Počela Nedelja mode u Milanu: Moschino slavi jubilej, a Diesel pravi žurku
Počela Nedelja mode u Milanu: Moschino slavi jubilej, a Diesel pravi žurku

Počela Nedelja mode u Milanu: Moschino slavi
jubilej, a Diesel pravi žurku

Mesec mode se nastavlja, pa se nakon Njujorka i Londona selimo u Milano. Prvi dan obeležile su revije brendova Fendi Diesel, a do kraja nedelje očekuje nas još uzbudljivih modnih događaja u italijanskom gradu – Moschino slavi 40. godišnjicu, dok The Attico priprema svoju prvu reviju.

Skromni Kim Jones i njegovi (super)prijatelji

Jedna od prvih revija ovosezonske Nedelje mode u Milanu bila je, tradicionalno, domaćeg brenda Fendi. Kreativni direktor, britanski dizajner Kim Jones opredelio se ovog puta za geometrijske, pravolinijske oblike i nežne, svetle i prigušene tonove. Akcenat je ovog puta bio na detaljima, suptilnim dodacima koji su upotpunili odevne kreacije. Tako je sva pažnja bila upreta ne na pistu, već na prve redove pred njom. Tamo su sedele supermodeli Kate Moss, Naomi Campbell, Linda Evangelista i Amber Valletta, ali i glumice Demi Moore i Cara Delavigne, između ostalih.

Kako slavi Diesel, a kako Moschino

Prvi dan je završen revijom brenda Diesel, koji se ovog puta opredelio za nešto drugačiji – demokratičniji – pristup. Kako bi izložili komade za proleće/leto 2024, odlučili su da reviju održe na otvorenom, pod vedrim milanskim nebom – i sa svima koji žele da prisustvuju. Tako je priređena velika rave žurka sa 7000 zvanica u trajanju od osam sati, dok su novi komadi prikazani na džinovskom ekranu. Uz pozivnice su pristigli i jednokratni, analogni fotoaparati kojima su pristuni mogli da zabeleže trenutke vredne pamćenja. Neki od njih odigrali su se i na samoj pisti, gde je Glenn Martens odvažno izložio svoju futurističku denim viziju upotpunjenu otiscima jarkih boja i grafičkih printova.

Za to vreme, Moschino brižljivo se priprema za svoje slavlje, s obzirom na to da ovogodišnja revija u Milanu predstavlja jubilarnu 40. čuvene modne kuće. Tim povodom, neće biti velike žurke kao u Diesel-u, već će jubilej proslaviti jedinstvenom kolekcijom za predstojeću sezonu. Brend je okupio četiri internacionalnih stilista – Carlyne Cerf de Dudzeele, Katie Grand, Gabriellu Karefa-Johnson i Luciu Liu – i zatražio od njih da kreiraju deset kreacija inspirisanih originalnim radovima Franca Moschina, ali protkane savremenom modnom ideologijom. Rezultat njihovog rada biće prikazan drugog dana MFW-a, u četvrtak, 21. septembra.

Baby The Attico steps

Malim, ali odvažnim koracima u prepoznatljivim The Attico cipelama na štiklu, Giorgia Tordini i Gilda Ambrosio stigle su do svoje prve revije na ovogodišnjoj Nedelji mode u Milanu. Brend su osnovale 2016. godine, a zahvaljujući uticaju koji su već uživale na društvenim mrežima, njihovi komadi ubrzo su postali neki od najtraženijih među modnim entuzijastima. Vizija ženstvenosti, senzualnosti i odvažnosti, neodvojivi koncepti u njihovim kreacijama, sada dobija priliku da zasija na jednoj od najznačajnijih modnih pozornica, a kako će Giorgia i Gilda odgovoriti na ovaj izazov saznaćemo u subotu, 23. septembra.

Foto: Instagram / Spotlight Launchmetrics

Učitati još
Zatvori