Journal Insider: Vodimo vas kroz nešto drugačiji Berlin
Journal Insider: Vodimo vas kroz nešto drugačiji Berlin

Journal Insider: Vodimo vas kroz
nešto drugačiji Berlin

Berlin je uvek dobra ideja – tako glasi nova travel mantra za 2023. Iako nam nije potreban neki poseban razlog da spakujemo kofere i bukiramo karte, ovog proleća ipak imamo povod više – koncerti poznatih svetskih imena koji su ujedno i neki od naših omiljenih izvođača.

Pretpostavimo da je subota ili nedelja i da ste već obavili prvi sightseeing i obišli berlinska must see mesta kao što su Brandenburška kapija, Rajhstag, Berliner Dom, Holokaust memorijal, Checkpoint Čarli, East Side Gallary.

Kuda dalje? Prepustite (se) nama…

First things first – brunch

Nepisano pravilo kada ste u Berlinu / a naročito kada tamo živite / jeste da se vikendom ide na jedno od milion brunch mesta koja su najčešće specijalizovana samo za to i rade samo do 17-18h. Jedno takvo / ujedno i naše omiljeno / jeste Roamers @roamers_berlin.

roamers_berlin

Ne primaju rezervacije, a ni kartice, pa spremite keš. U koje god doba dana da dođete, zasigurno će vas sačekati red, ali nemojte da vas to obeshrabri – naručite caffe latte sa hafermilchom i sačekajte sa strane petnaestak minuta. Ionako nećete biti jedini.

Kada budete ušli unutra prvo što ćete zapaziti jeste topla rustična atmosfera sa daškom kalifornijskog vajba, odakle je vlasnik. On će vas ljubazno dočekati i uslužiti, a budete li se i vratili još koji put, nema sumnje da će vas i zapamtiti. Kantri muzika, mnogo svežih biljaka i zaista odlična hrana – dovoljni su argumenti da pinujete ovo mesto.

roamers_berlin

Što se tiče hrane, ponuda je obimna, ali možete se voditi našim već isprobanim jelima – Sunny Side Up jaja sa avokadom i grilovanim pečurkama, Scrambled Harissa tofu sa spanaćem i paradajzom i Salmon Benedict jaja sa lososom na rustičnom domaćem hlebu.

Vreme za muzej / ne bilo kakav! /

Ostrvo muzeja svakako je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Berlina, ali i muzejskih kompleksa u Evropi. Nama lično najdraži / i najlepši  / je Bode muzej, inicijalno inspirisan renesansom i barokom, u kom se danas nalaze velike i male skulpture i slike iz vremena kasne antike, pa sve do klasicizma. Ipak, ovoga puta, akcenat stavljamo na Pergamon muzej antičke umetnosti.

Vavilonska kapija

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog muzeja, jeste da se u njemu nalaze originalne veličine monumentalnih građevina, kao što su oltar iz Pergamona, Vrata pijace grada Mileta, Ištar kapija iz Vavilona, ali i veličanstven Zevsov žrtveni oltar po kome je muzej i dobio ime.

Zevsov oltar

Pauza – prva!

Već kada ste na Ostrvu muzeja, a naročito posle obilaska, biće vam potreban predah. Kuda god da krenete možete naići na sjajne lokale, ali naš izbor je mali francuski bistro Petit Bijou  koji gleda na Bode muzej.
Mesto vodi simpatična Hana koja ga je uredila po uzoru na pariske lokale – tamnozeleni zidovi, boho tapeti, crno-bele modne fotografije, tamno drvo, plavi somotski pokrivači i dve žute fotelje koje vas pozivaju da se udobno smestite. Lokal se nalazi u zgradi gde su nekada bile laboratorije klinike Charité, a danas su tu luksuzni stanovi, o kojima možemo samo da maštamo.
Prva preporuka ide na račun salate Green & Protein sa grilovanom piletinom, avokadom, rukolom i miksom kinoe i prosa sa urmama i orasima. Od slatkog, naručujemo klasične palačinke i domaći brioš od spelte sa kozjim sirom, kruškom, orasima i medom.

Helmut Newton – master modne fotografije

Biti u Berlinu, a ne posetiti Fondaciju Helmut Newton bio bi skoro pa smrtni greh. Lik i delo čuvenog Helmuta Newtona, mastera fotografije, koji je zauvek promenio modnu fotografiju, retko koga ostavlja ravnodušnim. Pored stalne postavke, Fondacija svake godine organizuje i različite tematske postavke njegovih dela.

Ovoga puta je to izložba Brands, o kojoj smo već pisali, a koja broji oko 200 fotografija / od kojih su mnoge nepoznate / nastale za potrebe reklamnih kampanja za poznate brendove kao što su Swarovski, Saint Laurent, Chanel, Wolford, Paul Picot, Blumarine, Lavazza i drugi.

Fondacija Helmut Newton

Kada je reč o njegovoj kompoziciji i stilu, važno je napomenuti da Helmut nije pravio razliku između editorijala za poznate svetske časopise i editorijala za komercijalne brendove. I zato su ga brendovi obožavali i veoma često angažovali, zbog čega je on sebe ironično nazivao A Gun for Hire. To je ujedno i bio naziv posthumne izložbe njegovih komercijalnih fotografija 2005. godine.

Helmut je svakako bio jedna od zanimljivijih ličnosti iz sveta mode i zbog toga nam je izložba Brands, koja će trajati do 14. maja, visoko na ovoj travel listi. Ukoliko želite da se upoznate sa njegovim likom / ili vam je samo promakla ova vest / predlažemo da pogledate dokumentarni film Helmut Newton: The Bad And The Beautiful. 

„Verujem da savršena modna fotografija ne izgleda kao modna fotografija; više liči na fotografiju iz filma, portret ili fotografiju snimljenu da bi se sačuvala uspomena — nekako, ali ne kao modna fotografija“
Helmut Newton

Street market kao must

Svakog četvrtka u pijačnoj hali Markthalle Neun u Kreuzbergu se održava street food market, a takav koncept, samo na otvorenom, vikendom ćete naći na nekoliko lokacija širom Berlina. Mi ovog puta biramo market sa lokalnom organskom hranom na Kollwitzplatz trgu u jednom od najlepših krajeva – Prenzlauer Berg.

Osim bogate ponude malih lokalnih proizvođača i ugostitelja koji nude specijalitete iz celog sveta, moguće je naći i rukotvorine od prirodnih materijala kao što su vuna, krzno, kao i ručne radove poput crteža, slika, nakita i slično. Ponuda se menja svake nedelje, a naravno postoje i stalni izlagači koji imaju svoje redovne posetioce. Ceo događaj je fokusiran na kvalitetnu hranu i piće malih proizvođača kojima se pruža prostor da bez velikih investicija ponude svoje proizvode.

Pauza vol. 2 – veganski bar

Toliko smo često u Berlinu, da osim proverenih mesta, znamo i kada se otvori neko novo. Tako smo, pre samo tri nedelje, bili među prvim gostima u novootvorenom kafe baru i restoranu Blumental @blumental_berlin.

Novo, udobno mesto, idealno je za kafu i poneki veganski kolač. Mi izdvajamo banana bread – jedan od boljih koji smo dosad probali. Osim toga, u ponudi imaju i dimljeni patlidžan, vegansku zamenu za losos, ali i vegansku kajganu od tofua sa ajvarom. Za one koji nisu na izričito plant-based ishrani, u ponudi su jaja na različite načine.

U ovom lokalu nam se sve dopada – od usluge, preko dizajna, do ponude hrane i pića. Iako je mesto novo, a Berlin ume da bude ponekad surov prema novim mestima, naročito ako se ne nalaze u epicentru dešavanja, predviđamo mu uspešnu budućnost.

Vreme je za – tapas bar!

Možda ste očekivali da sada sledi preporuka nekog autentičnog tradicionalnog nemačkog restorana, ali kako smo najavili u samom uvodu, ovo je jedno drugačije putovanje. I zato vas vodimo u, možemo da kažemo, provereno najbolji španski restoran u Berlinu.
Picoteo tapas bar

Patatas bravas, tradicionalno špansko jelo od krompira, Pimientos de Padrón, pečene paprike sa solju, Queso Manchego, tradicionalni ovčiji sir odležan tri meseca sa želeom od dunje, paelja – sve to u autentičnom Picoteo restoranu @picoteotapasbar. Tu vas još očekuju i domaći tapasi, specijaliteti od mesa i ribe, kao i širok izbor vina i žestokih pića sa akcentom na bogatu ponudu džin tonika.

Picoteo tapas bar

Ukoliko vas put odvede u nemačku prestonicu, krenite stopama Journal insidera, a mi ćemo se već kroz par nedelja ponovo naći na ovoj adresi i potrudićemo se da dopunimo listu preporuka.

Foto: Tamara Bogunović

Učitati još
Zatvori