Nomad, Tri Petice, Biciklana & Srukoj: Ovi novosadski lokali privlače nas konceptima, ali i odličnim koktelima
Nomad, Tri Petice, Biciklana & Srukoj: Ovi novosadski lokali privlače nas konceptima, ali i odličnim koktelima

Nomad, Tri Petice, Biciklana & Srukoj: Ovi novosadski lokali privlače nas konceptima, ali i odličnim koktelima

It’s Cocktail o’Clock.

Iako se tokom hladnijeg vremena pretežno odlučujemo za pića koja će nas ugrejati poput čajeva i kafa, ne možemo da odolimo ni dobrim koktelima. Barova koji ih imaju u svojoj ponudi danas je mnogo, a prilikom skeniranja karte pića – ispostaviće se da je različitih varijacija koktela više nego ikada. Stoga smo ovaj put Journal navigaciju preusmerili na Novi Sad i fokusirali se na egzotične koktele koji mogu da iskombinuju potpuno različite sastojke i ukuse, i to u jednoj čaši.

Od tipičnih koktela kao što su Negroni ili Cosmopolitan, pa sve do Espresso martinija – ovo su naši predlozi za lokacije u kojima ih, prilikom naredne posete ovom gradu, morate isprobati. Iako nisu svi specijalizovani koktel barovi, njihovi nesvakidašnji koncepti privući će vam pažnju već na prvi pogled.

01 ⏐ Sobaka s rukoj • Katolička porta 2

O Sobaka s rukoj, odnosno Srukoj koktel baru, pisali smo nedugo nakon što se otvorio. Ovaj relativno mlad lokal nije proslavio još ni prvi rođendan, a vrlo brzo postao je deo tradicije sedenja u Katoličkoj porti.

Nesvakidašnji bar specijalizovan je, pre svega, za koktele – kako standardne, tako i one koji su nešto manje poznati. A pored autorskih koktela, koje možda nećete pronaći na drugim mestima, lokal je idealan za druženje sa velikim društvom, ali i nova poznanstva. Takođe, @srukoj i njegov kreativni tim organizuju brojna dešavanja i tematske žurke, a glavna zvezda večeri gotovo uvek je disko kugla.

Stoga ne možemo da dočekamo prolećno i letnje vreme, koje ćemo sigurno provesti na ćilimima ispred ovog lokala. A do tada, preporučujemo vam da probate Volga Volga – varijaciju Long Island koktela, ali plave boje. Ili, na primer, koktele koji su obogaćeni ukusima jedinstvenih pića poput strawberry vodka ili basil gin.

02 ⏐ Tri Petice • Žitni trg 5

Tri Petice su, pre svega, restoran koji je izvor dobrih ukusa na poznatoj adresi. Ipak, u prostoru unutar kog je pažnja posvećena najsitnijim detaljima, nesvakidašnja gastro putovanja gotovo uvek su praćena selekcijom različitih pića. A pogled na Koktel kartu ostaviće vas sa nedoumicom po pitanju toga koji želite da probate, ali i zaključkom: It’s ALWAYS Cocktail o’Clock.

Kokteli nose različita i neuobičajena imena. A Marija, Gazdarica, Chilliz, Hot Monkey i Monkey Sour samo su neka od njih. Ipak, svi sastojci su jasno definisani, a naš izbor za niske temperature je koktel Zimska čarolija koji sadrži vodku, ceđenu jabuku i sirup od cimeta. Takođe, svi sirupi koji se koriste u pripremi pića su u potpunosti homemade.

03 ⏐ Nomad • Dunavska 14

Novi Sad je prošlog leta postao bogatiji za još jedno nesvakidašnje mesto čija je osnovna teza: Escape the ordinary and elevate your taste. Koktel bar Nomad predstavlja živahan prostor koji je nastao sa idejom da vas, pre svega, odvede na putovanje lokalnih ukusa. Svaki koktel u ponudi sadrži pokoji twist, te su standardni kokteli poneli lokalne epitete – NS Sour i Dunav Manhattan.

Ovi kokteli nisu samo ukusni, već se mogu opisati i kao instagramični. Takođe, pored standardne ponude, ovde imate priliku da podelite svoje preferencije, a njihovi barmeni potrudiće se da vam pripreme koktel koji ste zamislili. Stoga je ovaj koktel bar lokacija u kojoj ćete sigurno više puta poželeti da kažete: Cheers, sip & repeat.

04 ⏐ Biciklana • Fruškogorska 30

Novosadska Biciklana prvenstveno je poznata kao kafić u kom želimo da ispijamo kafe tokom čitavog dana. Ipak, ukoliko želite da isprobate nešto novo – na scenu stupaju kokteli od kafe. Istorija koktela u kojima su zrna kafe tajni sastojak počela je još u 19. veku kada je Jerry Thomas, koji je napisao prvi Vodič za barmene, spomenuo Coffee Cocktail. Ipak, pogled na tadašnje, odnosno originalne, sastojke verovatno vas ne bi odmah privukao.

Danas, situacija je potpuno drugačija. Ovi kokteli vremenom su postali veoma popularni i odličan su izbor za one dane kada niste sigurni šta biste poručili. Dakle, lokal u Fruškogorskoj pravo je mesto za prve koktele ovog tipa. A naš glas odlazi za Espresso Tonic i Espresso Martini.

Učitati još
Zatvori