Danas nam je divan dan – Ajfelov toranj slavi 135. rođendan
Danas nam je divan dan – Ajfelov toranj slavi 135. rođendan

Danas nam je divan dan – Ajfelov
toranj slavi 135. rođendan

Danas slavimo 135. rođendan jednog od najpoznatijih simbola Pariza i sveta – Ajfelovog tornja. Putovanje u prestonicu Francuske uvek zvuči primamljivo – pored skrivenih pariskih dragulja ovog puta možemo proslaviti rođendan jednog od najvažnijih simbola grada svetlosti. Nakon što smo saznali da na drugom spratu Tornja postoji restoran koji je nosilac gastronomskog svetog grala, odnosno Mišelinove zvezdice, vreme je da planiramo svoje putovanje kako bismo ovekovečili rođendan ove nezaobilazne turističke destinacije. Ajfelov toranj, grandiozna čelična konstrukcija koja dominira pariskim horizontom, obeležava svoj rođendan 31. marta. I dok se njegova struktura uzdiže u visine, takođe se uzdiže i njegova priča – od prvobitne kontroverze i otpora, do statusa svetskog simbola ljubavi, umetnosti i inženjerskog dostignuća.

/ 135 years young /

Zamislite 1889. godinu, kada je Pariz bio domaćin Svetske izložbe, manifestacije koja je okupila najnovije tehnička, naučna i umetnička dostignuća tog vremena. U srcu tog događaja, inženjer Gustave Eiffel predstavio je svoju revolucionarnu ideju – čeličnu kulu koja bi dominirala pejzažom i simbolizovala ulazak u modernu eru. Izgradnja je počela 1887. godine, izazivajući i oduševljavajući javnost svojom ambicioznošću i inovativnim pristupom.

Kao i mnogi veliki arhitektonski projekti koji su danas deo našeg kulturnog nasleđa, Ajfelov toranj je rastao uz veliki broj protesta. Le Temps je 14. februara 1887. objavio otvoreno pismo, koje je potpisalo pedesetak umetnika iz sveta književnosti i umetnosti koji su se protivili izgradnji Ajfelovog tornja. Ovo pismo je upućeno gospodinu Alphandu, kustosu Svetske izložbe 1889. godine, u znak protesta protiv izgradnje tornja. Gustave Eiffel je neumorno branio svoj projekat, ali se polemika nastavila i neki od napadača su se kasnije javno izvinili.

The Eiffel Tower is a symbol of love because it stands tall and strong, just like the strongest relationships

Kada je završen, Ajfelov toranj bio je tehničko čudo svog vremena. Sa svojih 330 metara visine, dominirao je pariskim horizontom i bio je neuporediv sa bilo kojom drugom građevinom na svetu. Sa svake od svoje tri platforme pružao je nezaboravan panoramski pogled na grad. Takođe, sastavljen je od više od 18.000 gvozdenih elemenata. Težak oko 10.000 tona, izdržao je test vremena i postao nezaobilazna tačka na svetskoj mapi arhitekture.

I ought to be jealous of the tower. She is more famous than I am. – Gustave Eiffel

Iako je prvobitno građen kao privremena struktura za Svetsku izložbu, Ajfelov toranj se brzo ukorenio u pariskom pejzažu i postao je trajni simbol grada svetlosti. Danas, njegova monumentalnost i lepota privlače milione posetilaca iz celog sveta svake godine. Svake večeri, preko 20.000 svetlosnih lampica osvetljava konstrukciju, stvarajući jedinstvenu atmosferu i nezamenljivo iskustvo. Ajfelov toranj je ne samo turistička atrakcija, već i simbol ljubavi i romantike. Mnogi parovi dolaze ovde da proslave svoju ljubav, a mnogi se čak i vereni na ovom čarobnom mestu. Dok Ajfelov toranj slavi svoj 135. rođendan, ne možemo a da se ne divimo njegovoj izuzetnoj lepoti, inženjerskom dostignuću i simbolici koju nosi kao deo pariskog pejzaža i svetske kulturne baštine.

Fotogafija noću zabranjena?

Ukoliko niste upoznati sa informacijom, Ajfelov toranj je potpuno legalno snimati danju, međutim, noću je nešto drugačija priča. Naime, copyright prava za Ajfelov toranj su istekla 1993. godine, pa je samim tim legalno fotografisali i danju i noću. Ali, popularna svetla na Ajfelovom tornju, postavljena 1985. godine, klasifikovana su kao umetničko delo i zaštićena su francuskim copyright zakonom. Zato je nelegalno distribuirati, prodavati ili objavljivati fotografije Ajfelovog tornja noću, bez prethodnog odobrenja Société d’Exploitation de la Tour Eiffel. Iako je vrlo važno da se ponašamo u skladu sa zakonima zemlje koju posećujemo, do sada nije zabeleženo da je neko završio na sudu zbog ovog slučaja.

Učitati još
Zatvori