A sad addio, Moschino: Jeremy Scott napušta milansku modnu kuću
A sad addio, Moschino: Jeremy Scott napušta milansku modnu kuću

A sad addio, Moschino: Jeremy Scott
napušta milansku modnu kuću

Poslednjih meseci, čim dobijemo notifikaciju da je neki dizajner – ili stilista – postavio nešto novo na svoj Instagram profil, u strahovanju otvaramo aplikaciju. Još ako odmah pri prvom pogledu vidimo dugačak tekst, znamo da nas čeka neka velika promena u svetu mode. Tako je bilo i ovog puta. Jeremy Scott napušta Moschino.

Jeremy srednje-ime-camp Scott

Kako uopšte opisati ono što je Jeremy Scott predstavljao za svet mode u poslednjih 10 godina, koliko je proveo afirmišući se u italijanskoj modnoj kući? Možda je najbolji – ako ne i jedini ispravan način – objasniti njegov doprinos činjenicom da je 2019. godine, kada je tema Met Gale bila Camp: Notes on Fashion, čak petneastak ljudi došlo u Moschino kreacijama. Među njima je bila i Katy Perry, otelotvorena u ogroman luster – pre nego što se pretvorila u hodajući Moschino burger.

I to je, u suštini, Jeremy Scott. McDonald’s, Medvedići dobrog srca, Sunđer Bob, Pikaso, Marija Antoaneta (u kožnoj jakni, pritom) – sve ide u istu modnu rečenicu kada je piše Jeremy Scott. I sve je to moda. Kako je sam Jeremy jednom prilikom poručio majicom koju je nosio – couture is an attitude. Njegove kolekcije to su često i potvrđivale, što je ujedno i njegov doprinos svetu mode. Onako kako je Andy Warhol svojevremeno bio spona između (kritike) konzumerizma, umetničkog performansa i pop kulture, tako je i Jeremy Scott pokušao da pomiri vizuelni identitet američkog kapitalizma, pop kulturu i (visoku) modu.

Prva kolekcija Jeremy Scotta za Moschino (jesen/zima 2014)
Prva kolekcija Jeremy Scotta za Moschino (jesen/zima 2014)
Moschino kolekcija za proleće/leto 2020.
Moschino kolekcija za proleće/leto 2020.
Moschino kolekcija za proleće/leto 2022.
Moschino kolekcija za jesen 2020.

A sad addio

Poslednja kolekcija Jeremyja Scotta za Moschino uključivala je šlaufe za plivanje. Na engleskom se isti zovu inflatable, čime je Jeremy, u skladu sa sopstvenim vizuelnim jezikom, predstavio rastuću inflaciju u svetu (obe reči imaju isti koren, od latinskog glagola inflare – naduvati). Da li je, nekim komičnim poigravanjem sudbine, upravo nadolazeća ekonomska kriza presudila Jeremyjev odlazak? Kompanija Aeffe, u čijem je Moschino vlasništvu, prošle godine zabeležila je deficit od oko 9 miliona evra, spram 352 miliona prihoda. Čekajte, pa to nam zvuči poznato. Na kraju dana moda je, kao i sve, pre svega biznis netrepeljiv prema gubicima.

Moschino kolekcija za proleće/leto 2023
Moschino proleće/leto 2023.

Foto: IMAXtree / Profimedia

Učitati još
Zatvori