavkom, nimalo ne sumnjamo da je ovo ostvarenje vredno vaše pažnje.

Bradley Cooper i Carey Mulligan - Maestro
Bradley Cooper i Carey Mulligan - Maestro

Priscilla

S obzirom na to da je film Elvis napunio bioskopske sale širom sveta, ništa manje ne očekujemo ni od Priscille. Posebno kada čujemo da je režiser Sofia Coppola. Poznata po tome da voli da istražuje kontraverzne likove, Sofia Coppola je odlučila da ispriča priču o ženi Elvisa Presleya. Imaćemo priliku da Priscillu vidimo iz sasvim drugačijeg ugla. Ova priča je zasnovana na memoarima Priscille Presley – Elvis i ja, koji govore o njihovoj romansi i vremenu koje su proveli zajedno kao par. Jacob Elordi i Cailee Spaeny će tumačiti ove dve ikonične uloge, i pružiće nam dublji uvid o vezi koja je inspirisala neke od najvećih Elvisovih hitova.

Cailee Spaney i Jacob Elordi - Priscilla
Cailee Spaeny - Priscilla

Poor Things

Adaptirana po istoimenom romanu, ova sci-fi romantična komedija, grčkog režisera Yorgos Lanthimos je postavila velika očekivanja. Lanthimos je jedan od najprovokativnijih filmskih stvaralaca u protekloj deceniji, koji se proslavio sa filmovima The Lobster i The Favourite. S obzirom na to da su sarađivali u filmu The Favourite, nismo iznenađeni da je Emmu Stone odabrao za glavnu glumicu njegovog novog ostvarenja. Priča prati neobičnu evoluciju Belle Baxter, mlade žene koju je u život vratio briljantni naučnik dr Godvin Baxter. Prikazivanje ovog filma u Srbiji se očekuje krajem godine.

 

Poor Things
Emma Stone i Mark Ruffalo - Poor Things
Poor Things
Ramy Youssef i Emma Stone - Poor Things

Ferrari

Ovaj naslov je za sve ljubitelje Formule 1, a znamo je broj takvih veliki. Michael Mann nam donosi priču o italijanskom vozaču trkačhih motora i preduzetiku. Enzo Ferrari, poznat kao Il Commendatore ili  Il Drake je osnivač automobilske marke Ferrari, i Scuderia Ferrari Grand Prix moto trkačkog tima. Smeštena u 1957. godinu, priča se fokusira na probleme privatnog i poslovnog života Enza Ferrari-ja. Osim toga da glavne uloge tumače Adam Driver i Penélope Cruz, mislimo da više ništa ne treba da dodamo.

ADAM DRIVER - Ferrari

The Beast

Za kraj smo ostavili ostvarenje francuskog režisera Bertranda Bonella. Kako je Journal veliki fan francuskog filma, očekujemo da će i ovo ostvarenje ispuniti naša očekivanja. Ova melodrama, koja ukršta nekoliko žanrova, prati ljubavnu priču para kojima su emocija postale velika pretnja. Radnja se dešava u tri vremenska perioda. Mislimo da je ovo dovoljno da zagolica vašu maštu i natera vas da odgledate ovaj film, u kojem glavne uloge tumače Léa Seydoux i George MacKay.

Léa Seydoux i George MacKay - The Beast

Foto: Profimedia, IMBD

Učitati još
Zatvori