

Plavi patlidžan može da se iskoristi u pripremi različitih jela. Ipak, činjenica je da na ovo povrće nećete automatski pomisliti prilikom odluke o tome šta ćete danas spremati za ručak ili večeru. Njegov bogat ukus odlično se kombinuje sa različitim namirnicama, a to smo već zaključili prilikom isprobavanja pikantnog patlidžana i tradicionalnog libanskog jela, odnosno sosa baba ghanoush. Štaviše, i Una Krlić ga je uključila u svoj savršeno izbalansirani doručak. Ovaj put pripremamo ga na nešto drugačiji način – u formi rolnica koje ne zahtevaju previše vremena, a zbog ukusnog punjenja predstavljaju idealnu opciju za nešto laganiji meal of the day.


Sastojci
- dva patlidžana
- maslinovo ulje
- 200g sitnog sira
- dve supene kašike grčkog jogurta
- pet oraha
- tri grančice peršuna
- čen belog luka
- kafena kašika čili paprike u prahu
- semenke nara
- so
Priprema
Pripremite patlidžan tako što ćete ga po dužini iseći na tanke kriške. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, te pospite na svaku malu količinu maslinovog ulja i soli. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme, pomešajte sve ostale sastojke kojima ćete kasnije puniti patilidžan. Orah, peršun i beli luk sitno iseckajte, a u smesu dodajte i kafenu kašiku maslinovog ulja. Nakon što su se kriške koje ste izvadili iz rerne malo ohladile, na vrh stavite jednu kašiku fila i rolat umotajte. Svaki od njih pospite sa još malo maslinovog ulja i posložite ih na tanjir. Naposletku, po želji dodajte preostali peršun, iseckani orah i semenke nara.
Foto: Instagram @doughykitchen