It’s gym o’clock: Šta su 12-3-30 i 25-7-2 metode treninga?
It’s gym o’clock: Šta su 12-3-30 i 25-7-2 metode treninga?

It’s gym o’clock: Šta su
12-3-30 i 25-7-2 metode treninga?

Poslednjih nekoliko godina, vlada globalni trend koji naglašava zdravlje i fizičku kondiciju.  Zbog toga su treninzi u teretani postali neizostavan deo dnevne rutine mnogih. Teretane nude raznovrsne mogućnosti za vežbanje i izgradnju snage, što dugoročno unapređenje opšte zdravstveno stanje. 

Nedavno smo vam predstavili fitnes vodič za sve koji ne vole teretanu. Za sve koji ipak pronađu motivaciju za teratanu, pripremili smo dve metode treninga koji se rade uglavnom u teretani – 12-3-30 i 25-7-2.

12-3-30

Osnovna ideja 12-3-30 metode je da postavite traku za trčanje na 12% nagiba i brzinu od 3 milje na sat (oko 4,8 km/h). Zatim, hodate na traci 30 minuta. Ovakav vid treninga simulira penjanje uzbrdo, što je efikasno za sagorevanje kalorija i jačanje mišića donjeg dela tela. Takođe, 12-3-30 metoda se često koristi kao forma HIIT (High-Intensity Interval Training) treninga, jer kombinuje period intenzivne aktivnosti sa periodima odmora.

Ova metoda privukla je pažnju mnogih vežbača zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti, ali uvek je važno konsultovati se sa stručnjakom pre nego što započnete novu vrstu treninga, kako biste bili sigurni da odgovara vašim ciljevima i sposobnostima.

metode treninga
@fitmitdebbs
@lindamont

25-7-2

Ova metoda je takođe vid kardio treninga i pogađa mišiće donjeg dela tela. Za ovu vežbu se koristi sprava stair master, ili steper.

25-7-2 podrazumeva postavljanje stepera na nivo inteziteta 7, na 25 minuta, a vežba se obavlja 2 puta nedeljno. Za one koji žele dodatan izazov, mogu da dodatno aktiviraju mišiće stomaka tako što će vežbu odraditi bez držanja za ručke.

@fit.bernaa
Učitati još
Zatvori