Journal preporuka: Zašto treba da pročitate triler koji nosi naziv Sanatorijum
Journal preporuka: Zašto treba da pročitate triler koji nosi naziv Sanatorijum

Journal preporuka: Zašto treba da pročitate
triler koji nosi naziv Sanatorijum

Šta se dobije kada se u jednom romanu ukrste otmeni hotel smešten visoko u Švajcarskim Alpima, jeziva zimska atmosfera i prilično mračne tajne koje najbliži članovi porodice kriju među sobom? Odgovor na ovo pitanje krije se u napetom trileru Sanatorijum autorke Sare Pirs, koji vam neće dati mira sve dok ne zatvorite i poslednju stranicu.

Naša ovonedeljna preporuka za čitanje, knjiga Sanatorijum, veliku popularnost među čitaocima širom sveta stekla je nakon preporuke koju je putem svog čitalačkom klubu za nju dala popularna holivudska glumica Reese Witherspoon, a u daljem tekstu možete pročitati detalje o samoj radnji.

Nestanak u napuštenom sanatorijumu

Prolog romana Sanatorijum uvodi nas u događaje koji su prethodili izgradnji impresivnog zdanja Le Some u Kran – Montani, planinskom vencu Švajcarskih Alpa. Tu upoznajemo Danijela Lemetra, koji je bio zadužen za preuređenje napuštenog sanatorijuma u hotel sa pet zvezdica. Jednog popodneva tokom obavljanja radova na snežnom i nepristupačnom planinskom terenu Danijelu se gubi svaki trag i niko ne može ni da nasluti šta se dogodilo s ovim mladićem.

Impresivno zdanje moderne arhitekture i proslava koja se pretvara u niz nestanaka

Pet godina kasnije, nestanak arhitekte Danijela Lemetra skoro da je zaboravljen, jer svi misle da je nestao usled snežne oluje koja je česta pojava u Kran ‐ Montani. Umesto starog sanatorijuma, iznikao je velelepni hotel Le Some u kojem Ajzak i njegova verenica Lor odlučuju da proslave svoju veridbu. Spisak ekskluzivnih zvanica stiže žičarom do hotela, a među njima nalaze se i Ajzakova sestra Elin Vorner u pratnji svog verenika Vila.

Na početku sve deluje potpuno idilično jer hotel Le Some gotovo kilometrima izolovan od civilizacije u snežnom okruženju deluje impresivno i čini se da je dobra zabava zagarantovana. Međutim, Elin koja radi kao detektivka u engleskoj policiji od samog dolaska naslućuje nešto loše što joj nikako ne da mira.

Kao enterijer u holu hotela postavljeni su instrumenti i maske koje su nekada koristili tuberkulozni bolesnici u nekadašnjem sanatorijumu što kod Elin izazvati dodatnu dozu straha i ona jedva čeka da se završi vikend koji još nije ni počeo. Kako veče pada, tako upoznajemo sve goste hotela, a uz to može se primetiti loš odnos koji vlada između Elin i njenog brata Ajzaka, koje je udaljila porodična tragedija nekoliko godina ranije.

Vrlo kratko radnja romana udaljava se od glavnih aktera i tako upoznajemo sobaricu Adel, koja završava noćnu smenu i kreće u pravcu hotelskog parkinga gde nailazi na ljudski leš. Upravo u tom trenutku neka nepoznata prilika iz pravca okolne šume počinje da joj se približava i pre nego što nastupi potpuni mrak ona jedino jasno vidi osobu čija je glava prekrivena zastrašujućom crnom maskom za disanje.

Hotel ostaje zatrpan usled lavine

Ostali u početku ne mogu ni da naslute da oko hotela slobodno hoda ubica, sve dok sledećeg dana misteriozno ne nestane i Lor, Ajzakova verenica. Nakon ovog nestanka, nesreće se nižu jedna za drugom jer svaki prilaz oko hotela ostaje zatrpan usled snežne lavine. Zimska oluja je sve snažnija, gosti su osuđeni jedni na druge i ova klaustrofobična atmosfera pokreće niz tajni, koje počinju da se otkrivaju. A, taman kada su svi bili sigurni da se ništa loše više ne može desiti, sa dna bazena na površinu izlazi ženski leš, čija je glava bila prekrivena starom maskom koju su koristili bolesnici iz sanatorijuma za disanje. I tu zabava zapravo tek počinje, ali ovog puta u organizaciji poremećenog serijskog ubice kojeg jedino Elin i njen detektivski instinkt mogu da zaustave.

Tri razloga zbog kojih bi trebalo da pročitate roman Sanatorijum

  1. Ukoliko ste u potrazi za idealnim štivom za zimski period čija se radnja odvija usred zimske oluje u izolovanom hotelu, knjiga Sanatorijum će vas zasigurno teleportovati direktno u planinske krajeve Švajcarskih Alpa i samim tim savršeno dočarati prohladni pejzaž.
  2. Jeziva atmosfera puna misterioznih nestanaka koja sa svakom sledećom stranicom raste sve više i prenosi se čak i izvan knjige jeste upravo ono što „Sanatorijum“ izdvaja od drugih trilera, i zbog toga ne sumnjamo u to da će zadovoljiti kriterijume čak i najzahtevnijih ljubitelja ovog žanra.
  3. Na kraju, ukoliko i vi imate izražen detektivski duh, „Sanatorijum“ je idealna prilika da izvežbate svoje moždane vijuge u potrazi za serijskim ubicom što neće biti nimalo lako jer autorka Sara Pirs na majstorski način pravi zamke, a nekoliko obrta će dodatno zakomplikovati celu radnju u romanu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori