Evropske prestonice koje morate da posetite ukoliko volite klizališta
Evropske prestonice koje morate da posetite ukoliko volite klizališta

Evropske prestonice koje morate da
posetite ukoliko volite klizališta

Topla čokolada, kafa ili čaj nakon nekoliko sati na ledu definicija su zimske idile kojoj definitivno težimo. Međutim, moraćemo još malo da se strpimo. Klizališna sezona zvanično je počela tek na nekoliko mesta, te s nestrpljenjem očekujemo da klizališta u našoj blizini krenu s radom. Dok do toga ne dođe, u skladu sa festive duhom u kom se nalazimo već danima nam na društvenim mrežama izlaze fotografije okićenih predela koja su već spremna za predstojeći period. Njihove glavne atrakcije? Klizališta.

Brojni su primeri klizališta širom Evrope koja pružaju poseban ugođaj posetiocima. Atmosferu tokom klizanja dodatno ulepšava ambijent, odnosno prostor na kom su klizališta smeštena, kao i ono što ih okružuje. Primer za to je Wiener Eistraum – bečko klizalište na otvorenom. Ipak, ovakve prizore pronalazimo u još nekoliko relativno bliskih evropskih prestonica – u Budimpešti, Amsterdamu i Londonu.

Klizalište kod Prirodnjačkog muzeja •  London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Prirodnjački muzej u Londonu nije poznat samo zahvaljujući svojoj one-of-a-kind kolekciji i jedinstvenim eksponatima. Upravo ovde, u srcu grada, smešten je jedan od brojnih londonskih klizališnih centara. Ipak, ono što ga čni najpopularnijim jeste ambijent i veličanstvena građevina na koju se pruža pogled. Tokom ograničenih 50 minuta na ledu posetioci imaju priliku da uživaju u jedinstvenoj atmosferi, božićnoj muzici i mirisu kuvanog vina. S obzirom na to da je klizalište ujedno i turistička atrakcija, ulaznice je neophodno prethodno kupiti i doći 40 minuta pre rezervisanog termina.

Klizalište u Gradskom parku • Budimpešta, Mađarska

Svake zime posebno se radujemo božićnom vašaru u Budimpešti. Sajam poznat po spektakularnoj rasveti i projekcijama koje se prikazuju na pročelju Bazilike nije jedini razlog zašto nam je ovaj grad među omiljenima. Delimično je za to zaslužno i klizalište na otvorenom. Smešteno u Gradskom parku, ovde se nalazi i jedan od zaštitnih znakova Mađarske – zamak Vajdahunyad – koji u sebi krije priču o mađarskoj kulturi i tradiciji. Upravo na njega pruža se pogled s površine koja je tokom leta jezero za uživanje na brodu, a tokom zime veličanstveno klizalište.

Klizanje na zaleđenim kanalima • Amsterdam, Holandija

Iako je iznenada doneta odluka da ove godine popularnog holandskog klizališta ispred zgrade Rijksmuseum-a neće biti, jedno je sigurno – centar Amsterdama i dalje ostaje must-see mesto za sve ljubitelje klizanja. Smrznuti kanali oduvek su bili popularni i predstavljaju poligon za mnogima omiljenu zimsku aktivnost. Ipak, to nije moguće svake godine i zavisi od različitih faktora. Stoga nam ostaje da se nadamo da će jedan od najlepših evropskih prizora biti dostupan za klizanje i ove zimske sezone.

Učitati još
Zatvori