„Knjiga štampana u nula primeraka”: Još jedan književni eksperiment ili?
„Knjiga štampana u nula primeraka”: Još jedan književni eksperiment ili?

„Knjiga štampana u nula primeraka”: Još
jedan književni eksperiment ili?

Miloš K. Ilić se ovog puta javnosti predstavlja svojim pravim licem i prikazuje svoju novu knjigu – Knjiga štampana u nula primeraka. Rođen 1987. u Pančevu, Miloš K. Ilić je autor mnogih književnih ostvarenja (objavljenih pod pseudonimom ili njegovim pravim imenom) poput Kraj raspusta i druge priče  Po zanimanju: Ana Miloš. Na sajtu izdavačke kuće Plato čitaoci sada mogu naručiti novu zbirku priča Miloša K. Ilića.

Miloš K. Ilić ili Ana Miloš?

Ukoliko se zapitamo ko je zapravo Miloš K. Ilić moramo, naravno, početi od razumevanja biografije osobe pod imenom Ana Miloš. Ana Miloš je rođena 1992. godine u Beogradu. Iza sebe ima objavljenu zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2010). O Ani Miloš, takođe, postoji podatak da objavljuje priče u nekoliko književnih časopisa.

Međutim, njeno ime kreće da privlači pažnju javnosti kada se njena zbirka Kraj raspusta našla u širem izboru za Andrićevu nagradu i užem izboru za nagradu Edo Budiša. 2020. godine zbirka je  proširena sa osam novih priča i Ana Miloš dobija novog izdavača, Booka-u, koja 2021. godine objavljuje zbirku pod dopunjenim nazivom – Kraj raspusta i druge priče. Nakon što je javnost saznala da iza pseudonima Ana Miloš  stoji muškarac Miloš K. Ilić, domaća književna scena se podelila u dve grupe: jednu koja poduhvat Miloša K. Ilića naziva književnom prevarom i drugu, onu koja izmišljeni identitet Ane Miloš smatra književnim performansom.

Književni eksperiment

Ilić je, nakon otkrića svog pravog identiteta, svoj književni eksperiment opisao u knjizi Po zanimanju: Ana Miloš, koju je objavila izdavačka kuća Plato. Skrivanje pravog identiteta i pisanje pod pseudonimom nije novost u umetnosti, pogotovo ne u književnosti (možemo se setiti primera Elene Ferante). Prema autorovim izjavama, on je eksperimentom Ane Miloš želeo da prikaže stanje srpske književne scene, a na čitaocima je da odluče da li za njih Ana Miloš  predstavlja eksperiment ili veliku književnu prevaru.

Knjiga štampana u nula primeraka

Nakon što se spustila prašina koju je izazvala knjiga Po zanimanju: Ana Miloš, nova zbirka Miloša K. ilića našla se među objavljenim knjigama izdavačke kuće Plato. Knjiga štampana u nula primeraka pripoveda o sukobu glavnih junaka sa svetom u kom se nalaze, u autoru svojestvenom maniru, i čitaoce uvodi u svet kolektivne dezorijentacije. Kratka priča po svojoj formi, kao i lirska pesma, često dolazi u sukob sa vremenom (i njegovim ograničenjima). Tako, Miloš K. Ilić prati svoje likove, pomalo izmeštene iz konteksta realnog, u njihovim sukobima, bizarnim i apstraktnim. Sudbine i događaji, umnoženi i spojeni u jednu knjigu, neizbežno vode pobuni.

Učitati još
Zatvori