Journal preporuka: Roman „Izgubljena dama“
Journal preporuka: Roman „Izgubljena dama“

Journal preporuka: Roman
„Izgubljena dama“

Ove nedelje, kroz roman Izgubljena dama, bliže upoznajemo književno stvaralaštvo američke autorke Vile Kader.

Biografski segmenti

Vila Kader, bila je američka novinarka i spisateljica. Iza sebe ostavlja bogato književno stvaralaštvo koje obuhvata dve zbirke pesama, pet zbirki kratkih priča i dvanaest romana. Centralno mesto u njenim delima zauzimaju egzil i život u ruralnim predelima, a zahvaljujući autentičnom književnom jeziku i dan-danas zauzima sam vrh liste najznačajnijih američkih autorki. Za života je zabranila budućim naslednicima da na bilo koji način zloupotrebljavaju njenu intelektualnu svojinu. Naposketku, ta želja nije ispoštovana, te 2013. godine izlaze Izabrana pisma Vile Kader. Jedan od najpopularnijih romana Vile Kader jeste upravo Izgubljena dama, dok književno delo One of Ours postaje Pulicerov laureat za 1923. godinu. Takođe, treba napomenuti da se ova autorka među prvima javno zalagala za ženska prava, pa se i u ovoj oblasti ističe kao svojevrsna pionirka.

Gospođa Forester

Nezaboravni likovi, neukrotiva priroda i nemoguća ljubav skladno se prepliću kroz roman Izgubljena dama. Sećanje Nila Herberta na gospođu Marijam Forester otvara pripovedanje o američkom Zapadu s kraja 19. veka. Poetičnom naracijom realistično putujemo do imanja kapetana Forestera oko kojeg se uzdižu i spuštaju topole, prostrane livade i močvare. U tom ruralnom krajoliku posebno mesto dobija upravo Marijan Forester, žena čija graciozna lepota sve prisutne ostavlja bez daha. Jedan dečji nestašluk ukršta puteve mladog Nila Herberta i znatno starije Marijan. Dečak se istog trenutka zaljubljuje u senzualnu buntovnicu koja živi van nametnutih pravila. Međutim, kako vreme prolazi na površinu jasnije izlazi druga strana njene ličnosti – dok jedna scena u potpunosti razbija, naizgled neuništivu, iluziju savršenstva.

Zbog čega treba pročitati roman?

Roman Izgubljena dama obavijen je raznolikim temama i likovima koji, dugo, nakon čitanja ostaju u našim mislima. Naracija teče laganim tokom, ispunjena je bujnim opisima prirode i naprosto poziva čitaoca da se i sam otisne na jedinstveno književno putovanje. Shodno tome, ukoliko i vi, poput nas, najčešće tragate za klasičnim romanima koji u fokus stavljaju ideju o američkom snu – sigurni smo da će se Izgubljena dama pokazati kao pravi žanrovski pogodak.

Foto: Instagram @jennareadsbooks; @the_readersdiary; Delfi knjižare @delfi.rs

Učitati još
Zatvori