Movie Trivia: Iako je u filmu „Saltburn” imao zapaženu ulogu, Barry Keoghan glumio je i u ovim poznatim ostvarenjima
Movie Trivia: Iako je u filmu „Saltburn” imao zapaženu ulogu, Barry Keoghan glumio je i u ovim poznatim ostvarenjima

Movie Trivia: Iako je u filmu „Saltburn” imao zapaženu ulogu, Barry Keoghan glumio je i u ovim poznatim ostvarenjima

Irski glumac Barry Keoghan u poslednje vreme nalazi se u centru pažnje zbog zapažene uloge u filmu Saltburn. Ostvarenje koje predstavlja spoj trilera, komedije i drugih žanrova izazvalo je potpuno različite reakcije, a istovremeno je podelilo publiku na dve kategorije. Prvi ga obožavaju, dok drugi žele da vrate vreme unazad i odluče da ga ipak ne pogledaju.

Međutim, kakvo god mišljenje imali o filmu, jedno se ne može poreći. Od samog izlaska, on je u centar pažnje stavio glumca koji tumači ulogu glavnog lika aka Olivera. Barry Keoghan je glavna tema već nekoliko meseci i čini se da interesovanje za njega ne opada. Ipak, malo ljudi zna da je on već glumio u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima. Štaviše, neka od njih su veoma poznata.

IMDB
IMDB

01 ⏐ Dunkirk (2017)

Dunkirk je ratni film iz 2017. godine koji je režirao Christopher Nolan. Film tematski obrađuje bitku za Denkerk i operaciju Dinamo, odnosno događaje tokom Drugog svetskog rata. Među glumačkom ekipom istakla su se poznata imena kao što su Cillian Murphy i Tom Hardy, te pevač Harry Styles kom je to ujedno bila prva filmska uloga. Međutim, u filmu se pojavljuje i trenutno jedan od najaktuelnijih glumaca Barry Keoghan koji tumači ulogu mladića po imenu George Mills.

02 ⏐ The Killing of a Sacred Deer (2017)

U psihološkom trileru The Killing of a Sacred Deer pojavljuju se glumačke zvezde kao što su Colin Farrell i Nicole Kidman. U središtu radnje nalazi se doktor koji nakon smrti pacijenta počinje da razvija poseban odnos sa sinom preminulog, odnosno šesnaestogodišnjim mladićem kog u filmu igra Barry Keoghan. Nakon nekog vremena, on postaje ravnopravan član njegove porodice i doktor ga suštinski počinje tretirati kao sopstvenu decu. Međutim, upravo tada počinju da se dešavaju misterizone pojave koje posledično vode do saznanja koje niko nije očekivao.

03 ⏐ Chernobyl (2019)

Miniserija Chernobyl iz 2019. godine bazirana je, kao i Dunkirk, na događaju iz prošlosti. Katastrofa koja se 1986. godine dogodila u nuklearnoj elektrani Černobilj ostavila je posledice po živote velikog broja ljudi. Serija kroz pet epizoda obrađuje obim nuklearne nesreće te događaje koji su usledili nakon što je, u blizini ukrajinskog grada Pripjat, do nje došlo. A Barry Keoghan pojavljuje se kao Pavel Gremov, odnosno civil koji je regrutovan da služi kao černobiljski likvidator.

04 ⏐ Eternals (2021)

Američki film o superherojima pod nazivom Eternals iz 2021. godine predstavlja 26. po redu film u Marvelovom filmskom univerzumu. On prikazuje besmrtnu vanzemaljsku rasu, odnosno ratnike koji se pojavljuju nakon više hiljada godina kako bi spasili Zemlju od rase koja sa zove Deviants i koja predstavlja pretnju po čovečanstvo. Radnja je bazirana na stripu iz 1976. godine, a Barry Keoghan pojavljuje se kao Druig. Pored njega, u filmu glume Kit Harington, Angelina Jolie, Salma Hayek i mnogi drugi. 

05 ⏐ The Batman (2022)

Film The Batman iz 2022. godine temelji se na istoimenom DC Comics liku. On predstavlja reboot svetski popularne filmske franšize koji je predstavio mnogobrojne negativce na drugačiji, odnosno mračniji način. Među glavnim ulogama izdvojili su se Robert Pattinson, Zoë Kravitz i Colin Farrell. Sa druge strane, Barry Keoghan u ovom filmu ima kameo ulogu i pojavljuje se nakratko kao popularni Džoker.

06 ⏐ The Banshees of Inisherin (2022) 

Film The Banshees of Inisherin prikazan je prvi put na Filmskom festivalu u Veneciji 2022. godine. Radnja prati dva prijatelja, čije uloge tumače Colin Farrel i Brendan Gleeson, čiji se odnos menja nakon što jedan od njih odluči da okonča dugogodišnje prijateljstvo. Barry Keoghan pojavljuje se u filmu kao njihov posrednik i prijatelj Dominic koji prvom glumcu pomaže da pridobije pažnju, čini se sada već bivšeg, prijatelja.

Za ulogu u ovom filmu, Barry Keoghan osvojio je BAFTA nagradu u kategoriji Best Supporting Actor. Takođe, ova uloga donela mu je nominacije za Oskara i Zlatni globus – i to u istoj kategoriji. 

Foto: IMDb / Instagram @keoghan92

Učitati još
Zatvori