Predlog četiri muzeja u Beogradu koja možete uvek posetiti
Predlog četiri muzeja u Beogradu koja možete uvek posetiti

Predlog četiri muzeja u Beogradu
koja možete uvek posetiti

Ruku na srce, ne sećamo se kada smo poslednji put posetili neki od muzeja u Beogradu. Nećemo se ovom prilikom pravdati jer pravog opravdanja nema. Ono što možemo učiniti jeste da inspirišmo vas i nas same za posetu bar jednog od mnogobrojnih muzeja koje nudi naša prestonica.

Evo koja smo to četiri predloga izdvojili, nadamo se da će bar jedan od njih biti vaša sledeća kulturna stanica.

Muzej savremene umetnosti

U muzeju Savremene umetnosti u Beogradu u toku je izložba pod nazivom Nepouzdani pripovedač koja za cilj ima predstavljanje stvaralačkog opusa jednog od najpoznatijih umetnika naše savremene umetničke scene Mrđana Bajića. Ova izložba je hronološkog karaktera i predstavlja razdoblje od ’80-tih godina pa sve do ’90-tih. Ovaj jednodecenijski period predstavlja jugoslovenski model života te joj je pun naziv Yugomuzej, Nepouzdane priče. Ova izložba prati razvoj Bajićevog skulptorskog stvaralaštva koji je jedinstven po svom pristupu i izrazu koji ima na polju skulpture kao umetnosti.

U toku trajanja ove izložbe imaćete prilike da vidite i projekte koji su rađeni specijalno za potrebe ove izložbe.

Pored ove izložbe savetujemo vam da redovno pratite Muzej savremene umetnosti, zbog toga što uvek imaju neverovatna i moderna dešavanja.

Foto: /msub.org.rs

Da li biste voleli da vidite kako je izgledao dom našeg poznatog nobelovca Ive Andrića u periodu dok je živeo i radio u Beogradu?

Možda niste razmišljali o tome dok nismo to upravo spomenuli. Na adresi Andrićev venac br. 8 koja simbolično nosi njegovo ime, nalazi se spomen muzej jednog od najvećih književnika koje je naša zemlja rodila. Upravo na ovoj adresi poznati autor živeo je i stvarao sa svojom suprugom Milicom Babić. Jedan deo stana zadržao je autentičan izgled, to su upravo radna soba i salon u kom je Andrić provodio najviše vremena.

Takođe, na ovoj adresi nalazi se izložena i Nobelova nagrada (plaketa i medalja) koja je 1961. godine uručena Ivi Andriću.

U muzeju možete videti i originalne rukopise, fotografije i različita izdanja njegovih knjiga, kao i neke od njegovih ličnih predmeta. U slučaju da do sada niste imali prilike da vidite uživo Nobelovu nagradu za književnost, evo načina kako možete to da otkrijete.

Konak knjeginje Ljubice

Konak knjeginje Ljubice važi za jedan od najvećih spomenika kulture sa polovine devetnaestog veka. Građena je po nalogu kneza Miloša Obrenovića za potrebe boravka njegove žene knjeginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila.

Konak čini spoj orijentalnog i evropskog stila što je za vreme kada je građen bilo na pravo oduševljenje svih. Do danas ova građevina ostala je najreprezentativnije zdanje u Beogradu.

Danas u prostorijama konaka održavaju se razne izložbe i predavanja, a sam prostor je uvek slobodan za posetioce od 10h do 17h, svim danima osim ponedeljkom na Kosančićevom vencu.

Prostorije konaka su zadržale svoj prvobitni izgled sa tradicijom dugom više stotina godina, a na vama je da obiđete ovu znamenitu građevinu i saznate više o veoma uzbudljivoj istoriji Obrenovića.

Muzej iluzija

Za kraj ostavljamo malo zabave, Muzej iluzija predstavlja lanac muzeja koji je otvoren u trideset različitih evropskih gradova. Koncept ovog muzeja jeste zabava ali i mogućnost da naučite nove stvari na polju umetnosti, psihologije, percepcije i geometrije.

Muzej ima tri nivoa, a čitav je obogaćen instalacijama i eksponatima koji su u najvećoj meri interaktivnog karaktera. To znači da sve vreme tokom obilaženja ovog muzeja morate i sami biti deo igre. Iz organizacije ovog muzeja poručuju da obavezno ponesete svoj fotoaparat, a kako smo saznali od onih koji su već imali prilike da posete ovaj muzej, fotografije nastale pomoću eksponata su one koje se čuvaju ceo život.

Pre posete spremite se i za malo mozganja i puno vizuelnih zagonetaka, kao i mnogo pitanja- kako?

Muzej iluzija možete posetiti u Beogradu na adresi Nušićeva 11.

Foto: @beogradski__; @msub_mocab.

Učitati još
Zatvori