Kako da ostanete ‘fit’ tokom praznične sezone?
Kako da ostanete ‘fit’ tokom praznične sezone?

Kako da ostanete ‘fit’
tokom praznične sezone?

Ako ste se oprobali u nekom od Journal fitnes vodiča, kao što su deep core, 12-3-30 metoda treninga i pilates x strength, nadamo se da su neke zdrave navike već deo vaše dnevne rutine. Međutim, predstoji nam najizazovnija sezona kada je u pitanju fitnes – Santa Claus Is Comin’ to Town!

Kako odoleti svim tim slanim i slatkim specijalitetima koje željno iščekujemo cele godine? Mi kažemo da ni ne morate da im odlolite! Zastupamo mišljenje da ne bi trebalo da budemo previše strogi prema sebi tih par nedelja. Međutim, takođe znamo da je važno negovati zdrave navike tokom cele godine, jer će predugačka pauza lako da vas izbaci sa koloseka. A, onda je teško uspostavljati navike ispočetka. Cilj ovog članka jeste da vas motiviše i pripremi savetima – da ostanete fit tokom predstojeće festive sezone.

Holidays can undo healthy habits

Iako praznici kod nas podrazumevaju svega četiri važna datuma, naše podneblje je specifično po tome što je istovremeno i sezona slava, a kombinujemo i prihvatamo verske praznike čiji se datumi razlikuju, u kombinaciji sa neradnim danima, školskim raspustima i godišnjim odmorima. Što znači da se sezona nezvanično proteže od sredine novembra do kraja januara. Mi ovde ne pokušavamo da vam kažemo kako će četiri izostanka u teretani da ponište sve što ste do sada postigli. Međutim, period od oko dva meseca sigurno hoće. Tako rizikuje te da izgubite dobar deo teško zarađene kondicije.

zdrave navike
@paigejohnston_fit

Move.

Pomenuli smo da ako napravite predugačka pauzu, biće vam teško da se vratite u vašu fitnes rutinu. Ukoliko ostanete aktivni, održaćete svoju dosadašnju rutinu i tako biti bliži svojim fitnes ciljevima. Održavanje trenutnog fitnes nivoa je jednostavnije nego počinjati ispočetka. 

Seasonal & Group Activities

Budite kreativni kada je u pitanju fizička aktivnost – possibilities are endless. Ukoliko praznike provodite sa porodicom, možete organizovati grupnu fizičku aktivnost – timski sport, šetnja, grupni fitnes čas sa Jutjuba, aktivnosti u snegu.

Možda vam je teško da uskladite vreme za workout i vreme za porodicu. Ako to do sada niste probali, zamolite porodicu da vam se pridruži. Između ostalog, poslužićete im kao primer i motivacija za januar. Pored toga što ćete grupno biti fit, stvorićete topla bonding iskustva.

Pro tip: Ovo je idealno vreme za različite zimske aktivnosti kao što su klizanje, sankanje, zimski hajking…

Change the plan, not the goal 

Festive sezona je uglavnom veoma haotičan period. Beskrajna to-do lista, last minute promene i planovi, šoping ne ostavljaju mnogo vremena za fizičku aktivnost (progledaćemo vam kroz prste ako ste tokom šopinga napravili više od 10k koraka). Međutim, ako odustanete od planiranja, pripremite se na još haotičnije izazove. Pokušajte da isplanirate raspored što bolje kako biste znali kada vam je optimalan termin za trening. 

Ako ste tip osobe koji voli da organizuje, planira i drži se tog plana, onda će vam ovo znatno olakšati. Kada isplanirate trening, unapred se obavezujete da ćete ga odraditi. To je lakše nego da pokušate kasnije da ga uglavite u raspored.

Pro tip: trening stavite u raspored odmah ujutru kako biste što pre završili sa tim i nastavili svoje dnevne aktivnosti.

Melt the stres away

Sezona praznika je vreme radosti, slavlja i uživanja. To je vreme kada se okupljamo sa voljenima, delimo svečane obroke i stvaramo lepe uspomene. Međutim, ova sezona takođe ume da bude veoma stresna – od kupovine poklona i koordinacije porodičnih putovanja do planiranja svečanih događaja. Pa tako, dok se prepuštamo prazničnom duhu, zaboravimo na zdravlje. A, tu počinju sve nevolje koje osvestimo tek kada je sezona gotova.

Fizička aktivnost ovde služi kao prirodni lek za ublažavanje stresa i mood booster, što podržava smireno i fokusirano funkcionisanje. Podstiče emocionalnu otpornost, stvara dragocene mindful trenutke za reflektovanje na prethodnu i planiranje naredne godine.

Pro tip: Budite realni u očekivanjima. Nećete uvek moći da kontrolišete svoj raspored u ovo doba godine, pa je važno da uključite lampicu za fleksibilno razmišljanje. U ovakvim situacijama je ključno da procenite svoje potrebe bilo da je to odmor ili fizička aktivnost.
@zoeidavis

Maintain!

Praznici definitvno nisu najbolje vreme da unapredite svoju workout rutinu. Dakle, odložite postavljanje novih ciljeva za nekoliko nedelja. Umesto toga, fokusirajte se na održavanje vašeg trenutnog nivoa kondicije. Umesto da skroz zaustavite fizičku aktivnost, pokušajte samo da je smanjite.

Pro tip: Praznična sezona je pravno vreme za hot girl walk, bilo da ste u gradu, ili na putovanju, snežni pejzaži, ili gradska ulična dekoracija, učiniće ovo mindful iskustvo magičnim.

Zaboravite na all or nothing razmišljanje

Održavanje dobrih životnih navika često direktno zavisi od doslednosti. Ako ste išli u gimnaziju, sećate se one stare latinske –  repetitio est mater studiorum. E pa tako je i sa navikama. Uspešno građenja navika leži u ponavljanju, ali praznici, sa svojim vrtlogom aktivnosti, lako mogu poremetiti naše ustaljene rutine. Posebno kada je na rasporedu putovanje, ili briga o domaćinstvu i pripremanje Božića za celu porodicu. To su aktivnosti koji nam oduzimaju značajan deo vremena i pažnje. Kada zapostavite jednu dobru naviku, to može izazvati domino efekat, te će i ostale healthy navike da vam izmaknu. 

Vežbanje tokom praznika ne znači lišavanje prazničnih radosti, već pronalaženje ravnoteže između proslave, odmora i zdravlja. Ako ove godine uvrstite fitnes u praznike, na dobro ste putu da vam to postane praznična tradicija.

Pro tip: Čak i 15 minuta fizičke aktivnosti je značajno.
Učitati još
Zatvori