Ovogodišnja GRAMMY „Velika četvorka” u znaku pop pevačica – ali najveću pažnju privukla je Céline Dion
Ovogodišnja GRAMMY „Velika četvorka” u znaku pop pevačica – ali najveću pažnju privukla je Céline Dion

Ovogodišnja GRAMMY „Velika četvorka” u znaku pop pevačica – ali najveću pažnju privukla je Céline Dion

Nakon pojedinih filmskih i televizijskih nagrada, zvanično je počela i sezona dodela muzičkih nagrada. A ceremonija dodele verovatno najpoznatijih – GRAMMY nagrada – i to 66. po redu, održana je tokom prethodne večeri u Los Anđelesu. Spisak nominovanih poznat je još od prošlog novembra, a svako je imao svoje favorite i predikcije po pitanju potencijalnih pobednika. Međutim, članovi žirija i ovaj put doneli su konačni sud.

Neki će, kao i uvek, verovatno reći da je bilo diskutabilnih odluka, dok će drugi potvrdno odobriti zvanično glasanje. Ipak, najveće iznenađenje bilo je ono koje se ne tiče nominovanih.

Velika GRAMMY četvorka

Pod velikom GRAMMY četvorkom podrazumevaju se nagrade koje nisu ograničene muzičkim žanrom. To su kategorije Album of the Year, Song of the Year, Record of the Year Best New Artist. Ove godine, za pobednice u ovim kategorijama, po istom rasporedu, proglašene su Taylor Swift, Billie Eilish, Miley Cyrus i Victoria Monét.

Zahvaljujući pobedi u prvoj kategoriji, Taylor Swift postavila je novi rekord. Naime, ona je ovu nagradu osvojila čak četvrti put u karijeri. Međutim, najveću pažnju privukla je gošća iznenađenja koja je pobednicu i proglasila. Legendarna pevačica Céline Dion pojavila se na velikoj sceni posle dužeg vremena, a njeno pojavljivanje krilo se do poslednjeg trenutka.

Billie Eilish & Finneas
Billie Eilish & Finneas / Profimedia
Victoria Monet / Profimedia

Najveći broj nagrada

Ove godine, najveći broj nominacija odnela je SZA – čak devet. Nakon nje sledi Victoria Monét sa sedam, a Billie EilishOlivia Rodrigo i Miley Cyrus imale su po šest nominacija. Pored njih, muzička ekipa filma Barbie imala je veliki optimizam, sa obzirom na to da su pesme iz ostvarenja Grete Gerwig dobile ukupno 11 nominacija.

Ipak, krajnji ishod bio je nešto drugačiji. SZA, Victoria Monét i pesme iz filma Barbie osvojile su po tri nagrade. Zatim slede Taylor Swift, Miley Cyrus i Billie Eilish sa po dve nagrade. A najveći broj trofeja, odnosno četiri, osvojila je Phoebe Bridgers – od toga, jedan samostalan i tri sa svojim bendom boygenius.

Miley Cyrus
Miley Cyrus / profimedia
Taylor Swift
Taylor Swift / Profimedia

Ko je ove godine osvojio svoj prvi GRAMMY trofej?

Ceremonija dodele muzičkih nagrada ove godine bila je u znaku brojnih muzičara koji su prvi put u karijeri bili nominovani za GRAMMY trofej. Neki od njih su otišli kući kao pobednici, a to je učinila i Kylie Minogue koja je osvojila nagradu u kategoriji Best Pop Dance Recording za pesmu Padam Padam – i to prvu u 20 godina.

Takođe, pomalo iznenađujuće, ni Miley Cyrus do ove godine nije osvojila GRAMMY trofej. Ipak, ove godine kući je odnela dva trofeja. Pored njih dve, svoje prve GRAMMY nagrade osvojili su i Tyla, Victoria Monét, Phoebe BridgersCoco Jones i drugi.

Kylie Minogue
Kylie Minogue / Profimedia
Tyla
Tyla / Profimedia

Veče ispunjeno muzičkim performansima

Na ovogodišnjoj dodeli GRAMMY nagrada, sve je bilo u znaku muzičkih performansa. Oni su objedinili različite žanrove, a pojedine izvođače imali smo priliku da gledamo na malim ekranima nakon dužeg vremena. Iako je odavno bilo poznato ko će sve nastupati, niko nije krio oduševljenje kada su se na sceni pojavili izvođači kao što su Travis Scott, SZA i Miley Cyrus.

Naravno, tu je bila i pop zvezda Dua Lipa koja je otvorila veče, te Billie Eilish i Olivia Rodrigo, a bend U2 javio se iz popularne Sphere arene. Naposletku, veliku pažnju privukao je i Billy Joel koji je izveo novu pop numeru Turn the Lights Back On – i to prvu od 2007. godine.

Travis Scott
Travis Scott / Profimedia
Dua Lipa
Dua Lipa / Profimedia

Spisak svih pobednika po kategorijama

Ove godine, GRAMMY trofej dodeljivao se u čak 94 kategorije. One su preciznije raspodeljene u 11 polja na osnovu žanrovskih karakteristika, a spisak svih pobednika moguće je pronaći na zvaničnom The Recording Academy aka GRAMMY sajtu. Nagrade su se postepeno dodeljivale tokom čitavog 4. februara, a na samoj ceremoniji dodeljene su one koje se tiču najpopularnijih kategorija.

Foto: Profimedia / Instagram @recordingacademy

Učitati još
Zatvori