Journal Insider: Skrivena mesta Barselone po preporuci lokalaca
Journal Insider: Skrivena mesta Barselone po preporuci lokalaca

Journal Insider: Skrivena mesta
Barselone po preporuci lokalaca

Nakon vodiča kroz nešto drugačiji Berlin from AM to PM, šetnju kroz Beč koji se uvek nalazi na weekend escape listi, potom i omiljene evropske buvljake, Journal Insider vas vodi do neistraženih/skrivenih mesta Barselone i to po preporuci Omara Assila i Uroša Savićevića koji stoje iza @barcelona_vibes turističke agencije. Ova turistička agencija organizuje (ne)tipične turističke ture, custom ponude, i zahvaljujući dobrom poznavanju lokaliteta, nudi nešto drugačiji experience koji se ne zaboravlja. Ovog puta, Barcelona Vibes nas vodi na omiljena/skrivena mesta grada neprevaziđenih unetnika i arhitektonskih zdanja.

Parc del Laberint d’Horta: Fascinantan vrt koji će vas impresionirati

Dobrodošli u Parc del Laberint d’Horta, najstariji park u Barseloni koji datira još iz 18. veka. Nalazi se u delu grada po imenu Horta Guinardo, van turističkih ruta. Ovaj jedinstveni vrt izgrađen je u neoklasičnom stilu od strane italijanskog arhitekte Domenico Bagutti. Predstavlja pravo remek-delo arhitekture i botanike, sa svojim magičnim zelenim lavirintima će vas zasigurno oduševiti. Šetajući kroz njegove tajanstvene staze, posetioci imaju priliku da se izgube u šarmu prošlosti dok istražuju njegove skrivene kutke, prelepe skulpture i bujno zelenilo. Parc del Laberint d’Horta predstavlja savršeno mesto za beg iz grada. Ali i pravo putovanje kroz vreme, gde nas vraća u doba kad je “Marquese” baš tamo organizovao svoje balove.

Barselona skivena mesta
@h.baranova
/ @claudupinet /
/ @davidwilliams_captures /

Luis Domenech y Montanera/ Puig i Cadafalch: Majstori arhitekture koji su ostavili neizbrisiv pečat u Barseloni

U svetu arhitekture, ime Luisa Domenecha y Montanera zauvek će ostati urezano kao simbol inovacije i lepote. Katalonski arhitekta, predvodnik modernističkog pokreta u Barseloni, stvorio je remek-dela koja oduzimaju dah i ostavljaju posetioce bez reči. Jedno od najpoznatijih dela Domenecha y Montanera je Palau de la Música Catalana, predivna koncertna dvorana koja je postala deo UNESCO-ve svetske baštine. Sa svojim raskošnim ukrasima, šarenim staklenim vitražima i grandioznim dizajnom, ova zgrada predstavlja vrhunski primer modernističke arhitekture. Pored toga, ovaj istaknuti arhitekta je kreirao i hotel Casa Fuster, elegantnu zgradu koja spaja modernističke elemente sa francuskim šarmom. Pomenuti hotel postao je simbol luksuza i elegancije u Barseloni. 

/ @accidentalywesanderson /
/ @vdachs /

Njegova dela i danas nastavljaju da žive i da privlače pažnju svojom lepotom i originalnošću. U srcu Barselone, između raznolikih građevina koje se uzdižu poput umetničkih remek-dela, nalazi se ime koje neizostavno zaslužuje divljenje – Josep Puig i Cadafalch. Katalonski arhitekta i vizionar čije su kreacije postale simboli grada, Puig i Cadafalch je utkao svoju genijalnost u svaku svoju kreaciju koja čini urbani pejzaž Barselone. Njegova Casa Amatller, sa svojim gotičkim detaljima i modernističkim elementima, izaziva divljenje i oduševljenje prolaznika. Puig i Cadafalch nije samo oblikovao građevine, već je, moglo bi se reći, stvorio dušu grada Barselone. Njegovo nasleđe ostaje kao inspiracija za sve one koji traže lepotu u svetu oko sebe. Ali i one koji žude da otkriju tajne koje krije magična Barselona.

/ @casamuseuamatller /

El Clot: Kraj u kom se tradicija i modernost stapaju u jedinstvenu celinu

Otkrijte čarobni kraj El Clot u Barseloni koji odiše autentičnim šarmom stare Barselone. Sa svojom bogatom istorijom i fascinantnom arhitekturom, El Clot pruža posetiocima jedinstveno iskustvo istraživanja i otkrivanja skrivenih tajni grada. U starom delu Clota, okružen restoranima i kafićima, nalazi se jedan šarmantni park koji je nekad bio fabrika, a gde se danas tokom vikenda okupljaju ljudi koji plešu salsu, merengue, i slične latino plesove. La Torre Glòries, impozantna moderna zgrada predstavlja samo jedan od primera moderne arhitekture koji pleni u ovom delu Barselone. Njena futuristička arhitektura i spektakularno osvetljenje čine je nezaobilaznom atrakcijom za sve ljubitelje arhitekture i umetnosti. Pored Torre Glòries, u ovom kraju Barcelone se nalazi i čuveni trg Glories, koji aspiriše da postane novi centar grada s ciljem da se oslobodi i rastereti čuvena Plaza Catalunya.

Barselona
/ @gmobosch /

Mercat dels Encants Nous: Šarenoliki buvljak sa dušom

Moderni buvljak sa raznovrsnom ponudom antikviteta i suvenira, takođe privlači posetioce svojom šarmantnom atmosferom i jedinstvenom ponudom. Ova nova konstrukcija predstavlja deo plana da se restrukturiše celokupni trg Glories, sa željom da se u isto vreme prenese duh najstarijeg buvljaka u Barceloni, legendarnog Encantsa koji je vise od 100 godina bio lociran na tom trgu, sve do 2008. kad je započela rekonstrukcija celog trga. Šareni štandovi pružaju priliku da otkrijete prave “bisere” među raznovrsnom ponudom. Prošetati kroz Mercat dels Encants i istražiti svaki kutak znači pronaći savršen suvenir koji će vam pružiti sećanja na nezaboravne trenutke provedene u Barseloni. Ukoliko vam je neophodan predah, na gornjim spratovima ćete pronaći zanimljive štandove hrane, uvek uz zvuke muzike i sa prepoznatljivom atmosferom. Ne propustite priliku da doživite čaroliju Mercat dels Encants Nous i da pronađete svoju jedinstveni uspomenu na ovaj uzbudljiv grad.

Barselona
/ @iraveles /

Garraf: Skriveni dragulj Katalonije

U blizini obale Barselone, između kristalno čistog Mediterana i slikovitih planina, nalazi se regija Garraf – skriveni dragulj Katalonije koji čeka da bude otkriven. Garraf je mesto jedinstvenih pejzaža, kao što su impresivne stene, idilične plaže sa belim peskom i bujni vinogradi koji pružaju nezaboravne prizore. Osim prirodnih čuda, Garraf krije istorijske dragulje poput manastira Sant Sebastià dels Gorgs i arheološkog nalazišta Cova de l’Arcada. U ovom mestu možete pronaći prelepe stare kućice na plaži ali isto tako i elegantan Soho House na ovim plažama. Soho House predstavlja ekskluzivni lanac klubova i hotela koji pružaju luksuzne sadržaje i usluge članovima širom sveta. Ova regija je savršeno mesto za ljubitelje avanture, koji mogu istražiti brojne staze za planinarenje i biciklizam, kao i zaliv za ronjenje i istraživanje podvodnog sveta. Garraf takođe nudi bogatu gastronomsku ponudu, sa lokalnim restoranima koji služe tradicionalna jela kao što su sveže ulovljeni morski plodovi i vrhunska vina.

Ova regija je savršeno mesto za ljubitelje avanture, koji mogu istražiti brojne staze za planinarenje i biciklizam, kao i zaliv za ronjenje i istraživanje podvodnog sveta. Garraf takođe nudi bogatu gastronomsku ponudu. Sa lokalnim restoranima koji služe tradicionalna jela kao što su sveže ulovljeni morski plodovi i vrhunska vina.

Barselona
/ @jadepsimon /

Distrito 22@: Najmoderniji kvart u Barseloni

Distrito 22@ u Barseloni je dinamična poslovna zona koja je nastala kao rezultat transformacije nekadašnjeg industrijskog prostora. Ovaj kvart nudi savremene prostore za kompanije, univerzitete, istraživačke centre i zelene površine. U ovom kraju su se smestile najveće IT firme, kao i veliki broj startup-ova. Iz ovog kvarta potiču firme poput Travel Perch a Glovo, tu je i sedište firme Barcelona Vibes. Posetioci mogu istražiti ovo područje kako bi se upoznali sa savremenim poslovnim praksama i tehnološkim dostignućima, čineći ga idealnim mestom za poslovne posete i sticanje novih saznanja.

Osim biznis prostora, i zanimljive moderne arhitekture, u ovom kraju možete posetiti Ideal-Centre Arts Digitals koji predstavlja inovativni prostor gde se umetnost susreće sa tehnologijom. Ovaj multidisciplinarni centar posvećen je digitalnoj umetnosti i kreativnosti, pružajući posetiocima jedinstvene interaktivne doživljaje. Takođe, možete posetiti Muzej savremene umetnosti Katalonije, jedinstveni prostor posvećen promovisanju savremene umetnosti i kreativnosti. Ovaj muzej predstavlja inspirativno mesto gde se umetnost susreće sa publikom kroz raznolike izložbe, radionice i kulturne događaje.

Barselona
/ @gcaarhitects /
Barselona
/ @gcaarhitects /

Bunkers del Carmel: Nekada velika tajna a danas mesto sa spektakularnim pogledom na grad

Na vrhu brda Turo de la Rovira u Barseloni nalaze se bunkeri, skriveni dragulj koji nudi spektakularan panoramski pogled na grad. Ovi bunkeri, tokom građanskog rata korišćeni u vojne svrhe, danas predstavljaju jedno od omiljenih mesta lokalaca i posetilaca koji žele da uživaju u jedinstvenom pogledu na Barselonu. Sa ovog mesta pruža se nezaboravan pogled na znamenitosti grada, poput crkve Sagrada Familia, Parka Guel i Mediterana. Bunkeri u Barseloni predstavljaju spoj istorije i savremenog doživljaja, stvarajući atmosferu mira i inspiracije. Posetite ovo skriveno mesto i doživite čaroban pogled na jedan od najlepših gradova u Španiji.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori