Izložbe u Beču koje želimo da posetimo ove jeseni
Izložbe u Beču koje želimo da posetimo ove jeseni

Izložbe u Beču koje želimo da
posetimo ove jeseni

Znamo da je Beč jedna od čestih jesenjih destinacija, pa nakon insajderske šetnje, donosimo novi vodič kroz austrijsku prestonicu. Ovog puta, predlažemo izložbe zbog kojih verujemo da vredi napraviti pauzu od obilaženja brojnih drugih znamenitosti kako biste iskusili umetničku stranu Beča, po kojoj je grad i poznat.

Beethoven Frieze, Secession

Secesija je bezmalo predstavljala jedan od najznačajnijih epoha u istoriji bečke i austrijske umetnosti. Stoga ne čudi da je ovom pravcu, čiji je najuspeliji predstavnik Gustav Klimt, posvećena čitava muzejska zgrada, kako bi u njoj bili izloženi svi značajniji radovi nastali od 1897. godine, koja se uzima za zvaničan početak pokreta. Beethoven Frieze jedna je od slika pomenutnog austrijskog slikara, a u ovom muzeju iskorišćena je kao okosnica za postavku koja predstavlja jedinstven spoj najznačajnijih bečkih stvaraoca 20. veka – oslanjajući se na Betovena kao sponu među različitim autorima. Od 2020. godine, izložbu je moguće obići uz pratnju kompozitorove čuvene Simfonije br. 9, što posetu muzeju Secession čini dodatno uzbudljivom.

Elisabeth Wild. Imagination Factory, mumok

U Muzejskoj četvrti, naspram Kulturno-istorijskog i Prirodno-istorijskog muzeja, smešten je i mumok (nem. museum moderner kunst), odnosno Muzej moderne umetnosti. Kako mu i samo ime sugeriše, postavke ovog muzeja u velikoj meri su posvećene modernoj i savremenoj umetnosti, a trenutno su u njegovim prostorijama postavljene četiri različite tematske izložbe raznovrsnih autora. Kupovinom karte omogućen je ulaz na svaku od njih, a mi pri ovoj poseti posebnu pažnju posvećujemo izložbi austrijske umetnice nesvakidašnje biografije i umetničkog izraza, Elisabeth Wild.

Rođena u Beču, a preminula u gradiću u Guatamali, život umetnice obeležile su turbulentne godine migracije i izmeštanja, čiji se odraz može videti u njenom opusu pa se kroz njega naziru preisipitvanja identiteta i značenja transgresije. Koristeći se različitim medijumima, od skultpure preko kolaža do slikarstva, Elizabeth Wild stvorila je veliki broj upečatljivih radova, a izložba u mumok-u prva je retrospektiva njene karijere u rodnom Beču.

Critical Consumption, MAK

U Muzeju primenjene umetnosti – MAK (nem. Museum für angewandte Kunst),  postavljena je jedinstvena multimedijalna izložba pod nazivom Critical Consumption. U želji da signalizira na posledice koje modna industrija, i to posebno ona brze mode, ostavlja po životnu okolinu, ali i na čitav jedan sloj društva i, posebno, žene, izložba je osmišljena tako da pozove na osvešćivanje ovih procesa, te podstakne na promišljanje o implikacijama koje aktuelna smena trendova ima kako na pojedinca, tako i na okruženje u kojem živimo. Preispitujući fenomen mode iz različitih socioloških uglova, izložba nudi jedinstven angožvani umetnički uvid u važna društvena pitanja savremenog doba, pozivajući na pronalaženje odgovora i iniciranje promene.

Foto: mumok / Secession /  MAK

Učitati još
Zatvori