Tri knjige koje možete pročitati za jedan dan
Tri knjige koje možete pročitati za jedan dan

Tri knjige koje možete
pročitati za jedan dan

Oni koji zaista cene pisanu reč neće se naročito obradovati naslovu ovog teksta. Međutim, to što se knjige koje smo danas izdvojili brzo čitaju i kratke su, nikako ne umanjuje njihovu vrednost.

Ukoliko ste u potrazi za naslovom koji možete brzo da savladate, nalazite se na pravom mestu. Journal preporuka knjiga je pred vama.

Gospođa Dalloway

Virginia Woolf

Radnja ovog romana smeštena je za vreme posleratnog stanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. U ovom vremenskom periodu nastale su glavne istorijske promene koje su dovele do današnjice koju danas poznajemo. Za vreme rata žene su dobile priliku da rade i zarađuju, a samim tim počele su da se bore za jednaka prava koja imaju i muškarci. Ovaj kratki roman je pravo štivo za one koji su feministi u duši.

Spisateljica romana se savršeno fokusira na unutrašnje misli, osećanja i monologe kako glavne junakinje gospođe Dalloway, tako i svih ostalih likova u romanu. Uz ovu priču, pored dubokih emocija i osećanja koje bude prolaznost vremena, imaćete priliku da se upoznate sa Londonskim ulicama i delovima grada kako priča bude odmicala.

Roman govori o ženskoj osećajnosti, hrabrosti, savršeno opisuje vreme dvadesetog veka u Londonu i nudi jedno lepo ali možda previše kratko iskustvo.

O miševima i ljudima

Džon Stajnbek

Ova novela je poznata po dve stvari. Prva je ta da je novela nosilac Nobelove nagrade za književnost, a druga je ta da se ujedno nalazi na listi najpsovanijih knjiga u 21. veku. Mislimo da ove sve činjenice već dovoljno govore u prilog ovoj noveli.

Priča prati dva prijatelja, skitnice u potrazi za poslom za vreme Velike depresije koja je pogodila SAD početkom devedestih godina. Kako je i sam autor novele jedan period svog života proveo kao skitnica, novela je puna živopisnih opisa i događaja dveju aktera novele.

Ovo je još jedno delo koje na odličan način prikazuje jedan veoma bitan istorijski momenat u društvu, a možete ga pročitati za jedan dan.

Dvojnik

Fjodor Mihailovič Dostojevski

Ovaj roman je sa vremenom postao jedno od njegovih najpopularnijih dela. Zbog čega? Radnja romana je drugačija od svega što smo do sada imali prilike da vidimo kada je reč o Dostojevskom. Dvojnik, kako i sama reč kaže, govori o podvojenoj ličnosti glavnog junaka. Glavni junak je povučen, labilan i pun strahova, dok je njegov dvojnik sve suprotno od njega.

Dvojnik polako počinje da utiče na njegov život sve više, dok glavni lik ne doživi nervni slom. Mnogi književni stručnjaci smatraju da je ovaj roman pravi način da se dočara šizofrenija, a ukoliko ste zainteresovani za ovakvu priču verujte nam, da će vam zaista biti potreban jedan dan da progutate ovaj roman.

Više predloga na temu knjiga pronađite ovde.

Foto: phoenix.com; laguna.rs; arete.rs.

Učitati još
Zatvori