Journal insider: Nešto drugačija šetnja kroz Beč
Journal insider: Nešto drugačija šetnja kroz Beč

Journal insider: Nešto
drugačija šetnja kroz Beč

S obzirom na to da je Beč česta jesenja destinacija, a mi smo ga nedavno posetili, donosimo insider kroz austrijsku prestonicu. Ipak, izbeći ćemo često pominjana mesta u turističkim brošurama i ovom prilikom vas vodimo do autentičnih lokaliteta.

First things first

Dan započinjemo odlaskom na doručak i kafu, za šta ovog puta biramo kafe-bar WIRR. Veganski i vegetarijanski specijaliteti ovde čine jedinstvene kombinacije ukusa i tekstura, zbog čega je doručak/brunch dobio sasvim novo značenje. Začini su „glavni sastojak“ njihovih jela, zahvaljujući kojima jednostavan obrok poput poširanog jajeta dobija drugačiji, jedinstven ukus. Kada je kafa u pitanju, Beč je retko prva asocijacija na ovaj napitak, međutim treba znati da je austrijska prestonica ponosno neguje kulturu kafe. Ono što takođe treba imati na umu ukoliko poručujete hladnu kafu jeste termin koji ćete upotrebiti. Dok bi ice coffee bilo najispravnije, u Beču ćete za tu porudžbinu uglavnom dobiti kafu sa kuglom sladoleda (s obzirom na to da se u nemačkom jeziku koristi ista reč za sladoled i led). Ukoliko pak, želite hladni latte, zatražite cold coffee ili, jednostavno, cold latte.

Potcenjeni grad umetnosti

Mnogi bi Pariz (s razlogom) okarakterisali kao (evropsku) prestonicu umetnosti, no Beč neopravdano biva zapostavljen u daljim nabrajanjima. Glavni grad Austrije brižno neguje svoju umetničku tradiciju, ali i tradiciju uživanja u umetnosti.

Iako nisu nesvakidašnje skretanje sa rute, Albertina i Kulturno-istorijski muzej (nem. Kunsthistorisches Museum) sa razlogom su uvršteni u mnoge preporuke zaljubljenika u umetnost. To činimo i mi, ne toliko jer tako treba, koliko verujemo da su kolekcije koje ova dva muzeja poseduju nemerljivo bogatstvo evropske kulturne baštine. Monet to Picasso naslov je stalne postavke u Albertini koja obuhvata neke od najznačajnijih radova umetnika 20. veka, a čiji su radikalni pristupi nepovratno redefinisali poimanje savremene (likovne) umetnosti.

Ukoliko Albertinu posetite pre 1. oktobra, bićete u prilici da obiđete i izvandrednu izložbu posvećenu radu Valie Export, avangardnoj austrijskoj umetnici koja je svojim provokativnim, politički obojenim performansima i konceptualnim izvedbama pozvala na drugačije sagledavanje položaja žena u (istoriji) umetnosti. Multimmledijalna izložba na jednom od nivoa Albertine sveobuhvatan je omaž autorkinog dela, koji nadilazi okvire jedne forme, jedne ideologije – i jednog vremena, zbog čega su njeni radovi i danas podjednako zavodljivi i podsticajni.

Ako tražite nešto drugačiji suvenir…

Ukoliko se u Beču zateknete tokom vikenda, a želite da ponesete jedinstven suvenir sa putovanja, onda vaša destinacija treba da bude Naschmarkt. Ova pijaca na otvorenom idealna je ukoliko želite da doživite iskustvo lokalaca, pa tako možete prošetati kroz njihove tezge i isprobati različite vrste slanih i slatkih delikatesa. Od poslastica do raznovrsnog izbora egzotičnog voća, Naschmarkt može biti uzbudljivo gastronomsko iskustvo. Svake subote, ovo postaje i buvlja pijaca gde ćete zasigurno pronaći (barem jednu) unikatnu memorabiliju.

Filmofili, rejoice!

Austrijska kinematografija nije nužno najproduktivnija ni najzvučnija unutar svetske, pa čak ni evropske filmske istorije. Ipak, Beč i dalje prepoznaje značaj filmske umetnosti, te autentičnog iskustva koje ona pruža, pa tako neguje tradiciju odlaska u bioskop na nešto drugačiji način. Dva bioskopa koja smo mi positili, a koja se nalaze nedaleko jedan od drugog, posebno su nam privukla pažnju enterijerom, a onda i činjenicom da, osim što poseduju filmske sale, imaju i – bar. Jedan je Film Casino, a drugi Schikaneder. Tako nakon projekcije možete ostati sa prijateljima i uz piće promatrati ono što ste upravo pogledali.

Feel like a local

Dan završavamo kao i mnoge Bečlije – odlaženjem do obližnjeg parka i uživanju na travi, pod vedrim nebom. Stadtpark je česta stanica, međutim mi ipak biramo park Burggarten. Iako manji, ovde je atmosfera podjednako opuštajuća, a sa velikog travnjaka pruža se pogled na Palmenhaus – impozantnu staklenu baštu u kojoj se nalaze različite vrste palminog drveća. Ovde se lokalno stanovništvo okuplja sve do 22 časa (kada se park zatvara), uživajući pod otvorenim nebom u razgovoru, igri i laganom ispijanju finog austrijskog (belog) vina.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori