Influenserka Jelena Weir poznatija kao @jelena.nyc govorila je ekskluzivno za Journal
Influenserka Jelena Weir poznatija kao @jelena.nyc govorila je ekskluzivno za Journal

Influenserka Jelena Weir poznatija kao @jelena.nyc govorila je ekskluzivno za Journal

Jelena Weir je na našoj IG following list već dugo, kao i njen zanimljiv život koji se odvija na Manhattanu, u New Yorku. Jelena ima hrvatske korene, a poslednjih osam godina živi u jednom od najuzbudljivijih gradova na svetu. Oduvek volimo njenu estetiku, kao i iskrenost i oduvek smo se pitali ‘Ko je zapravo Jelena’?

Ako je i sami pratite, sigurno vas zanima kako je povezana s Hrvatskom, zašto svako leto provodi na Silbi kao i to kakav je njen život koji se odvija u stanu sa jednim od najlepših pogleda na NewYork. Mi smo je uhvatili u njenoj poseti Zagrebu, gde je stigla sa svojim suprugom i sinom. Naime, Jelena je pre pola godine postala i mama. Dakle, saznali smo skoro sve o ovoj uspešnoj svetskoj influenserki.

Već jako dugo te pratimo na Instagramu i jedna si nam od omiljenih influenserki. Imaš hrvatske korene, a nas zanima kako te je život odveo u NewYork?

Hvala vam! U NewYorku živim osam, devet godina, doselili smo tamo negde 2014-e. Iako sam rođena u Nemačkoj, detinjstvo sam provela u Hrvatskoj. Moja majka je iz Hercegovine, a u Hrvatskoj sam živela od svoje sedme do četrnaeste godine. Kada me neko pita odakle sam, kažem da sam iz Hrvatske i Nemačke jer pričam oba jezika i imam oba pasoša.

Moj život u NewYorku započeo je kroz modeling i tako je sve krenulo, iako nikada nisam mislila da ću živeti tamo. Kako je moj verenik iz Kanade, a upoznali smo se u Cape townu, na kraju smo zajedno odlučili da živimo u NewYorku. Inicijalni plan je bio da smo tamo nekoliko meseci, ali evo, ostali smo do dan danas. Na početku je bilo zaista izazovno, i nije bilo lako, na godinu dana smo se čak zbog posla preselili u LA (oboje se bavimo modelingom i influensom), ali onda se ipak vratili u NewYork i zaključili da je to grad za nas.

Kako to da si sada u Zagrebu, znamo i da leta provodiš na Silbi? Šta te veže za Hrvatsku?

Većina moje porodice živi u Zagrebu, moja majka je tu, kao i moja braća, ali i moja šira porodica, dok su moj otac i sestra u Nemačkoj. Silba je ostrvo na kojem sam od svoje šeste godine provodila svako svoje leto, tamo su mi ujak i ujna i obožavala sam odlaziti tamo. Leto   2015. godine sam odlučila da dovedem i svog verenika, i mada smo imali plan da ostanemo tri dana i nastavimo da istražujemo hrvatsku obalu, ostali smo celu nedelju i njemu se jako svidelo. Od tada dolazimo svake godine i ostajemo po dve nedelje. Sledeće godine nam je plan i da imamo svadbu u Hrvatskoj, tačnije u Dubrovniku, tako da zaista volimo hrvatsku obalu.

Jelena Weir
Jelena Weir

Je li istina da se NewYork jako promenio poslednjih godina, pogotovo tokom pandemije?

Pa po meni se promenio na bolje. Na primer, sviđa mi se što puno više restorana sada ima stolove na otvorenom i to je jako lepo. Tokom pandemije je naravno bilo jako čudno, jer je sve bilo prazno – posetiti Time Square ili Soho gde nema ljudi bilo je zaista nadrealno iskustvo, istovremeno posebno i tužno. Sada se već sve vratilo u normalu, grad vrvi od dogadjaja, sve je otvoreno i niko više ne nosi maske. Tako da se vratio stari dobar NewYork, kakav svi poznajemo.

Nedavno si postala i mama, imaš sina starog tek pet meseci. Kakvo je iskustvo živeti u NewYorku sa malom bebom?

Super, iako nemam baš sa čime uporediti. Jedino što mogu reći da mi je puno lakše kada dođem u Hrvatsku jer imam porodicu, pa onda oboje osetimo kako je lepo kada ti drugi mogu pomoći, jer u NewYorku živimo sami. Tako da ovde stvarno uživamo. U Americi su dadilje jako skupe, a nisam ni htela u prvih šest meseci da bude sa nekim nepoznatim. Dobro nam je, oboje radimo od kuće, tako da nema potrebe da ga sada neko čuva, kasnije ćemo videti šta dalje.

U NewYorku obožavam da šetam. Kako živimo na Manhattanu, jako puno hodam, nosim ga u nosilici ili šetamo sa kolicima. Idemo po parkovima kojih ima zaista puno, a ima i puno mladih roditelja koji provode dane kao i mi. Kad mi stignu prijatelji u posetu, često znaju da me pitaju ‘Pa kada sve to stigneš, tu ima toliko toga da se obidje, kako uspeš sve!’, ali ovo je moj grad i ja sam u NewYorku kod svoje kuće. Često kažem da ja većinu tih stvari ne radim. Prošetam, popijem kafu ili posetim prijateljicu, imam neki svoj tempo.

Jelena Weir
Jelena Weir

Šta je za tebe moda? Imaš minimalistički i elegantan stil koji jako volimo, neguješ jednostavnu estetiku.

Volim modu i puno mi znači, ali kao novoj mami to je palo u drugi plan, pogotovo odmah nakon porodjaja. Volim prlike u kojima se mogu srediti, ali opet ne žrtvujem se previše zbog mode, nosim šta mi odgovara. Na primer, nakon porodjaja sam jednostavno kupila pantalone dva broja veće i nisam se uzrujavala zbog viška kilograma, opuštena sam. Do sada sam zaista uživala u toplom vremenu, videćemo što će doneti zima. Kupujem najviše online, ponekad ispadne super, ponekad se znam razočarati, ali jednostavno sad mi je tako lakše, pogotovo sa bebom. Imam i puno saradnji sa modnim kućama, tako da uživam nositi njihovu odeću.

Jelena Weir

Kako je baviti se influensom van Balkana, zastupaju li te agencije ili sve radiš sama?

Biti više aktivna na društvenim mrežama nekako mi je došlo prirodno tokom pandemije. Oboje smo bili kod kuće, oboje znamo da fotografišemo i to se nekako logično razvijalo. Za modeling me i dalje zastupaju agencije, ponekad me book-iraju i direktno, a za saradnje na Instagramu uvek i samo direktno, jer imam sopstvenu firmu. Mislim da je trenutno influens definitivno jači i aktuelniji.

Jelena Weir
Jelena Weir

Tvoj život na Instagramu izgleda gotovo savršeno. Puno se priča o tome kako Instagram može da negativno utiče na mentalno zdravlje. Je li zaista sve tako savršeno kod tebe?

Mislim da na Instagramu svi delimo samo najbolje od sebe. Volim staviti fokus na pozitivno, ali trudim se na story-jima pokazati i ono realno. U poslednje vreme dobijam zaista ohrabrujuće komentare kada objavim tako nešto tako, pa se trudim to raditi češće, pokazati i ono što nije nužno lepo. Baš sam nedavno stavila objavu kako moje telo može izgledati i kada nije savršeno fotografisano, i kada je opušteno, i primila sam gomilu komentara u inbox. Ponekad treba pokazati ranjivost, kako izgleda sve kada i nije uredno. I sama imam dane kada se osećam loše.

Koja mesta voliš u Zagrebu? Imaš li neka svoja omiljena na koja voliš otići kada si ovde?

Iskreno, kao i u NewYorku i u Zagrebu najviše volim šetati, pa kuda nas spontano dan odvede. Toliko dugo nisam živela ovde, da volim uživati i istraživati. Nažalost, kada dođem imam svega par dana, pa najviše vremena provedem kod kuće sa svojom porodicom jer se ne vidimo tokom godine. Ali, evo, bili smo na kafi u Kavkazu i zaista nam je bilo predivno, uživali smo u pogledu. Meni je Zagreb jako lep grad i uvek mi je žao što ne stignemo duže ostati ovde.

Jenela Weir

Tekst je preuzet sa Journal.hr

Foto: Sanja Ebip Jagatic

Učitati još
Zatvori