Kuća u kojoj je živeo Yves Saint Laurent pretvorena je u hotel – zanima li vas kako izgleda?
Kuća u kojoj je živeo Yves Saint Laurent pretvorena je u hotel – zanima li vas kako izgleda?

Kuća u kojoj je živeo Yves Saint Laurent pretvorena je u hotel – zanima li vas kako izgleda?

Francuski modni dizajner Yves Saint Laurent, ujedno i osnivač luksuzne modne kuće je gajio veliku ljubav prema Maroku, pa je svoje dane često provodio u istoimenoj državi. Villa Mabrouka, koja se nalazi u Tangeru, čiji je nekadašnji vlasnik bio Yves Saint Laurent, i koja je ujedno bila izvor njegove inspiracije sada je otvorena za javnost. Britanski arhitekta i dizajner Jasper Conran je ovu velelepnu građevinu pretvorio u hotel. Redizajnirao ju je zadržavši inspirativne detalje koji su služili Laurentu za stvaranje njegovih ikoničnih modnih kreacija. Vila koja se nalazi u poznatom marokanskom gradu, otvorena je za posetioce koji žele da uživaju u lepoti ove države, ovog grada kao i prelepim bujnim vrtovima koji ga karakterišu.

Yves Saint Laurent

Tako je govorio  Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent, francuski modni dizajner sa statusom najboljeg dizajnera 20. veka, doneo je revoluciju u svet mode. Postao je asistent Christiana Diora sa samo 17 godina, da bi kasnije bio imenovan za vlasnika istoimene modne kuće. Poznat po popularizovanju ženskih pantalona, ovaj francuski modni dizajner otvara svoju modnu kuću 1962. godine, nastavljajući da unosi svežinu u modnu industriju. Ljubav Laurenta prema Maroku se ogledala u tome da je putovao dva puta godišnje u Marakeš kako bi pronašao inspiraciju za svoje modne kreacije.

Pre Marakeša, sve je bilo crno. Ovaj grad me je naučio bojama, a ja sam prihvatio njegovu svetlost, njegove drske mešavine i vatrene izume.

Ovo su bile reči Laurenta, a svoju ljubav prema ovoj državi krunisao je tako što je zajedno sa svojim poslovnim partnerom Pierreom Bergéom kupio Villa Mabrouku, čije ime znači „Kuća sreće“. Da mu se ova vila zaista posrećila, svedoče njegove izvanredne modne kreacije, za koje je inspiraciju crpeo dok je boravio u njoj.

Villa Mabrouka

Sa pogledom na Gibraltarski moreuz i Severno more, vila otelotvoruje suštinu marokanske lepote i duh grada Tangera. Moderna arhitektura četrdesetih godina prošlog veka, uparena sa tradicionalnim marokanskim elementima dizajna, zajedno sa enterijerom engleskih seoskih kuća je ono što karakteriše ovaj kompleks. Jasper Conran je redizajnirao ovo remek delo, zadržavši detalje koji su Laurent i Bergé ostavili za sobom. Skrivena u jednom od najlepših vrtova Tangera, vila nudi 12 soba, zajedno sa dva bazena, tri restorana, kao i rooftop bar koji nudi predivan pogled na modru pučinu. Gosti će moći da uživaju u predivnoj bašti koja se savršeno uklapa u šarenilo boja vrta koji okružuje čitavu vilu. Takođe, dodatno su napravljena i tri trpezarijska paviljona koja su dostupna za privatno iznajmljivanje, od kojih je jedan dizajnirao američki arhitekta Stuart Church.

Conranov elegantan pristup dizajnu

Enterijer nudi širok dijapazon svetlih boja i tonova koje se savršeno prelivaju, pružajući osećaj mira i spokoja. Dominiraju kombinacije modernog minimalizma i bogatih marokanskih elemenata kao što su ručno izrađeni tepisi, keramičke pločice i autentični komadi nameštaja. Spavaće sobe, nevelike kakve i treba da budu, ali ipak skladno uređene, ukrašene su staklenim prozorima koji dopuštaju prirodnom svetlu da probudi svakog gosta na bajkovit način. Kupatila sadrže ujedno i tuš kabinu i kadu, napravljenu od tradicionalnih zellige pločica u kombinaciji sa prefinjenim mermerom. Sve sobe imaju jedinstven karakter koji odiše elegancijom i sofisticiranošću, a krasi ih upravo onakva nota koju je Laurent davao i svakom svom dizajnu. Svaki detalj, koji se ogleda kroz Conranovo savršeno dizajnersko oko, je precizno osmišljen, sa namerom da pruži dozu luksuza i tihe ekscentričnosti u tradicionalan enterijer.

Vrhunac ovog jedinstvenog umetničkog dela jeste bašta. Iako već obiluje travnjacima, paprati, bambusom i drugom florom, Conran je uključio program ponovnog zasađivanja, dodavajući šest hiljada novih biljaka u nesvakidašnje šarenilo ovog vrta. Unutar njega su smeštena dva bazena, u koji su uklesane lokalne pločice napravljene od smaragdnih ribljih kosti. Bazen okružuju prostrane terase sa luksuznim ležaljkama i suncobranima, idealnim za sunčanje i opuštanje. Bezvremena elegancija i rafinirani dizajn čitave bašte odiše raskošnim šarmom, koji spaja marokansku i lepotu italijanske Toskane.

Foto: Instagram @villamabrouka

Učitati još
Zatvori