Zapečeni plavi patlidžan u harisa sosu za ljubitelje pikantnog ukusa
Zapečeni plavi patlidžan u harisa sosu za ljubitelje pikantnog ukusa

Zapečeni plavi patlidžan u harisa sosu
za ljubitelje pikantnog ukusa

U kuhinji se delimo na dve grupe. Iskusni i veoma raspoloženi da eksperimentišu i isprobavaju nove recepte i oni koji misle da to nije za njih i radije to prepuštaju ovoj prvoj grupi. Ipak, kako ukusni recepti ne moraju nužno da budu i komplikovani ovaj recept može biti idealan za obe pomenute grupe. Glavnu ulogu u ovom gastro izazovu igra ni manje ni više nego –  pečeni plavi patlidžan. 

Sastojci: 

  • 1 plavi patlidžan 
  • maslinovo ulje
  • 1 kašičica harisa sosa
  • 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • svež origano
  • 100g jogurta
  • 1 kašika krem sira
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašičica sumak začina
  • 2 kašike srirače
  • 1 kašičina mlevenog kima
  • 1 kašičica senfa od celog zrna
  • sok od 1 limuna
  • 1/4 čilija 
  • šaka pinjola
  • šaka svežeg timijana
  • kora od limuna 
  • nar

Priprema:

Napravite umak od jogurta tako što ćete jogurt pomešati sa krem sirom, sumak začinom i limunovim sokom. Ostavite ga da se ohladi u frižideru. Patlidžan rasecite uzduž na jednake šnite, tako da koren petaljke ostane. Prelijte ga maslinovim uljem i začinima i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. 

Zatim napravite srirača sos tako što ćete pomešati maslinovo ulje, sriraču, mleveni kim, senf od celog zrna i sok od limuna. Izvadite umak od jogurta iz frižidera i servirajte ga na tanjir kao podlogu za patlidzan, potom prelijte harisa sosom. Pečen patlidžan izvadite iz rerne i servirajte ga na sos od jogurta. Pospite čilijem, pinjolima, majčinom dušicom i dodajte prethodno očišćen nar.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram @lilylykkes

Učitati još
Zatvori