Filmski maraton: Emma Stone
Filmski maraton: Emma Stone

Filmski maraton: Emma Stone

Američka glumica Emma Stone već godinama je jedna od najpopularnijih u Holivudu. Njena filmografija broji brojne zapažene uloge, i to u žanrovski raznolikim ostvarenjima. Od komedija do psiholoških drama preko mjuzikla, Emma je kroz godine sazrela kao jedna od najuspešnijih američke kinematografije. Poslednje u nizu je nagrađeno ostvarenje Poor Things, grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa. Nakon premijere na FAF-u, film dolazi u domaće bioskope narednog februara. Do tada, prisećamo se drugih zapaženih uloga američke glumice.

Easy A (2010), r. Will Gluck

Jedan od filmova koji je među prvima usmerio pažnju na Emmu Stone je Easy A. Komedija je moderna adaptacija romana i čuvene priče Skerletno slovo, smeštena u jednu srednju školu koju pohađa mlada Olive. Emma Stone oživela je uzbudljivu, dinamičnu i razigranu junakinju koja nosi čitavu radnju filma. Njena uverljiva izbedba pozicionirala je američku glumicu među jednu od omiljenih u Holivudu – a njene naredne uloge su dodatno opravdale ovu reputaciju.

La La Land (2016), r. Damien Chazelle

Uloga u filmu La La Land donela je Emmi Stone prvog Oskara – i to sa razlogom. Interpretacija glavne junakinje Mie koje pokušava da ostvari svoje snove u Holivudu – uprkos ili uz pomoć ljubavi prema Sebastianu, koga tumači Ryan Gosling. Osim što donosi emotivnu i dirljivu izvedbu, Emma Stone zabeležila je i upečatljiv pevački momenat, izvodeći neke od prepoznatljivih singlova iz ovog filma. Forma mjuzikla jedna je od najkompleksnijih u filmu, zbog čega je Emma Stone zasluženo nagrađena za svoj trud na ovom ostvarenju.

The Favourite (2019), r. Yorgos Lanthimos

The Favourite je prva saradnja između Emme Stone i Yorgosa Lanthimosa. Istorijska drama istražuje kompleksne odnose između britanske kraljice Ane i njenih bliskih saradnica – jedna od njih je Abigail Masham (Emma Stone). Za potrebe ove uloge, Emma je čak upotrebila britanski akcenat. Njena izbedva ostala je jedna od zapažnih, iako su Olivia Colman i Rachel Weisz zabeležile podjednako upečatljive interpretacije.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori