Ova viralna H&M torba je pristupačna verzija čuvene Birkinke
Ova viralna H&M torba je pristupačna verzija čuvene Birkinke

Ova viralna H&M torba je
pristupačna verzija čuvene Birkinke

Naša shopping lista duža je za još jedan aksesoar. U pitanju je torba brenda H&M. Na našem radaru ona se pojavila zahvaljujući TikToku (naravno). Ova torba postala je viralna ubrzo nakon što se, pre manje od mesec dana, o njoj počelo govoriti na ovoj platformi. Razlog za to je njena sličnost sa čuvenom Birkin bag, za koju znaju (i o kojoj maštaju) svi modni fanatici.

It’s not a bag. It’s a Birkin.

Čini se da će Birkin bag uvek biti popularna. Ova torba modne kuće Hermès pojavila se 1984. godine. Naime, u leto 1983. Jane Birkin je putovala iz Pariza u London, a u avionu pored nje sedeo je Jean-Louis Dumas, tadašnji izvršni direktor brenda Hermès. Kada je Jane pokušala da svoju (podjednako čuvenu) torbu od rafije stavi u deo za ručni prtljag, njen sadržaj se prosuo, što je privuklo Dumasovu pažnju. Nakon što joj je sugerisao da treba da ima torbu sa džepovima, Jane je duhovito odgovorila – Kada Hermès bude napravio torbu sa džepovima, kupiću je.

Moglo bi se reći – the rest is history. Iako je Kelly bag modne kuće Hermès već postojala, Jane je tražila veću verziju iste. Tako je nastala Birkin, koja je popularnost uživala od samog početka. Ipak, status kultne torbe nije dobila sve do 2001. godine, kada se o njoj govorilo u epizodi čuvene serije Sex and the City. Naime, nakon što je Samantha pokušala da kupi torbu svojoj klijentkinji Lucy Liu, shvatila je da postoji lista čekanja – od pet godina. Na njeno iznenađenje, prodavac je nonšalantno izgovorio It’s not a bag. It’s a Birkin. Upravo ta rečenica je dodatno povećala potražnju Birkinke. Danas, ova torba vredi i do desetine hiljada dolara, dok je za retke Birkin torbe praktično nemoguće i biti na listi čekanja – takve se nasleđuju.

Journal finds

Popularnost Birkin torbe ne jenjava. Ta činjenica neretko inspiriše i high street brendove da naprave svoje, pristupačnije verzije. Ovoga puta, to je učinio švedski brend H&M sa torbom koja neverovatno podseća na onu Kelly 28 Sellier iz 2002. godine. Ova torba pojavila se u pravi čas, kada polako prelazimo na prolećni ormar i svetlije boje. Minimalističkog dizajna, u classy bež-crnoj kombinaciji, ova torba idealna je za posao, ali i duge šetnje po gradu.

Glavni razlog zašto je ova H&M torba slična Birkin jeste kopča. U originalnoj verziji, ona je upotpunjena lokotom, dok je u H&M verziji jednostavna, zlatna. Nezanemarljiv plus? H&M torba košta manje od 6000 dinara, naspram originalne Hermès čija je cena 27,500 eura.

viralna h&m torba dupe birkin bag
viralna h&m torba dupe birkin bag
Originalna Hermes torba
Originalna Hermes torba / Farfetch
Učitati još
Zatvori