Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej Viktorije i Alberta u Londonu
Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej Viktorije i Alberta u Londonu

Stalna David Bowie izložba dolazi u Muzej
Viktorije i Alberta u Londonu

Ziggy Stardust pronašao je svoj novi dom u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu. Zvanično je objavljeno da se otvara stalna David Bowie izložba nakon što je muzej stekao opsežnu arhivu umetnikovih stvari.

V & A muzej dobiće novi namenski prostor pod nazivom The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts koji će biti besplatan i dostupan javnosti 2025. godine.

@davidbowie

Preko 80 hiljada predmeta iz arhive

David Bowie izložba podrazumeva više od 80 hiljada predmeta iz opsežne arhive života umetnika, koja se proteže kroz šest decenija umetnikove karijere. Arhiva koju je stekao V & A  muzej uključuje predmete poput originalnih kostima i odeće, originalne umetnikove insturmente, fotografije, ručno pisane tekstove, pisma i muzičke note, različita umetnička dela i nagrade i još mnoge druge.

Neki od najznačajnijih modnih komada uključenih u izložbu čine scenski kostimi kao što su čuveni Ziggy Stardust ansambl i kultni Union Jack Alexander McQueen kaput sa omota albuma Earthling.

Pored toga, izložba podrazumeva nikad ranije viđene umetnikove nerealizovane projekte kao i preko 70 hiljada fotografija nekih od vodećih fotografa 20. veka.

The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts 

Fanovi će dobiti potuno do sada neviđeni pogled u umetnikov život, rad i zatostavštinu zahvaljujući planiranoj izložbi.

„Sa životnim radom Davida Bowie-ja kao deo nacionalnih zbirki u Velikoj Britaniji, on zauzima svoje pravo mesto među mnogim drugim kulturnim ikonama i umetničkim genijama“, izjavio je portparol za The David Bowie Estate. Na to dodaje: „The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts, kao i pristup „iza scenski“ prisutp koji V & A East Storehouse nudi – znači da će Bowie-jev rad moći da se deli sa javnošću na načine koji to ranije nisu bili mogući.“

@davidbowie

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori