Ko su finalisti NIN-ove nagrade za 2024. godinu?
Ko su finalisti NIN-ove nagrade za 2024. godinu?

Ko su finalisti NIN-ove nagrade
za 2024. godinu?

NIN-ova nagrada je prestižna književna nagrada koja se svake godine dodeljuje za najbolji roman. Ove godine, u žiriju su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović.

Dobitnica NIN-ove nagrade za 2023. godinu bila je Danica Vukićević. Njen roman Unutrašnje more oduševio je žiri, ali i čitalačku publiku, a sa nama je podelila šta čita.

Od 188 naslova na ovogodišnjem konkursu, oni su napravili širi izbor od 38. Potom, izbor su suzili na dvanaest romana u užem izboru. U finalnoj trci, osvrćemo se na pet knjiga ovogodišnjih finalista, pre nego što 29. januara saznamo ko je pobednik.

Srđan Srdić

Knjiga Autosekcija Srđana Srdića jedna je od pet knjiga koja se nalazi u ovogodišnjem finalnom izboru. Roman o pisanju romana, ovo je Srdićeva autofikcija i interesantan podvig pisca da napiše knjigu u kojoj komentariše sebe u procesu pisanja romana. Ovo će, takođe, biti peti put da se Srdićev roman našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Naime, on je za istu nominovan 2010, 2013, 2017. i 2020. godine za romane Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada Ljubavna pesma.

Autosekcija

Ljubomir Koraćević

Prethodno nominovan bio je i Ljubomir Koraćević. Roman Lager se našao u NIN-ovom užem izboru 2015. godine. Ove godine, on je finalista sa romanom U zemlji Franje Josifa. Roman se bavi promišljanjem današnjeg modernog sveta i stvarnosti u kojoj živimo. Pišući o temama kao što su (ne)zaposlenost, brak i seksualnost, Koraćević pred čitaoca stvara izazov promišljanja i preispitivanja.

U zamlji Franje Josifa

Stevo Grabovac

Po drugi put finalista, Stevo Grabovac se ove godine za NIN-ovu nagradu takmiči sa knjigom Poslije zabave. Ovaj roman govori o porodici, prijateljstvu, odrastanju i drugim večnim temama. Pre pet godina, Grabovac je za NIN-ovu nagradu nominovan za roman Mulat albino komarac, koji je hvaljen zbog jednostavnog i razumljivog stila pisanja o teškim temama kao što su ratovi i posleratni period koji su ostavili traga na mnogu decu i prelili se u doba njihove adolescencije.

Poslije zabave

Vladimir Pištalo

Među ovogodišnjim finalistima nalaze se i NIN-ovi prethodni laureati. Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade iz 2008. godine za roman Tesla, portret među maskama važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca. Poznat je po romanima i esejima o ličnostima iz sveta umetnosti. Tako, on piše o Andriću, Tesli, Čaplinu i Tvenu. Ove godine, u knjizi Pesma o tri sveta piše iz perspektive žene. Piše o Evropi, Africi i Americi. O univerzalnosti i partikularnosti. Od baroka, pa sve do Napoleonovog osvajanja Perasta, Pesma o tri sveta je intrigantno i edukativno štivo.

Pesma o tri sveta

Vladan Matijević

Peti finalista, Vladan Matijević je autor romana Pisac izdaleka, Za isti je nagrađen NIN-ovom nagradom 2003. godine. Ovo štivo odlazi iza kulisa bombardovanja 1999. godine i govori o izbegavanju mobilizacije. Takođe, postavlja pitanja o radu, delima i nagradama. Ove godine, Matijević je nominovan za rad na romanu Pakrac. Pakrac je roman o nasilju (u društvu), o crnoj hronici u novinama i njenom prelivanju u svakodnevicu, o posledicama rata i traumama. Matijević ovim delom postavlja bitno pitanje – šta se dešava kada dopustimo da mrak zavlada u nama i oko nas?

Pakrac

Audio format

NIN je ove godine uveo veliku novinu. Tako, imamo mogućnost da knjige ovogodišnjih finalista poslušamo u audio formatu i to na zvaničnom sajtu NIN-a. Dok čekamo proglašenje jubilarnog 70-og dobitnika ove prestižne književne nagrade, žurimo u knjižare i iščitavamo ova, kao i dela prethodnih pobednika, od kojih je do 29. januara na tronu Danica Vukićević.

Učitati još
Zatvori