Critics Choice Awards: Sezona dodela filmskih i televizijskih nagrada se nastavila, a „Oppenheimer” je ponovo apsolutni pobednik
Critics Choice Awards: Sezona dodela filmskih i televizijskih nagrada se nastavila, a „Oppenheimer” je ponovo apsolutni pobednik

Critics Choice Awards: Sezona dodela filmskih i televizijskih nagrada se nastavila, a „Oppenheimer” je ponovo apsolutni pobednik

Nedugo nakon dodele Zlatnih globusa održana je još jedna ceremonija dodele filmskih i televizijskih nagrada – Critics Choice Awards. Ova dva događaja samo su neka od brojnih koja predstavljaju uvertiru za dodelu Oskara koja će se održati 11. marta. Ovaj put, kritičari su doneli svoj sud u korist filma Oppenheimer koji je osvojio osam nagrada, te serija Beef i The Bear koje su osvojile nagrade u po četiri kategorije.

Robert Downey Jr. / PROFIMEDIA
Greta Gerwig & Margot Robbie / profimedia

Filmske nagrade: Oppenheimer, Barbie & The Holdovers

Film Oppenheimer ponovo je osvojio najveći broj nagrada. Iako je na dodeli Zlatnih globusa nagrađen u pet kategorija, ovaj put osvojio je tri nagrade više. Između ostalog, film je proglašen za najbolji u kategorijama Best Picture, Best Acting Ensemble i Best Cinematography. Takođe, Robert Downey Jr. osvojio je nagradu u kategoriji Best Supporting Actor, a Christopher Nolan u kategoriji Best Director.

Charles Roven, Emma Thomas & Christopher Nolan / Profimedia

Sa druge strane, film Barbie osvojio je šest nagrada. Izdvojile su se titule za Best Comedy i Best Original Screenplay, te kreativne nagrade kao što su Best Costume Design i Best Hair & Makeup. Takođe, kada je reč o kategoriji Best Original Song, nagradu je ponovo, kao i na Zlatnim globusima, osvojila pesma iz ovog filma. Međutim, po ocenama kritičara, ovaj put to nije pesma What Was I Made For? nego I’m Just Ken.

Mark Ronson & Andrew Wyatt / Profimedia

Paul Giamatti osvojio je nagradu za najboljeg glumca u filmu The Holdovers, a Emma Stone za najbolju glumicu u filmu Poor Things. Naposletku, za najbolji film na stranom jeziku proglašen je, ponovo, francuski film Anatomy of a Fall. On će u domaćim bioskopima moći da se pogleda uskoro – već od 18. aprila.

Paul Giamatti / profimedia
Emma Stone / Profimedia

Televizijske nagrade: Beef, The Bear & Succession

Kada je reč o televizijskim nagradama, situacija je gotovo identična kao na Zlatnim globusima. Većina nagrada otišla je u ruke serija The Bear, Beef Succession. Prve dve serije osvojile su četiri nagrade, dok je serija Succession osvojila tri, i to u kategorijama Best Drama Series, Best Actor in a Drama Series Kieran Culkin i Best Actress in a Drama Series Sarah Snook.

Sarah Snook & Kieran Culkin / profimedia

Kao i na dodeli Zlatnih globusa, Elizabeth Debicki osvojila je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u seriji The Crown. U kategoriji Best Movie Made for Television nagradu je osvojila serija Quiz Lady. A za najbolju seriju na stranom jeziku proglašena je francuska serija Lupin koja se emituje na streaming platformi Netflix od 2021. godine.

Takođe, u kategoriji Best Supporting Actress in a Comedy Series nagradu je osvojila glumica Meryl Streep za ulogu u seriji Only Murders in the Building. U zbiru, ona je tokom karijere osvojila više od 200 filmskih i televizijskih nagrada.

Jeremy Allen White / Profimedia
Ali Wong / Profimedia

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori