Ovog vikenda, Novi Sad otvara vrata muzeja, galerija i pozorišta – evo i zašto
Ovog vikenda, Novi Sad otvara vrata muzeja, galerija i pozorišta – evo i zašto

Ovog vikenda, Novi Sad otvara vrata muzeja, galerija i pozorišta – evo i zašto

Svakog prvog dana u februaru Novi Sad proslavlja rođendan, odnosno Dan grada. Međutim, ove godine slavlje će trajati nešto duže. Tokom čitavog vikenda, 3. i 4. februara, svi zainteresovani da nauče nešto novo o ovom gradu, te njegovoj dugačkoj tradiciji i istoriji, imaće priliku da ga bolje upoznaju kroz niz besplatnih sadržaja. Od kulturnih dešavanja pa sve do različitih obilazaka – u ponudi se nalazi ponešto za svakoga.

Dakle, jednačina za dane koji predstoje je prosta. Nakon što ste se zasladili najboljim novosadskim kolačima, te popili jednu (ili dve, tri) šoljice kafe u kafićima koje smo prethodno pinovali kao must-visit mesta, ostaje vam još samo da se odlučite šta će biti vaše sledeće stajalište. Ipak, sa obzirom na to da je veliki broj termina za različite ture već popunjeno, mesta rezervišite na vreme. To možete učiniti na web sajtu Turističke organizacije grada Novog Sada.

Muzej Vojvodine


Posetioci Muzeja Vojvodine imaće priliku da tokom vikenda posete stalnu postavku i tematsku izložbu Staklo. Radno vreme ovog muzeja će oba dana biti od 10 do 18 časova.

Na stalnoj postavci predstavljena je prošlost današnje Vojvodine od praistorije do sredine 20. veka. Šetnja starom gradskom ulicom, uživanje u pogledu na tri pozlaćena rimska šlema može biti upotpunjena korišćenjem audio-vizuelnog vodiča.

Sa druge strane, izložba Staklo donosi pred posetioce priču o materijalu koji nas vekovima zadivljuje, a svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca. Za posetioce koji u Muzej Vojvodine dolaze u pratnji najmlađih na raspolaganju je i Harlampijeva mapa zahvaljujući kojoj istraživanje stalne postavke postaje interaktivno i kreativno.

Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića


Oba dana, 3. i 4. februara, u 11 i 14 časova biće organizovana vođenja kroz stalnu postavku na tri nivoa Galerije. Tom prilikom, biće prezentovana hronologija umetničkih dešavanja šeste i sedme decenije prošlog veka na umetničkoj sceni Srbije. Кroz stalnu postavku prepliću se rezultati svih muzejskih aktivnosti – istraživanja, konzervacije i prezentacije.

U suterenu Poklon zbirke predstavljeni su portreti realizovani sredinom prošlog veka, najčešće u okviru Zadarske grupe. Takođe, mimo vođenja, Galerija će biti otvorena od 9 do 18 časova.

Gradska biblioteka


Tokom 1. i 2. februara svi zainteresovani mogu pogledati virtuelnu izložbu Srpska Vojvodina skeniranjem QR koda na staklu Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1). Predavanje o razvoju i radu biblioteke biće organizovano u subotu, 3. februara, sa početkom u 11 časova. Zainteresovani za predavanje i vođenje kroz biblioteku mogu se prijaviti klikom na link.

Pored toga, prvog dana u februaru će u Gradskoj biblioteci biti omogućen besplatan upis kako dece, tako i odraslih.

Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61


Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61 poziva vas da se tokom predstojećeg vikenda upoznate sa svetom umetnosti plemstva, te carstvom evropske i srpske tapiserije. To će biti moguće od 10 do 14 časova u Galeriji koja baštini i neguje tapiserijsku umetnost pune 63 godine, a koja je smeštena na Petrovaradinskoj tvrđavi.

EXIT VR naočare i izložba Utisci posetilaca


U subotu i nedelju, 3. i 4. februara, u prostorijama Turističke organizacije grada Novog Sada (Trg slobode 3), zainteresovani posetioci imaće priliku da isprobaju jedinstvene EXIT VR naočare. Na taj način, virtuelno će posetiti bine festivala, čuti i videti izvođače i uživati u jedinstvenoj atmosferi jednog od najpoznatijih festivala.

Takođe, u izložbenom prostoru TONS-a će tokom oba dana biti otvorena izložba Utisci posetilaca – od 9 do 17 časova.

Učitati još
Zatvori