Journal preporuka: Romani koje možete pročitati za jedno veče
Journal preporuka: Romani koje možete pročitati za jedno veče

Journal preporuka: Romani koje možete
pročitati za jedno veče

Kako uglavnom biramo obimne romane, u čijoj radnji možemo nesmetano uživati danima, pa čak i nedeljama, često zaboravimo da u  preporuke uvrstimo i knjige koje broje od sto do dve stotine strana. Upravo u takvom literarnom opsegu mogu se prepoznati svi ljubitelji pisane reči čije svakodnevne obaveze pak ne pružaju višak slobodnog vremena za knjige i čitanje u kontinuitetu.

Ukoliko spadate u ovu grupu, imamo odličan predlog za vas – a to su kratki romani koje možete pročitati za jedno veče.

Sve što krijemo u fioci – Olivija Ruis

Slavna francuska pevačica španskog porekla, Olivija Ruis, u bogatoj porodičnoj istoriji pronašla je inspiraciju za debitanski roman Sve što krijemo u fioci. Roman je ubrzo osvojio brojne čitaoce širom sveta, te postao svetski bestseller, a premisa je sledeća…

Glavna junakinja nakon smrti voljene bake nasleđuje staru drvenu komodu s raznobojnim fiokama. Iako je od najranijeg detinjstva maštala o tom tajnovitom predmetu, otkad je u njenom vlasništvu postaje naprosto uplašena zbog sadržaja koji je tu skriven. Naposletku, uz zvuke Morikoneove ploče ona otvara Abuelin poklon i u svakoj fioci nailazi na neki predmet. Ti predmeti nisu obični, već otkrivaju priču o baki kakvu ranije nije poznavala. Ukoliko želite da pročitate nešto prepuno nežnosti, neizostavo preporučujemo roman Sve što krijemo u fioci. Sigurni smo da ćete poslednju stranicu pročitati pre nego što kazaljke otkucaju ponoć.

Čovek bez granica – Ričard Č. Morais

Ukoliko ste u potrazi za književnim delom koje se čita u dahu, onda nemojte zaobići roman Čovek bez granica. U središtu ove srceparajuće priče nalazi se sedamdesetpetogodišnji bankar Hose Marija Alvarez, koji u bolničkoj postelji iščekuje smrt. Suočen s terminalnom fazom bolesti, Hose čitaoce vodi na proputovanje kroz davnu prošlost i priseća se dečačkih dana, nekadašnjeg života u Španiji i jedinstvenih trenutaka koje je proveo kraj reke uz oca i brata. Vreme ubrzano ističe, a sva lepa sećanja blede, jer naposletku starac u sebi nosi višegodišnji teret krivice. Kakvu je grešku Hose počinio u prošlosti i da li će mu porodica oprostiti – odgovori stoje u dirljivom romanu američkog književnika Ričarda S. Moraisa.

Čovek kojeg nema – Ketrin Rajan Hauard

Penzionisani član garde, Džim Dojl, vodi  sasvim običan život. U slobodno vreme radi kao čuvar u lokalnom supermarketu. Međutim, niko ni ne sluti da ovaj neupadljivi šezdesetogodišnjak krije mračne tajne. Naime, on je pre osamnaest godina u kostimu Ništarije, gotovo uzastopno u večernjim časovima, terorisao mnogobrojne porodice u Korku. A njegova serijska ubistva prošla su sasvim nekažnjeno.

Sve tajne, čak i one dobro čuvane, u nekom trenutku isplivaju na površinu. Upravo ova krilatica postaje pretnja po Džimovu slobodu nakon što Iv Blek, u svojoj knjizi, izvede detaljnu rekonsrukciju zločina. Ostaje nam da saznamo, ko će koga u završnom činu ove igre nadmudriti?

Učitati još
Zatvori