Želite da trenirate a ne volite teretanu: Evo kako da počnete
Želite da trenirate a ne volite teretanu: Evo kako da počnete

Želite da trenirate a ne volite
teretanu: Evo kako da počnete

Fitnes ciljeve uglavnom postavljamo u dva termina: prvi je u januaru kada bezuspešno okrećemo novi list, a drugi negde u maju pred leto kada je već previše kasno. Do jeseni smo već odavno odustali od ovsenih pahuljica, čija semenki, dugih šetnji i nebrojenih pokušaja da se ostvarimo u teretani. Ako ste odlučili da je vreme za ozbiljne promene, pravo vreme za početak je – odmah! To sada verovatno zvuči nemoguće, ali verujemo da ćete za godinu dana biti zahvalne sebi. 

Ali, šta ako ne želite u teretanu? Gužva u malom prostoru i sprave za vežbanje deluju zastrašujeće. To što ne želite da idete u teretanu, ne znači da morate zauvek da odustanete od svojih fitnes ciljeva. Međutim, nekada je veoma teško pronaći motivaciju; i još teže – odakle početi? Razmišljanjem o tome, već ste učinili prvi korak.

fitnes
@jessicaolie

Definišite ciljeve

Za početak je važno da postavite realistične ciljeve. Ako sebi zadate nešto što je objektivno nemoguće, brzo ćete izgubiti motivaciju. Mislićete da vam loše ide, iako to možda nije slučaj.

Šanse da izgledate kao vaša omiljena fitnes influenserka su relativno male; Osim ako niste genetski blagosloveni savršeno izvajanim telom, ili ste nabavili real-life photoshop. Imajte u vidu, da im je bez hirurških zahvata, bilo potrebno više godina disciplinovanog treninga i ishrane kako bi postigle takve rezultate.

Šta želite da postignete? Razmotrite fizičke, psihičke i emotivne ciljeve koji su vam važni. Definišite i neku vremensku odrednicu za svaki cilj pojedinačno, kako biste procenili kojom brzinom napredujete. Vremenom ćete početi sebi da postavljate izazovnije ciljeve uz kraće rokove.

Evo primera:

  • Želim da uradim 10 sklekova
  • Biću aktivna 20 minuta, tri dana u nedelji
  • Spremam dva zdrava obroka nedeljno
  • Mogu da se popnem uz stepenice, a da se ne zadišem
  • Trčim 10 minuta bez pauze
fitnes
@jessicaolie

Baby steps

Za početak nema potrebe za komplikovanim rutinama i vežbama koje liče na akrobacije. Držite se osnovnih vežbi kao što su čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci, iskoraci… Kada malo ojačate, uvrsitite i zahtevnije vežbe sa većim opterećenjem.

@alexricee

Izgradnja zdravijih navika se dešava polako. Važno je da budete strpljivi i uporni, čak i onda kada vam deluje da ne napredujete. Uvrstite neke sitne promene koje će se posle određenog vremenskog perioda isplatiti. Na primer, ako koristite gradski prevoz, izađite iz autobusa dve stanice ranije pa prošetajte do svoje destinacije. Koristite stepenice umesto lifta. Iskoristite svaku priliku da hodate. To za početak može da bude između tri i pet hiljada koraka dnevno, a vremenom taj broj povećajte do minimum sedam hiljada.

@alexricee

Većina nas neće ići na takmičenje u profesionalnom bodybuildingu ili istrčati maraton. Pa, nema potrebe da treniramo svakog dana po više sati. Takođe, pravite pauze, kako biste dopustili mišićima da se oporave. 

Eksperimentišite

Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate – ples, plivanje, trčanje, duge šetnje, vožnja bicikla, rolera… Trend zdravog života koji forsira teretanu i dizanje ogromnih kilaža nije nužno najbolji put za svakog. Ako ne uživate u treningu i posmatrate to kao još jednu dnevnu obavezu, verovatno ćete brzo odustati. Ako želite da vežbate kod kuće, isprobajte pilates, HIIT, jogu kao i različite instruktore dok ne pronađete trening posle kog se osećate euforično.

Za bilo koji oblik vežbi snage, za početak je dovoljno da koristite samo težinu svog tela. Kada budete spremni za malo veće opterećenje, možete koristiti flašice s vodom, male tegove do pet kilograma, ankle weights ili elastične trake za vežbanje.

@sannevloet

Mindset

Svako fitnes putovanje je individualno i ne postoje jasno određena pravila. Fitnes sadržaj koji pratimo na društvenim mrežama, često može da nas demorališe pre nego motiviše. U obilju informacija, planova treninga i ishrane, zaboravimo da ono što pomogne jednoj osobi, ne mora nužno da bude dobro za svakog. Poređenje sa drugima stvara preveliko mentalno opterećenje koje usporava i obezvređuje vaš napredak. 

Bez obzira na to koliko ste posvćeni svom fitnes procesu, pripremite se na brojne mentalne i fizičke izazove. Isprečiće vam se različite obaveze, situacije i događaji pa će vam se rutina prekinuti. Bez obzira na poteškoće, važno je da ne odustajete! Vratite se svojoj rutini kada budete mogli i nastavite tamo gde ste stali.

Pripremili smo nekoliko treninga naših omiljenih fitnes influenserki. Svaki video je prilagođen početnicima i neće vam biti potrebni rekviziti. Ukoliko ste početnik, nemojte raditi vežbe koje su vam previše teške. Važno je da slušate svoje telo kako se ne biste povredili.

Učitati još
Zatvori