Koračamo stopama Gabrielle Chanel
Koračamo stopama Gabrielle Chanel

Koračamo stopama Gabrielle Chanel

„Deauville is where everything started for the House. 1912, the creation of her hat shop and then very quickly the first clothes with their visionary, radical style. It’s where it all began for Gabrielle Chanel. This story is very close to my heart“, objašnjava Virginie Viard.

Dok Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant nameću epohalne promene unutar modne industrije, Virginie Viard se vraća tradicionalnim vrednostima. Naime, modna kuća Chanel je rekreirala šetalište u Deauvilleu dok su na velikim ekranima prikazivane romantične siluete kako šetaju od zore od sumraka. Povratak u vreme kada je sve bilo jednostavnije, modne ideologije dvadesetih i sedmadesetih godina nonšalatno su se ukrštale i preplitale, a androgini i pomalo filmski komadi izraz ženstvenosti crpeli su iz vizuelnog identiteta jedne jedine Gabrielle Chanel. Neizostavni maskulinitet kolekcije Chanel F/W 24 vidljiv je u suptilnoj elegancijiji naglašenih formi.

Na hipodromu, na moru, u restoranima i palatama, na šetalištu Planches – sve asocira na sofisticiranost i prikazivanje sopstvenog ja, istakla je Viard.

Chanel F/W 24 & oda Dovilu

Glavne karakteristike Chanel F/W 24 ready-to-wear kolekcije jesu pastelne, odnosno blede nijanse ružičaste, ljubičase, narandžaste i plave boje koje asociraju na nebo koje se proteže iznad francuske regije Dovil, zajedno sa smeđom i zlatnom bojom. Pored toga, sveprisutne su čuvene torbe, kao i široki šeširi, te šareni svileni šalovi. Naravno, tu su i čizme sa potpeticom do kolena, kao i čizme koje su napravljene od ovčje kože.

Svi detalji predstavljaju aluziju na različite značajne ličnosti kojima se na ovaj način odaje svojevrsni omaž. Kolekcija je opisana i kao topla, sa slojevima različitih materijala, boja i volumena. Ipak, njena glavna karakteristika je odavanje počasti Dovilu – legendarnom mestu u kom se sudbina Gabrielle Chanel zauvek promenila.

CHANEL FALL/WINTER 24

Chanel_PR

Foto: Chanel

Učitati još
Zatvori