Kampanjom ‘One mogu sve’ Nike pruža podršku našim neustrašivim sportistkinjama
Kampanjom ‘One mogu sve’ Nike pruža podršku našim neustrašivim sportistkinjama

Kampanjom ‘One mogu sve’ Nike pruža podršku našim neustrašivim sportistkinjama

Biti žena u kompetitivnom svetu je samo po sebi izazovno. Ako, pak, na to dodamo i koncept žene u kompetititvnom sportu koji ne važi za tradicionalno ženski, dobijamo ne tako suptilan niz negodovanja današnjeg društva i izglasavanje nepoverenja neustrašivim sportistkinjama koje ne poznaju polnu diferencijaju unutar sporta. Shodno tome, cilj kampanje One mogu sve jeste nastojanje da se ojača integracija žena u takozvane muške sportove, kao i da se motivišu nove generacije devojčica da nastave sa rušenjem stereotipih mišljenja u vezi sa kategorizacijom sportova. Najbolji put ka ostvarenju ovog cilja jeste upoznavanje sa ženama koje su uspele da se izbore za svoje mesto – sa ženama za koje ne postoje prepreke, za koje nijedna pobeda nije beznačajna, nijedan poraz nije obeshrabrujeći. Stoga, predstavljamo vam tri inspirativne priče o našim sportistkinjama koje su postigle značajan uspeh u sportovima kao što su crossfit, ragbi i džudo.

 

Kristina Vasić – KIKA

Kika je nacionalna šampionka u crossfit-u koja je, kao prioritetni zadatak, sebi postavila učešće na svim regionalnim takmičenjima i osvajanje medalja, kao i učestvovanje na najvećem svetskom takmičenju u crossfitu – Crossfit Games. Kako bi ostvarila svoj cilj, bilo je neophodno da isprogramira svoj dan i prilagodi obaveze i planove sa svakodnevnim treniranjem. Kako Kika kaže, biti profesionalni sportista zahteva mnogo odricanja, veliku posvećenost i trening dva puta dnevno. Kristina Vasić u svet sporta ušla je kroz odbojku, koja je obeležila veliki deo njenog života. Pobednički i takmičarski duh iz grupnog sporta, pre samo dve godine prenela je i na individualni.

Treniraj kao Kika

I vi možete da budete kao jedna od naših junakinja. Ukoliko se dvoumite da krenete Kikinim stopama, mi ćemo vam pomoći da načinite presudni korak. Naš predlog gde možete da započnete vaše upoznavanje sa crossfit-om prinađite na linku.

Isidora Savković

Isidora Savković je ragbistkinja koja se već više od decenije bavi sportom za koji su joj još od drugog razreda osnovne škole, kada se prvi put susrela sa ragbijem, govorili da nije za devojčice. Sedam godina kasnije, Isidora počinje da trenira upravo taj takozvani muški sport u ragbi klubu Kruševac. Za ragbi kaže da pruža sve što je jednom tinejdžeru potrebno – organizovani haos, dovoljno strukture da te usmereva i slobode za pražnjenje hormonima nabijene energije. Kako se ragbi u Srbiji razvijao i rastao, tako je rasla i Isidora sa njim. Presudan uticaj na dalji razvoj ovog sporta označilo je osnivanje prvog isključivo ženskog ragbi kluba – ŽRK Beograd u kojem je Isidora igrala značajnu ulogu. Zajedno sa svojim klubom učestvovala je i na Prvom ženskom prvenstvu Srbije gde 2014. godine osvajaju titulu prvakinja. Ovim peharom, kako Isidora kaže,  ovekovečen je sav trud i ljubav koji su se u njoj razvijali od kada je imala svega osam godina. Njen razvojni put kretao se od – nije ovo za devojčice, do MVP-ja ženskog ragbija nekoliko godina za redom. Sve je to, kako kaže, jer devojčica u njoj nije odustala od svojih snova.

Ruši svoje protivnike kao Isidora

Ukoliko želite da isprobate osnove ragbija i razbijete predrasude da je to samo muški sport, vreme je da započnete svoju vezu sa ovim sportom u istom klubu sa kojim je Isidora osvajala svoje prve pobede.

Marica Perišić

Marica Perišić je profesionalna džudistkinja koja svoju borbenost pokazuje na parteru gde duh i veštinu stavlja na test. Džudo je počela da trenira još 2009. godine, a to je ujedno i jedini sport kojim se bavila. Kroz treninge i takmičenja Marica je naučila šta je odgovornost, disciplina, poštovanje i iskrenost. Upravo navedene moralne vrednosti koje je danas vode kroz život, usvojila je tokom bavljenja ovim sportom. Maričina profesionalna karijera ispunjena je titula, a ako bismo pomenuli samo one najvažnije to su Svetski Kup (Peru, Argentina) – 1. mesto, Grand Slam (UAE) – 3. mesto i Evropsko prvenstvo (mlađi seniori) – 1. i 3. mesto.

Započni svoj lični put sa džudoom

Ako mislite da jednog dana osvajate medelje poput Marice, ne oklevajte već načinite taj, uvek najteži, prvi korak.
Informišite se o džudou i trenirajte u istom klubu u kojem trenira i Marica.

Bavljenje sportom, pogotovo profesionalno, zahteva bezkompromisnu podršku u vidu udobne obuće. Stoga, donosimo nekoliko ultimativnih modela koji našim junakinjama omogućavaju da ostvare svoje ciljeve i odnesu dobro zaslužene pobede.

Nike Metcon 8

Nike Metcon 8 jedan je od najboljih modela patika za trening. Bez obzira da li radite vežbe snage, kondicije ili dizanje tegova, ova patika će pružiti neophodnu stabilnost i sigurnost pri svakoj od njih. Dovoljno su prilagodljive, te olakšavaju i najteže treninge.

Nike SuperRep 3

Nike SuperRep 3 je model patika koji je specijalno dizajniran za HIIT i kružne treninge. Lagane su i prilagodljive, pa omogućavaju veću brzinu i pokretljivost. Dodatna stabilnost celom dužinom patike olakšava izvođenje vežbi kao što su skokovi u stranu, iskoraci i naskoci.

Nike Air Zoom Pegasus 39 Shield

Nike Air Zoom Pegasus 39 Shield model patika vam poručuje – trčite bez obzira na vremenske ulsove. Sa Shield tehnologijom možete da trčte po kiši, snegu, pa i u uslovima smanjene vidljivosti. Specijalan materijal ne propušta vodu, dok posebna postava omogućava da vam bude toplije dok trčite tokom zime i hladnijih dana.

Učitati još
Zatvori