Gratin Dauphinois – musaka, but make it fancy
Gratin Dauphinois – musaka, but make it fancy

Gratin Dauphinois – musaka,
but make it fancy

Krompiri se mogu spremiti na stotinu različitih načina. Bilo da su prženi, pečeni ili u formi pirea, njihov ukus nadopunjuje mnoga jela. Već smo ih pravili u brojnim varijacijama – hrskave krompire u honey mustard sosuzgnječene krompire sa belim lukom i Hermès krokete od krompira.

Na današnjem meniju nalazi se jelo nalik na musaku, but with a little twist – bez mesa. Francuski recept za Gratin Dauphinois ima dugačku tradiciju i prvi put se pominje još u 18. veku kada se ovo jelo služilo plemićkim porodicama. Ipak, njegova priprema je jednostavna i ne zahteva previše vremena. Ukus, s druge strane, odaje drugačiji utisak.

Sastojci

  • 1kg krompira
  • 350ml mleka
  • 150g kisele pavlake
  • so, biber
  • muškatni oraščić
  • majčina dušica
  • 3-4 čena belog luka
  • malo putera (za podmazivanje)
  • 100g sira po izboru

Priprema

U dubljem tiganju sjedinite mleko i kiselu pavlaku. Dodajte beli luk, izrendani muškatni oraščić i majčinu dušicu. Mešavinu ostavite na blagoj vatri dok ne proključa.

Ogulite, isecite na tanke kriške i začinite krompir, a potom ga dodajte u tiganj. Mešajte povremeno i nakon 5 minuta krompir prebacite u vatrostalnu posudu. Preko njega pospite izrendani sir po izboru i postupak ponavljajte dok vam ne ponestane krompira. Na vrh pospite još malo sira i pecite na 200 stepeni 25-30 minuta. Et voilà – Gratin Dauphinois.

Sidenote: Krompir je neophodno prethodno skuvati u sosu kako bi se ravnomerno ispekao u rerni. Ukoliko bi se koristio u sirovom obliku, vreme pečenja bilo bi duže. Drugim rečima, sir bi se zapekao dok krompir još ne bi bio u potpunosti spreman za jelo.

Foto: Instagram @chefsofiaa

Učitati još
Zatvori