Cooking with Sydney: Gastronomsko carstvo kupina, limuna i jabuka
Cooking with Sydney: Gastronomsko carstvo kupina, limuna i jabuka

Cooking with Sydney: Gastronomsko
carstvo kupina, limuna i jabuka

Question of the day: dosadili su vam sendviči, testenine i slatka peciva koja uvek spremate na isti način? Sydney ima rešenje za vas!

Nedavno smo govorili o sestrama Sydney i Devon Carlson, IT devojkama koje su uspešno spojile društvene mreže i svet preduzetništva. S obzirom da smo se već uverili da je njihov fokus oduvek bio na slavljenju koncepta girl power i ženske originalnosti, nije ni malo čudno što novi gastronomski trend pronalazimo upravo kod jedne od njih. Kroz serijal Cooking with Sydney koji je oduševio Instagram i Tik Tok ona predstavlja zanimljive recepte uz pokoji Sydney twist. Sastojci koje koristi su raznovrsni ali količinski mali, a recepti uglavnom ne zahtevaju mnogo vremena. Kombinovanjem slatkih i slanih ukusa sve nas je oduševila pa vam donosimo naša tri favorita u formi ideja za doručak, ručak i večeru.

doručak • smashed blackberry & goat cheese toats


Sastojci

  • 200g kupina
  • 80g borovnica
  • malo šećera
  • jedna kafena kašika ekstrakta od vanile
  • jedna supena kašika brašna
  • kozji sir
  • hleb po izboru
  • sveža menta

Priprema

Pre početka pravljenja džema operite borovnice i kupine. Na laganu vatru stavite oko 200g kupina i 80g borovnica. Zatim dodajte jednu kafenu kašiku ekstrakta od vanile, jednu i po supenu kašiku šećera i tri supene kašike vode. Promešajte i ostavite da smesa odstoji oko pet minuta, odnosno sve dok ne proključa. Nakon što je mešavina postala tečnija uzmite viljušku i voćke krenite da gnječite. Zatim dodajte supenu kašiku brašna kako bi smesa postala gušća i ostavite džem da na nekoliko minuta odstoji.

Na tostirani hleb po izboru namažite deblji sloj kozjeg sir, a na njega stavite prohlađeni džem. Na kraju, dekorišite svoj doručak svežom mentom.

@soodney

smashed blackberry & goat cheese toats !!( ◠‿◠ )

♬ original sound - soodney

ručak • cheesy brown butter lemon pasta


Sastojci

  • rigatoni testenina
  • dve i po supene kašike putera
  • pola supene kašike brašna
  • dva čena belog luka
  • 60ml belog vina
  • dva ili tri limuna
  • 250ml pavlake za kuvanje
  • izrendani parmezan
  • izrendani čedar
  • so, biber
  • peršun

Priprema

Dok se testenina kuva, krenite sa pravljenjem sosa. Na laganoj vatri sjedinite dve i po supene kašike putera sa pola supene kašike brašna. Potom dodajte dva iseckana čena belog luka, 60ml belog vina i dve supene kašike isceđenog limuna. Izrendajte koru od pola limuna i dodajte 250ml pavlake za kuvanje. Uz konstantno mešanje, dodajte supenu kašiku izrendanog parmezana i isto toliko čedar sira. Naravno, sir možete dozirati po ukusu – ukoliko ste ljubitelj cheesy paste, dodajte više. Naposletku, začinite i ubacite testeninu koja je skuvana al dente. Za dekoraciju i dodatni ukus dodajte peršun i na vrh izrendajte još malo limunove kore.

@soodney

cheesy brown butter lemon pasta ( ˊᵕˋ )♡.°⑅ this is such a delicious pasta and so easy to make i love it i love it full recipe on my ig

♬ original sound - soodney

večera • cinnamon apple crumble loaf


Sastojci

(1) Crumble smesa 

  • 110g smeđeg šećera
  • jedna i po kafena kašika cimeta

(2) Glavna smesa

  • dva jajeta
  • 100g šećera
  • 120g putera
  • jedna i po kafena kašika ekstrakta od vanile
  • 190g brašna
  • jedna kafena kašika praška za pecivo
  • 125ml mleka
  • dve jabuke

(3) Glazura od jabuke

  • 50g šećera u prahu
  • malo soka od jabuke

Priprema

Za crumble smesu sjedinite smeđi šećer i cimet. U drugoj činiji umutite dva jajeta sa šećerom, a potom dodajte puter i ekstrakt od vanile. Nakon mešanja dodajte brašno, prašak za pecivo i mleko te mesite dok ne nastane testo. Ogulite i isecite jabuke na sitne komadiće a potom ih dodajte u smesu i sjedinite. Smesu podelite na dva dela i prvu polovinu izručite u pleh podmazan puterom na koji ste stavili papir za pečenje. Zatim pospite dve trećine smeđe smese pa dodajte drugu polovinu smese od jabuka i na kraju ostatak smeđeg šećera i cimeta. Veknu pecite oko sat vremena na 180 stepeni (uz konstantno proveravanje stanja). Po želji, napravite glazuru od jabuka tako što ćete izmešati 50g šećera u prahu i jednu kafenu kašiku soka od jabuke.

@soodney

cinnamon apple crumble loaf ʕ→ᴥ←ʔ this bread had me and my home smelling heavenly… definitely will satisfy your taste buds 🍎 full recipe on ig

♬ original sound - soodney

Foto: Instagram (@sydneylynncarlson) / Tik Tok (@soodney)

Učitati još
Zatvori