Weekend escape: Pratite Journal navigaciju, vodimo vas na kafu – u Budimpeštu
Weekend escape: Pratite Journal navigaciju, vodimo vas na kafu – u Budimpeštu

Weekend escape: Pratite Journal navigaciju, vodimo vas na kafu – u Budimpeštu

Produženi vikend znači samo jedno, nekoliko dobrih autfita [ denim tregerice, nešto plavo ili animal print za one smelije ili baletanke koje nosi naša omiljena blogerka ], carry on i sve je spremno za roadtrip. Budimpešta iliti mali Pariz kako volimo da je zovemo je jedna od omiljenijih bližih destinacija ljudi iz regiona, a kako i ne bi. Uz prelepu arhitekturu, kuhinju blisku našim nepcima i sve zanimljiviju gastro scenu, naterala nas je da vas preduhitrimo i izdvojimo naše favorite, ali ovog puta u oblasti cofeeshop-ova. Pratite Journal navigaciju, vodimo vas na kafu – u Budimpeštu.

DORADO CAFE

First stop, naš omiljeni Dorado Cafe. U srcu stare Jevrejske četvrti krije se novi talas coffeeshop-ova za koji je zadužen zanimljivi mađarsko-španski dvojac, Emese Görföl i Mario Jimenez. Pored standardnog V60 drip načina pripreme i raznolikosti espresso-based pića, ovde od skoro možete pronaći zanimljiv izbor lokalnih vina kao i odličnu laganu klopu bilo da je reč o doručku ili kasnom ručku, a mi kao i svaki put kada dođemo uzimamo omiljeni carrot cake i idealno izbalansiran cortado.

/ dorado cafe /
/ dorado cafe /
/ dorado cafe /

MERON

Everything starts with today.

This minute.

This second.

Ovaj slogan nas dovodi do narednog mesta. Novo otvoreni specialty coffee shop pod nazivom MERON (što na grčkom znači “dani”) ima za cilj da nas osvesti da uživamo u datom trenutku jer ipak smo tu sada i ovde, pa zašto onda ne bismo uživali u šoljici dobre kafe! Koncept jeste da zajedno sa njima svakog meseca uživate u degustaciji zrna sa nekog drugog podnevlja i time budete deo putešestvije kroz svet preko zrna kafe. Neki od regija čiju kafu biraju za svoj lokal jeste: Rwanda, Ethiopia, Brazil, Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, i mnoge druge.

/ meron.budapest /
/ meron.budapest /
/ meron.budapest /
/ meron.budapest /

NOR/MA bakery

Nordic-style pekara NOR/MA bakery je prava poslastica za sve ljubitelje open space koncepta gde se može gledati priprema peciva koje će se za tili čas naći u vašem tanjiru, a miris koji se širi bismo vam rado preneli da je moguće. Postoje dve lokacije, jedna u srcu grada blizu njihovog Narodnog muzeja, a druga se nalazi preko reke u starom delu (Buda). Extra tip: Kardamon bun nećete želeti da propustite, zahvalite nam se posle!

/ NOR/MA bakery /
/ NOR/MA bakery /
/ NOR/MA bakery /
/ NOR/MA bakery /

My Little Melbourne

Posebno mesto na ovoj listi zaslužuje ovaj My Little Melbourne coffeeshop za sve ljubitelje kafe (a u našoj redakciji ima baš velikih fanova). Ovaj australijski lokal je pokupio simpatije još na samom početku svog rada davne 2012. kao prvi specialty coffee shop u Budimpesti. Kupio nas je još tada kao pravi insta i foursquare spot sa svojim urbanim i pomalo edgy look-om i odličnom kafom. Danas se ništa nije promenilo osim njihovih preslatkih TO GO čaša koje nas podsećaju da nam u svetu nedostaje malo više ljubavi jedni prema drugima uz #mylittlelove.

 

/ My Little Melbourne /
/ My Little Melbourne /
/ My Little Melbourne /

4 minutes

Na samom kraju ove liste ostavili smo 4 minutes. Reč je o hidden mestu u nastavku najposećenije atrakcije Budimpeste, utvrđenja na staroj strani grada. Ovaj mali coffee/concept prostor će vas možda naterati da se popnete do vrha i uživate u pogledu na Peštu. Ulica koja vodi od katedrale, dovešće vas do ovog zaista malog lokala sa svega tri stola unutra i par barskih stolica napolju. Ali ukoliko ste shvatili da je vreme za predah ovo je idealno mesto za vas sa odličnim sendvičima, domacim kroasanima i preukusnom matchom. Vredno je napomenuti da su vlasnici lokala jedan zaista divan i prijatan par koji pored odlične kafe prodaje craft home decor koji može biti idealan suvenir. A to se možete i sami uveriti prilikom degustacije kafe koja se služi u njihovim ručno pravljenim šoljama.

/ 4 minutes /
/ 4 minutes /
/ 4 minutes /
Učitati još
Zatvori