Kako je Jane Birkin nosila Birkin torbu
Kako je Jane Birkin nosila Birkin torbu

Kako je Jane Birkin nosila Birkin torbu

Kada je u pitanju bezvremenska elegancija i stil bez napora, ime koje se ističe je Jane Birkin. Rođena je u Britaniji, ali sve ostalo kod nje je bilo francuskog stila. Romantični život, način ponašanja, a nadasve njen modni stil. Iako najpoznatiji pečat koji je ostavila na modnu industriju jesu Hermès-ove Birkin torbe, njen uticaj se širio mnogo više. Njena sposobnost da bez napora spoji klasične i nekonvencionalne elemente ostaje stalni izvor inspiracije za one koji traže dašak francuske sofisticiranosti.

Jane Birkin

Večna muza

Stil Jane Birkin bio je prepoznatljiv kao i njen glas. Ona je bez napora kombinovala boemski senzibilitet sa dodirom elegancije, postavljajući nove trendove i redefinišući koncept ležernog šika. Zaštitni znak Birkinove često je predstavljao prirodnu, raspuštenu kosu, minimalnu šminku i sklonost jednostavnim, dobro krojenim komadima. Njena sposobnost da spoji vintage garderobu sa vrhunskom modnim komadima pokazala je njen urođeni osećaj za stil i individualnost. I tako je zasluženo dobila epitet večne muze.

Možda najznačajniji doprinos koji je Birkinova dala modnoj industriji bila je njena nenamerna inspiracija za veoma poželjnu Hermès Birkin torbu. Naime, tokom jednog leta 1983, od Pariza do Londona Birkinova je sedela pored Jean-Louisa Dumasa, tadašnjeg izvršnog direktora modne kuće Hermès. Kada je pokušala da stavi svoju slamnatu torbu u deo za ručni prtljag, njen sadržaj se prosuo, što je njemu privuklo pažnju. Rekao joj je da treba da ima trobu sa džepovima kako joj stvari ne bi ispadale. Na to mu je odgovorila – Kada Hermès bude napravio torbu sa džepovima, kupiću je. Dumas joj se predstavio i predložio da napravi skicu svoje idealne torbe, što je ona i uradila. I tako je ovaj slučajni i sudbonosni susret podstakao stvaranje legendarne torbe koja je od tada postala simbol prifinjenog ukusa i bezvremenog luksuza.

It’s not a bag, it’s a Birkin!

Poznata po svojoj retkosti i dugim listama čekanja, Birkin torba prvih godina od izdavanja nije imala svoje kupce. Bilo je to u avgustu 2001. godine kada je epizoda Seks i grad-a poslala Birkinov profil u etar. Kada je Samanti izgovorena famozna rečenica – To nije torba – to je Birkin! potražnja je naglo porasla. Za njenu izradu je potrebno više od nekoliko desetina sati, gde se koriste neki od najfinijih materijala poput kože telećeg krzna, krokodila ili aligatora. Ima prepoznatljiv oblik, dve ručke i sigurnosnu kopču koja je njen zaštitni znak. A kao što je i njena muza zahtevala, pogodna je za skladištenje svih ženskih stvari. Cena Birkin torbe varira u zavisnosti od materijala, boje i dodatnih detalja. Cena za osnovnu verziju može se kretati od nekoliko hiljada do desetina hiljada dolara, dok se neke retke i ekskluzivne Birkin torbe prodaju za iznose koji prevazilaze očekivanja.

Jane, Jane Birkin

Međutim, Jane nije posedovala mnogo Birkin torbi. Za života imala je svega pet ili šest, i na svakoj je ostavila svoj lični trag. Iako važe za simbol prestiža i društvenog statusa, njihovoj imenjakinji to nije bilo važno. Ona je smatrala da torbe vrede onoliko koliko se na njima vidi njihova iznošenost. Svaku je ukrašavala nalepnicama i perlama, ostavljajući im poseban identitet. Za razliku od ostalih vlasnika Hermès torbi, nije ih sakupljala već je svaku iznošenu torbu, donirala sa sve stikerima, na aukciji u dobrotvorne svrhe.

Tako je prilikom jedne aukcije konačna cena crne Togo Birkin 35 bila pet puta veća od pretprodajne procene. Ova konkretna torba je prvobitno donirana na dobrotvornoj aukciji 2014. za prikupljanje sredstava za dobrotvornu organizaciju koja je osnovana u čast nećaka Birkinove, pesnika Ano Birkina, koji je poginuo neposredno pre svog 21. rođendana u saobraćajnoj nesreći. Torba je personalizovana od strane Jane tako što je dodala crvenu vrpcu oko drške, a kao dodatni simbol prepoznavanja tu je i trag ugriza njene mačke.

Jane Birkin
Birkin
Togo Birkin 35 torba koja je prodata na humanitarnoj aukciji

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori