Šta čita dobitnica NIN-ove nagrade – Danica Vukićević
Šta čita dobitnica NIN-ove nagrade – Danica Vukićević

Šta čita dobitnica NIN-ove nagrade
– Danica Vukićević

Pušila sam
A sada više ne. Nedostaju mi cigare. Nedostaje mi strepnja koju su izazvale. Bila je slatka i ličila je na maglovito sećanje na raj i tugu. Beznađe od sreće.

Devojčice
Psuju. Depiliraju se. Piju.

Alkohol
Potreban je.

…tako glasi odlomak iz romana, zbirke zapisa, mini-eseja Unutrašnje more u izdanju Nojzac pesnikinje i dobitnice ovogodišnje NIN-ove nagrade Danice Vukićević. Svojim dinamičnim, vrcavim i lucidnim portretisanjem realnosti u kojoj živimo, Danica piše bez cenzure i autocenzure. Jedino tako, valjda i nastaju velika i nagrađivana dela.

Kada neko osvoji nagradu, naročito NIN-ovu, ne možete a da se ne zapitate šta čita, koji naslovi je navode na promišljanja, koje bi istakla i preporučila – i najvažnije zbog čega. Upravo to je ono što je Danica Vukićević podelila sa Journal.rs.

„Pre nego što nabrojim šta čitam i šta preporučujem za čitanje, želim da istaknem koliko je čitanje kao neposredna duhovna aktivnost krucijalno važna. Važna za samorazvoj, preispitivanje i učenje, za prisutno odsustvo iz svakodnevice i banalnosti, jer se naš život najvećim delom sastoji od banalnosti. A ona se taloži kao otrov, udaljava nas od samih sebe i zaboravljamo ko smo. Čitanje je i eksperiment, okušavanje u mogućoj mudrosti“, naglasila je Danica Vukićević.

#štačitam

Trenutno čitam veoma inspirativnu knjigu Miće Vujičića Duga svetla/ razgovori, profili, pastiši, ćutanja/ koja je mešavina svega toga pobrojanog u podnaslovu. To je ujedno i pregled knjiga i autora o kojima je tu reč, na neočekivan plodan način, a posebno je važna za pisce. Čitam namenski i još dve knjige Šta reče Ibrahima Hadžića o kojoj i pripremam recenziju, i pesničku knjigu Ivane Milankov U susedstvu kiše o kojoj ću tek govoriti, i uživam u njima.

 

#štapreporučujem

Preporučujem Leona Bogdanova Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima i Posolicu Dragice Stojanović. Zapisi o pijenju čaja i zemljotresima pokazuju kako velika književnost funkcioniše, kako nas obuzima i šta sve može da nam pruži. Dragica je zrenjaninska pesnikinja s velikim P. Posvećena, uronjena u najdublje slojeve osećajnosti, koje se većina plaši, niti može da je dosegne.

 

Odlomak iz romana Unutrašnje more

Da imam

Fejsbuk stranicu, instagram, tviter, tambler, pinterest, sajt, jutjub kanal, plaćala bih nekome da mi to sređuje, ta osoba postavljala bi fotografije i komentare, ne bih proveravala i mogla bi da stavlja i piše šta god hoće, bilo bi mi svejedno kakva sam i kako se kotiram tamo, u tom svetu koji za mene ionako ne postoji.

Foto: Vesna Lalić, Nova

Dizajn: Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori