IT girl diaries 0.1: Kako postići „parisienne style“ u sedam koraka
IT girl diaries 0.1: Kako postići „parisienne style“ u sedam koraka

IT girl diaries 0.1: Kako postići
„parisienne style“ u sedam koraka

BONJOUR!

Svi znamo da ne moramo biti rođeni u Parizu da biste se oblačili kao Parižanke koje su večna modna inspiracija. Ukoliko ispratite svih sedam koraka, možda počnete i da razmišljate na francuskom jeziku… Osim što ćete za doručak pojesti un croissant i popiti cafe au lait, važno je da ispoštujete i nekoliko modnih pravila. Nakon toga, više nećete mariti za pravila, jer Parižanke se ne osvrću na modne savete i trendove koji se diktiraju. Predlažemo da nakon maratona filmova u kojima glumi Jane Birkin, posvetite svu pažnju ovom vodiču. A do tada, bisous!

1. Chic ali diskretno

Prvo i veoma važno pravilo glasi da je zabranjeno preterivanje sa aksesoarima. Nikada nećete sresti Parižanku u bundi sa zlatnim nakitom u kombinaciji sa potpisanim stvarima. Cilj je da se naglasi luksuz na jedan veoma diskretan način. Najbolje možemo to videti po tome što nju ne zanimaju pohvale vezane za outfit, već šta misliš o poslednjem poglavlju knjige Pride and Prejudice. Cartier zlatni satić viri ispod kašmirske rolke koja je kupljena u lokalnoj radnjici, u kombinaciji sa crvenim vintage Chanel rajfom, pronađenim na vintage marketu na obodu Pariza.

2. I don’t need trends to know what to wear!

Nju ne zanima da li se trenutno nose bermude ili capri pantalone ukoliko se to ne uklapa sa njenim stilom i ličnom estetikom. Zašto bi ispratila neki trend koji ne ide uz nju? Važno je da ostanete verni svom stilu oblačenja i zadržite čvrst karakter. Ne budite impulsivni prilikom kupovine stvari za koje znate da ne biste nosili da nisu trenutno na modnom radaru. Negujte svoj lični pristup modi i izlazite van tog okvira samo pod uslovom da vam se nešto iskreno dopada jer vidite sebe u tome!

3. Mix it up: Novo i staro kao ultimativna kombinacija za dobar outfit

Suprotno od stranica iz modnih časopisa, Parižanka će se radije odlučiti za kombinaciju novih i archive stvari nego za kompletni outfit iz neke nove kolekcije. Idealan outfit koji bi odgovarao ovoj filozofiji bi činio one farmerke koje nosite ceo život uz belu majicu i trench coat iz nove kolekcije vašeg omiljenog brenda. U umeću kombinovanja starog i novog se se nalazi mogućnost da budete jedinstveni i ostanete pri svom stilu uz dosta kreativne slobode!

@MARIELOUNURK

4. BEING COMFY je imperativ

Što bi poručila jedna od najvećih svetskih zvezdi: Comfortable in my skin, cozy with who I am samo prevedeno u modni jezik. Kada se radi o Parisienne stilu oblačenja, insistira se na udobnoj odeći i obući. To ne znači da se ne treba nositi mini suknje ukoliko se u tome osećate stvarno udobno. Tesne cipele i uske stvari nisu zabavne. Moto kojim treba da se vodimo glasi: Nemoj postati žrtva mode!

5. Vintage arhiva

Redovno osvežen orman ali i ogromni fan second-hand i vintage lokalnih radnjica. Cilj je izgraditi sopstvenu kolekciju vintage komada koje ćete nositi sezonski tako što ćete ih ponekad izbaciti pa ponovo vratiti u orman. Kada biste pitali Parižanku odakle joj ta jakna, koju niste videli do sada na njoj, ona će vam reći: Ma imam je od pre 100 godina! Dovoljno dobra nega starih kožnih stvari i eklektična kolekcija raznih iconic komada je must.

6. Ne postoji loša kombinacija…

Ako je Yves Saint Laurent prebrodio kritiku kombinovanja teget i crne i time ostavio upečatljiv trag u istoriji mode, onda možemo reći da postoji prostora za „grešku“ koja će možda odvesti vaš stil u neki novi pravac. Vodimo se time i ne obraćamo pažnju na kritiku! Diktiranje mode jednoj Parižanki je strogo zabranjeno i opasno po život

7. Last but not least: smart shopping

Nije važno da li je u pitanju mantil iz lokalne radnjice ili nekog poznatog brenda – važno je da je udoban i da vam se dopada. Svako sebi može pronaći savršen komad odeće ukoliko dovoljno dobro traži. Umeće praktičnog i dobrog shopping-a je bitan faktor ukoliko želite da probudite vašu unutrašnju Parižanku. Potrebno vam je iskusno oko za kvalitetnim i chic stvarima, makar se nalazile na mestima gde najmanje očekujete da ih pronađete! Neka vam fashion senzor uvek bude uključen, nikad se ne zna kada ćete naleteti na vintage Dior sako na nekom gradskom marketu!


AU REVOIR!

Učitati još
Zatvori