Journal Insider: Vodič kroz omiljene evropske buvljake
Journal Insider: Vodič kroz omiljene evropske buvljake

Journal Insider: Vodič kroz
omiljene evropske buvljake

Kako održiva i cirkularna moda postaju sve značajnije u borbi protiv klimatskih promena, tako vintage i second hand radnje dobijaju na popularnosti. Buvlje pijace, takođe, sve češće predstavljaju omiljenu (nedeljnu) destinaciju mnogih modnih entuzijasta, s obzirom na to da, u borbi za monopol nad polovnim komadima garderobe, oni zadržavaju određenu dozu „naivnosti“ dozvoljavajući vam da pronađete prave modne dragocenosti po prilično niskim cenama. U većim evropskim gradovima, odlazak na buvljak i traganje za vintage komadima koji su, zahvaljujući cikličnoj smeni trendova, ponovo „nosivi“, postali su nova asocijacija na pojam šopinga. Tako ne iznenađuje što sve češće čujemo od naših omiljenih stilskih inspiracija koje pratimo na Instagramu da su najbolje komade pronašle na buvljim pijacama.

U nadi da će buvlje pijace postati šoping centri budućnosti, vodimo vas kroz neke od najpoznatijih u gradovima Zapadne Evrope.

Madrid

Madridskom nedeljnom buvljaku poznatom kao El Rastro verovatno ćemo u nekom trenutku posvetiti zaseban tekst – jer ovo čuveno mesto španske prestonice to zaista i zaslužuje. Ipak, ovog puta, sprovešćemo vas na brzinu kroz njene tezge i izložene eksponate. Svake nedelje, stotine – ako ne i hiljade – Madriđana prošeta trgom Plaza de Cascorro i ulicom Ribera de Curtidores u potrazi kako za jedinstvenim komadom odeće, tako i za polovnim aksesoarima, antikvarnim dekoracijama – i mnogo još čemu. El Rastro je čak nezaobilazna turistička stanica, pa ako želite da doživite dan jednog lokalnog Madriđanina, onda je poseta ove buvlje pijace a must.

Beč

U Beču, ako uostalom i svim drugim evropskim gradovima, postoji više različitih buvljaka, no ako ste u potrazi za vintage i second-hand odevnim komadima, onda je Riesenflohmarkt Wienerberg vaša stanica. Vreme održavanja varira u zavisnosti od perioda godine, pa pre nego što se uputite na adresu Wienerbergstraße 27a, proverite kojim danima je buvljak postavljen tog meseca.

Berlin

Nemačka prestonica na glasu je – između ostalog – i kao jedan od centara održive mode. Osim brojnih vintage i second-hand radnji, može se pohvaliti i velikim brojem održivih, lokalnih brendova koji menjanu panoramu svetske modne scene. Pored toga, gotovo svakodnevno, u nekom delu grada naići ćete na buvlju pijacu gde možete pronaći neverovatne modne dragulje. Jedan od njih je Nowkoelln Flohmarkt, nazvan po delu grada Neukölln, gde se održava svake druge nedelje, počevši od marta.

Barselona

Barselona je još jedan od gradova koji se može pohvaliti nekolicinom buvljih pijaca, svaka od njih mesto na kojem ćete naći brojne zanimljive komade odeće i aksesoara. El Flea je verovatno jedan od naših omiljenih, i to ne samo zbog mogućeg blaga koje tamo možete pronaći. Trg Plaça de Blanquerna svake nedelje postaje epicentar neiscprne stilske inspiracije, a neretko se događaj pretvori u mini party na otvorenom, uz dobru muziku i raspoloženje.

Gentofte

Na 10-ak kilometara od Kopenhagena nalazi se okrug Gentofte, inače najbogatiji u Danskoj. Zato ne čudi da se upravo tamo održava jedan od nedeljnih buvljaka Gentofte Loppemarked koje bismo rado posetili, pre svega kada su nam potrebni vintage komadi luksuznih modnih brendova.

Učitati još
Zatvori